Masturbácia u štvorročnej dcéry

Zodpovedané
26. dec 2018

Dobrý deň,

moja takmer štvorročná dcéra pravidelne masturbuje. Trvá to už od jej 2,5 roka a naberá to na intenzite. Dokedy je to v poriadku?

Príde mi to už cez čiaru, často ju musíme upozorniť, aby s tým prestala. No pokiaľ ju úplne inak nezamestnáme, tak po chvíli pokračuje znova. Najčastejšie to robí pri pozeraní rozprávky za našej neprítomnosti, alebo večer pri zaspávaní, keď opustím izbu. Robí to niekedy aj viackrát denne.

Prečo to robí a ako jej vysvetliť, aby to nerobila?

Ďakujem

Dobrý deň,

masturbácia u detí je bežným javom. Objavuje sa okolo druhého roka a u niektorých detí je táto fáza vo vývine výraznejšia ako u iných. Niekedy sa zvýšená miera masturbácie môže objavovať keď dieťa zažíva stres, zbavuje sa tak napätia.
Dôležité je ako na masturbáciu rodič zareaguje. Dôležité je nehrešiť, netrestať.
Môžete skúsiť presmerovať pozornosť na niečo iné, možno skúsiť nájsť počas dňa viacero aktivít, pri ktorých bude aktívna a vybije si energiu, telesné napätie, tiež vyplní čas.
Píšete, že to robí len za vašej neprítomnosti. Napadlo mi teda, či sa tak nevyrovnáva s tým, že nie ste pri nej, aj to je možnosť.
Každopádne, je dobré vysvetliť dieťaťu, že toto je vec, ktorá sa robí v súkromí, ale tiež pátrať po možnej príčine.
Ak sa vám zdá, že sa to deje pričasto, v nevhodných situáciách, bolo by dobré vyhľadať odborníka, ktorý ma s touto problematikou skúsenosti.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com