Chôdza špičkami dovnútra - poraďte cviky

oblivian
16. nov 2016

Moja 16 mesačná dcéra sa naučila chodiť, keď mala rok. Na poslednej poradni nám pani doktorka povedala, že nožičky nekladie pekne pri chôdzi, ale jej chodidlá smerujú jemne dovnútra. Ževraj je to zatiaľ v poriadku, ale keby sme pozorovali zhoršenie stavu, tak máme ísť k ortopédovi.
K ortopédovi sa zatiaľ nechystáme, ale bola by som rada, keby ste mi vedeli poradiť nejaké cviky, ktoré môžu pomôcť pri tomto probléme. Ďakujem krásne. 🙂

shee11
16. nov 2016

Ahoj, ortopéd by Ti zrejme doporučil rehabky a tam by Ťa cviky naučili. My sme sa nacivičili s nožičkami dosť, ale také základné je rozmasírovať chodidlo (krúživými pohybmi), lýtko (hore dole palcom - nezabudnúť olej), ponaťahovať jemne palčeky, poohýbať ich dohora (jemne 🙂 ). A potom krúžiť nožičkami do oboch strán a tiež hore dole. Môžte aj skákať na fit lopte. Ale inak sa to zvykne upraviť aj celkom spontánne. Čo sa týka obuvi, tak sú rôzne názory, prístupy, my používame topánočky s ohybnou podrážkou a na doma capačky, alebo len ponožky. Vbáčanie sa nám samo upravilo približne do dvoch rokov. Koncom roka ideme ešte na kontrolu. Ale my sme mali aj inú diag. na nožičke, preto sme chodili k orotp. nie kvôli vbáčaniu.

shee11
16. nov 2016

A ešte som zabudla 🙂 Sú aj rôzne pomôcky, napr. taký nafukovací masážny ježko, dieťatko po ňom stúpa a tak si stimuluje nožicky. Dostať to kúpiť v obchode so šport. potrebami, my sma za to dali tuším 8e. Nám to celkom pomohlo a malého to aj dosť bavilo. Každú chvíľu po tom hopkal 🙂 Alebo sú také umelohmotné podložky so všeliakymi hrbolčekmi, po ktorých sa chodí.

delmondo
16. nov 2016

Aj my máme tento problém. V utorok ideme k dr. tak sa chcem na to opýtať. Tiež som čítala, ze deťom dávali naopak topánky a ešte, že je dobré jazdit na odrazadle

lili007
17. nov 2016

My mame tento problem. Dcerke som davala do kazdych topanociek ortopedicke vlozky, takze plochu nohu nema ale spicky dava dovnutra. Chodime na rehabilitacie a cvicime napr. takto...sedime na fitlopte (detskej) a zbierame bosou nozickou goralky zo zeme. pripadne si lahneme na fitloptu a rucickami sa natahuje za hrackami. Tiez je tam chodnicek z kamenov, po ktorom ma dcerka chodit a masirovat si nozky. Este ma napada, ze robi "zvieratka"...bociana (dlhsie statie na jednej nohe a potom na druhej), medveda (lozenie resp. chodenie po zemi s rukami a nohami na zemi), pavuka (to iste ako medved ale otocene, teda z lahu sa podvihne na nozky a rucky a chodi tak).