Má význam nosiť vložky a sandále pri plochých nohách?

Zodpovedané
13. máj 2019

Dobrý deň,

moja dcérka má 3 roky a 9 mesiacov a má ploché nohy (3. a 4.st. plochonožia), padnuté členky a ľavú pätu vybočenú a nohy do X. Všetko diagnostikované ortopédom. Boli jej predpísané vložky a sandále na mieru.

Začala som s ňou chodiť k detskej fyzioterapeutke na cvičenia pre celkovú pohybovú prípravu a boli sme aj individuálne na diagnostiku. Tá sa vyjadrila veľmi pozitívne, že sa klenba formuje, nohy sú zdravé, len treba rozhýbať svalstvo.
Tiež povedala, že dcérka sa pohybovo zlepšuje (cvičíme tretí mesiac). Podľa meraní vyšlo plochonožie 2.a 3. stupeň. Ďalej mi ukázala cviky, ktorými budeme posilňovať klenbu plus odporučila trampolínu, chodiť naboso po rebríku, cvičenie s fit loptou a balančnou podložkou. Voči ortopédom predpísaným pomôckam sa vyjadrila skepticky, že vidi v nich význam pri hypotonických deťoch, ale pri zdravých nie.

Ja mám názor rovnaký. Dcérka vložky odmieta a sandále si občas obuje. Ale vždy s veľkou nevôľou. Keď si chce v nich kľaknúť, tak nevie a radšej padne na kolená. Kupujem jej kvalitne topánky s pevnou pätou a ohybnou podrážkou.

Ortopéd však tvrdí, že gro liečby plochých nôh majú byť tie nešťastné vložky a sandále, cvičenie iba doplnok. Ja však vidím skutočne výsledky po tých mesiacoch cvičení.

Aký je váš názor?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

súhlasím s kolegynkou.

V tomto veku sa klenba nohy stále formuje, chôdza sa vyvíja. Ďalej pokračujte v cvičeniach, ktoré Vám ukázala kolegynka.

Pri zdravých deťoch nevidím význam nosiť ortopedické vložky a topánky.

Na prvom mieste je pohyb, cvičenie a správna stimulácia chodidla (chôdza na boso).


Prajem Vám pekný deň.
Mgr. Antónia Wágnerová

Detská sekcia FYZIO&Kids: http://fyzioklinik.sk/fyziokids/
FYZIO KLINIK: http://fyzioklinik.sk