Tortikolis

bubu1111
19. júl 2012

Ahojte maminky. Mam 2,5 mwsacneho synceka a detska lekarka nas poslala na RHB koli tortikolisu, maly daval hlavvu do jednej strany. Na rhb lekarka nanho pozrela a do spravy napisala polohovat a natahovat krcne svaly. Lenze tam s nim zacali automaticky vojtovku. Maly stresne krici ani nadych, modry. Odvtedy je nervozny place zo sna. Sla som s tym za nasou detskou a ta, ze vojtovku nemame cvicit. Pre istotu som sa popytala ne neurologiu,uvidime co povie, zatiall necvicime. Chcem sa spytat co mu hrozi ak nebudeme cvicit? Inak maly krasne pasie koniky, od troch tyzdnov zdviha hlavicku, za hrackami sa otaca ( cvicim motivaciu), rucicky otvara a cumle obidve. Hlavku ked ho mam zvislo na rukach otoci uplne, ale na chrbatiku len do tristvrte. Tak neviem ci je vojtovka nutna, zle ju znasa a ja este horsie. stale ho pozorujem, priatel nechce dovolit vojtovku? to je nase zdravotnictvo? vyliecit jedno na ukor druheho -zostane psycho ☹ ako ste to maly vy?? dakujem

hradnapani
19. júl 2012

@bubu1111 pediatricka vas mala v prvom rade poslat na neurologiu a az tam zhodnotia, aky typ rehabilitacie je potrebny! ja by som zatial necvicila, kym to neuvidi neurolog. Nasa neurologicka nas naucila par cvikov a polohovanie, ktore pomohli. Ak by nepomohli, asi by nas odoslala na vojtovku.

strapco13
19. júl 2012

@bubu1111 @hradnapani trosku opravim info..cviky ktore sa pouzivaju na rozvicovanie svalov su sucastou vojtovky...vojtovka nie je len jeden druh cvicenia..su to cviky na vsetky svalove skupiny..niekedy sa cvici cely subor, niekedy je cvicenie zamerane na konkretnu svalovu skupinu
dieta place..ale neboli to /info od vacsich deti/..dieta place, lebo je nutene robit to co sa mu nechce, vtedy ked nechce a pouzivat svaly inak ako je zvaknute, ale nie je to prijemne cvicenie
ale su aj ine metody cvicenia
ak mate torticolis je nutne to rozvicit..kvoli koordinacii, dalsiemu vyvoju, moze dojst k trvalemu skrateniu krcneho svalstva a dietatko prestane tocit hlavickou
cize minimalne doma polohovat, cvicit..napr tak ze ukazujes hracku a nech sa toci za hrackou

hradnapani
19. júl 2012

@strapco13 vdaka za info.
Ano, asi to tak je, ale preco potom pri tych cvikoch (hoc su aj odvodene z vojtovky alebo aj priamo jej castou) od neurologov babatka neplacu (aj v tunajsich diskusiach sa o tom pise) a pri vojtovke v rhb centrach ano? Pises, ze od vacsich deti sa vie, ze vojtovka neboli, ale nikto sa nemoze opytat tych mensich, ze ako to naozaj je, ci ich to skutocne boli alebo len nechcu nieco cvicit a preto placu.
kazdopadne, mal by ich vidiet najprv neurolog, myslim, ze on vie zhodnotit nielen rhb pristup, ale hlavne aj zdravotny stav z takeho hladiska, ktore myslim, rhb lekar nevie a nemoze. Nasa neurologicka napriklad nam sama povedala, ze babatka pri vojtovke placu a podla nej ich to zbytocne stresuje co moze negativne vplyvat na ich aktualny vyvoj,a ze najprv treba skusit jemnejsie metody.

strapco13
19. júl 2012

@hradnapani preto pisem, ze su aj ine metody cvicenia 😉
a ano suhlasim ze pred rehabilitaciou by mal dieta vydiet neurolog alebo ortoped /podla tazkosti a diagnozy/
my sme cvicili na priehalvky nejake cviky z vojtovky..maly mal mesiac /prenasala som a stuhli mu svaly/ a myslim ze ho to nebolelo, len sa mu nepacilo ze cvici, lebo niekedy tie iste cviky preplakal a niekedy uplne v pohode ich cvicil, mal aj elektroliecbu a laseroterapiu ..a to tiez niekedy prereval, niekedy nie..keby ho to bolelo, tak reve zakazdym..a , cvicili sme asi 2 mesiace
a doma som s nim tie iste cviky cvicila aj ja a neplakal..tam plakal lebo bud mal spat, jest, alebo bol najedeny a nechcelo sa mu cvicit
ale hlavne zabrali a maly chodi pekne

skajinka
19. júl 2012

Moj drobcek mal zistený torticolis v 6týz.no mne sa nezdal už v pôrodnici.Už tam som si všimla,ze hlavka ulozena večne na jednej strane a aj doma tu stranu preferoval.Polohovaním to bohužial nevyliečis.Je to len doplnok k cvičeniu.My sme na neurologii neboli,zacali sme hned Vojtovku..tiekli mi slzy aj s malým,ale poctivo 4xdenne sme cvicili a po 17-tej je zakaz cvicenia.Vydrz,uvidis bude to mat užasný efekt.Cim skôr zacnes,tým skor skoncite s cvičením.My sme chodili aj 2x v tyž.plávat s malým a veelmi to pomohlo.Ak drobec plače zatni zuby a stále si potichúčky povedz že to robís pre jeho dobro,aby sa mu ostatné deti nesmiali ze je iný ako ony,že má krivú hlavu a pod.☹ved vies ake su dnes deti...aby mohol s ostatnými behat,skakat,hrat sa..my sme mali na strednej kočku co mala tortikolis,v 80-tych rokoch sa moc necvicilo a uz to ma bohužial navzdy,vykrivenu hlavku.A co by dala všetko za to,ze by s nou mama ako s babätkom poctivo cvičila.Moj ma teraz 9mes.a ani stopy po tortikolise a ani po cvičení.Ziadne psycho nebude,neboj🙂jak prišlo tak odíde,malý na to rýchlo zabudne.Potom ho zamestna otacanie,štvornožkovanie,sedenie🙂len cvičte poctivo a cím skor,pokial ho dokazes udrzat,starsie babo sa fest vzpiera.Držim Vám palceky,nech to rýchlo prejde a malemu veela síl.Ak by nieco,napis IP.

syslica
20. júl 2012

@bubu1111 Ahoj, súhlasím so strapco13 vo všetkom, čo napísala. Máme aj vlastnú skúsenosť s torticolis a rehabkou - mladší syslík, od narodenia, indikovaná Vojtovka, na neurológii sme neboli, nebol dôvod. Prečo deti plačú pri cvičení? Nie kvôli bolesti, ale diskomfortu. Skrátka práve v tú chvíľu nie sú naladené na cvičenie, tak to dajú riadne hlasno najavo. Odkiaľ to viem? Ondrík je pohoďák, zvládal aj Vojtovku "s úsmevom", dokonca slúžil ako výučbový objekt pre mladých fyzioterapeutov - keď však mal toho plné zuby, nastal rev... Úplne prvý cvik v našom súbore bol len mierny tlak na istý bod na hrudníku, nič strašné. Cvičili sme poctivo, až sme vyrehabilitovali, následky nemá žiadne.
Ak tvoj synček máva pri cvičení záchvaty plaču do zmodrania, išla by som predsa konzultovať s neurológom, nech navrhne účinnú alternatívnu liečbu. Ale tortikolis riešiť musíte - čím skôr sa podchytí, tým lepšie. Polohovanie je základ, plávanie je skvelé, ale cvičenie nenahradí. Veľa zdaru!

sasrnka
20. júl 2012

@bubu1111 pocuvaj svoje dieta, ale i lekarov. Po kliestovom porode sme odrazu objavili hrcu na krku.... Neurolog, potom primarka rehabilitacie...diagnoza tostikoli. Cvicili sme pravidelne a aj doma. A mozem ti povedat, ked sme boli cvicit so setrickou, tak strasny rev. Nemal rad, ked sa ho dotykali druhi ludia a aj to prostredie uz potom.. Ked som s nim cvicila doma, tak sa mi az smial. Takze to vazne nie je o bolesti, pokial sa cvici s citom a vies, ako mas dieta chytit.
Uz sme docvicili, maly to krasne "rozchodil". On mal uplne otocenu hlavicku a nechcel ju vobec davat na jednu stranu. Hrca bola vazne velka. Teraz to uz nie je skoro ani vidiet a hybe hlavickou uplne perfektne. Ale jje to urcite vdaka cviceniu.
Kludne sa pytaj, rada odpoviem...

titkovamiriam
20. júl 2012

@bubu1111 urcite konzultovat s neurologickou,Marek tiez daval hlavu na jednu stranu ale nie niak vela .vojtovku sme cvicili kratko a vsetko bolo OK.Vzdy lepsie je cvicit ako potom operovať.

bubu1111
autor
20. júl 2012

Nepochybujem, ze vojtovka neni ucinna, ale je pre deti s nalezom na mozgu. Ja stale nechapem ako dokaze uvolnit stuhnuty sval....POdla mna ju predpisuju az moc casto, ked ani nieje potrebna. Vsetko je to len o peniazoch a nase deticky pri tom trpia. Ja milujem svoje dieta a preto vaham cio cvicit a hladam jednoduchsie sposoby. Ved kedysi sa vobec necvicilo aa nevidim, ze by chodili po svete sami ,,chory,, ludia. To mi chcu lekari nahovorit, ze kazde druhe dieta na slovensku potrebuje cvicit?? ze tu mame same chore deti... aj keby tomu chcem verit tak je to blbost..... 😠 😠 😒

klincek
20. júl 2012

kocky, nevymyslajte..jasne ze liecbu musi urcite specialista, ale ak povie, ze vojtovku treba, tak treba. aj ja vdaka nej chodim tak, ze moju diagnozu vobec nevidno. jasne, ze deti pri nej placu, ani vam by sa nepacilo, keby vas niekto do niecoho nutil. ale je to pre ich dobro. vacsinou staci par tyzdnov, max. mesiacov, a efekt je zjavny. a ak by to aj malo trosku boliet, tak radsej teraz chvilu, ako potom cely zivot, nie? to ak dieta nebude chciet chodit do skoly, tak ho nechate doma len preto, ze sa mu nechce, hoci viete, ze mu tym pristupom ublizite??

syslica
20. júl 2012

@bubu1111 Je to tvoj názor, ale podľa mňa sa mýliš. Skús si prečítať ešte raz príspevok strapco13 (je, mimochodom, tiež doktorka). Vojtovka ani zďaleka nie je len pre deti s nálezom na mozgu a nie je to týranie úbohých detičiek... Hoci sa to laikovi môže zdať ako násilné skrúcanie a naťahovanie - skrátka mučenie - ide o to, aby si telíčko zvyklo a zapájalo do činnosti aj svalové skupiny nejakým spôsobom oslabené.
Možno ťa presvedčí príklad z našej rodiny: obaja syslíci majú zdedený sklon k pes equinovarus - vbočené nohy. Mladší už chodí pekne, veď rehabilitoval od malinkatého malička... starší nikdy pekne chodiť nebude, pretože sa mi ho podarilo dostať na rehabilitáciu až ako trojročného... všetci doktori, vrátane ortopéda, ma presviedčali, že "sa to spraví" ☹ 😠
Nuž, nie je pravda, že kedysi sa vôbec necvičilo - ak práve nemáš na mysli stredovek, kedy sa postihnuté deti radšej dobili palicami alebo topili, len aby neboli na obtiaž...Aj ja sama vďačím mojej mame dodnes za to, že so mnou odmalička poctivo cvičila Vojtovku, pretože moje postihnutie takto vôbec nie je na prvý (a možno ani druhý 😉 ) pohľad viditeľné.
Chápem tvoje obavy aj to, že chceš pre svoje dieťatko len to najlepšie. Poraď sa s neurologičkou. Možno kvôli afektívnym záchvatom ani ona nebude Vojtovku odporúčať a ponúkne inú alternatívu.

titkovamiriam
20. júl 2012

@bubu1111 prepana a to kde si na to dosla že je pre deti s nalezom na mozgu.praveze vojtovka je subor cviceni na uvolnenie svalstva 😉 .
A o peniaze asi nepojde kedze som za ziadne vysetrenie ani cvicenie neplatila ☹

strapco13
20. júl 2012

@bubu1111 deti s poskodenim mozgu cvicia cely subor vojtovky, lebo potrebuju posilnit alebo uvolnit urcite svaly a tym padom sa prenasa informacia do mozgu...cvicia svaly, nie mozog
cize pri sviceni sa vyuziva prenos signalu zo svalu do mozgu a tak sa stimuluje mozog
ale ide aj o to ze pri poskodeni mozgu, maju deti vacsinou vacsie alebo mensie tazkosti svalove..zvyseny alebo znizeny svalovy tonus, nehybu nejakou castou tela, "vykrutene" svaly..a toto Vojtovka uvolnuje..neriesi primarne porucha mozgu samotnu, ale prenosom informacii z rozvicovaneho svalu sa stimuluje mozgova cinnost
preto ak mas torticolis cvicis tu cast cviceni zameranych na uvolnenie svalstva krku a necvic naprklad priehlavky ako sme cvicili my, a my sme zas necvicili tu cas cviceni co vy
do vojtovky patria aj masazne techniky
ale su aj ine cvicenia Bobath a pod /mimochodom aj tie cvicia aj dedicky s postihnutim mozgu/

bubu1111
autor
20. júl 2012

Titkovamiriam to som citala a zistovala aj neurolog to tvrdil.na tortikolis nieje dovod na vojhtovku.myslim ze skutocne pomaha ale nemala by sa predpisovat na vsetko.keby moj maly plakal prosim ale on nemoze ani dychat a je az modry! Ja sa bojim aby som mu neublizila.ved male babatko sa vyvyja a tak isto aj jeho psychyka.a toto neni dobry zaklad.ja hladam len ine moznosti a vojtovku nechavam na koniec...

iwuskaaa
20. júl 2012

@bubu1111 ak miluješ svoje dieťa, odporúčam ti cvičiť. Ak sa chceš vyhnúť zdravotným problémom v jeho neskoršom veku, naozaj začni cvičiť, ak ti to odporučili 😉 .
S Vojtovkou mu určite neublížiš, skôr naopak, pomôžeš.
Áno detičky pri tomto cvičení plačú, ale to preto, že im je nepríjemná poloha, v akej ich držíme. Samotné cvičenie nebolí.

bubu1111
autor
20. júl 2012

Klincek tvoja posledna veta nebola prave najlepsi priklad. Ako som uz pisala maly je pri cviceni modry a nemoze ani dychat.pol hodinu ho nemozem ani utisit.tvrdite ze deticky to neboli, ok suhlasim. ale podla mna placu zo strachu a nechapu to. ked mi lekarka povie ze ina moznost neni a musime cvicit tak budeme.ale nechapem prrco sa kazdy lekat ubers tymto smerom ked v mnohym pripadoch to ide bez revu a ujme na psychyke babatka a mamicky

bubu1111
autor
20. júl 2012

Nie mne ju zatial neodporucili cvicit. aj napriek tomu ze lekarka napisala vytahovanie svalstva a polohovanie tak fyzioterapeutky zacali vojtovku.navyse sa nejaka mlada zaucala a medzitym ako maly hucal sa rozpravali. a nehnevajte sa ale s recami ze ak ho milujes....na mna nechodte.dost ma to vytaca.mamicky a nie vzdy co tvrdia doktori je svate a spravne.mam osodbne skusenosti. a nie raz. preto ta nedovera

bleelka
4. okt 2012

ahojte maminy, ako zistim, ze ma moje dieta tuto diagnozu? vsimla som si, ze moja mala preferuje pravu stranu, viac na tu stranu otaca hlavicku a ked spinka na chrbatiku, vacsinou ma hlavku otocenu na pravu stranu. je to tato diagnoza alebo sa o nic nejedna? ako to zistuje pediater? vdaka za rady

hradnapani
4. okt 2012

@bleelka ahoj, moze byt, ze sa jedna o tuto diagnozu. Ked jej das hracku na lavu stranu, tak za nou otoci hlavku? Pediater to diagnostikuje len tak zbezne, vacsinou s tym posiela za neurologom alebo rehabilitacnym. Osobne, radsej za tym neurologom by som sa pytala. On s dietatom pocvici trochu, zisti v akom stave su svaly atd.

bleelka
5. okt 2012

@hradnapani ahoj, dakujem za radu. pediatricky sa na to opytam, mozno sama zisti ci to je alebo nie je ono a ked tak nech nas niekam posle...ano, otoci sa za hrackou a aj ked lezi, aj sama od seba otaca hlavku na obe strany, ale pravu uprednostnuje, vidim ju otocenu na tu stranu vacsinu casu. zacala som ju viac motivovat na tu druhu stran, mozno sa to same upravi...uz to tak mala ked mala asi mesiac a davala som ju spat na ten druhy bok nech si zvyka a upravilo sa to, ale teraz ked uz na tom nebazirujem, zas uprednostnuje pravu stranu. ale je to aj moja chyba, davala som ju odgrgavat stale len na moje lave rameno a aj ked som ju nosila tak stale len na lavej strane, tak kukala cez svoje prave rameno, takze mozno som jej to ja urobila...idem robit opak a davat ju na moju pravu stranu ked ju mam na rukach, nech kuka cez lave rameno...a uvidime, poradnu mame az 24.10, tak dovtedy takto plus na brusku ju idem lakat hrackami teiz na lavu stranu nech otaca hlavkou, inak neviem co ine s nou mam robit, ako cvicit...

hradnapani
5. okt 2012

@bleelka dobre urobis, ked budes vsetko skusat aj na opacnu stranu. Nic si nevycitaj, ja som malemu k tomu pomohla s tym, ze som ho davala lezat na gauc tak, ze pozeral za svetlom cez okno na jednu stranu. No vtedy ma ani len nenapadlo, ze sa moze nieco take stat. Z toho co pises, mozno ani nebude treba cvicenie napokon, ze to nevyzera velmi vazne. Tak drzim palce 🙂

bleelka
7. okt 2012

@hradnapani dakujem pekne, zda sa mi, ze je to trosku lepsie, este budem v tom pokracovat a potom sa na to opytam aj na poradni...mozno nebude ani treba. este mame vyse 2 tyzdnov do poradne, uvidim, v akom to bude stave. teraz sa zacala otacat na bok a cuduj sa svete, viac na tu lavu stranu, ktoru pouzivala menej... uvidim, idem ju motivovat na obe strany...dakujem ti za radu a podporu!

bleelka
9. okt 2012

@hradnapani dnes som si vsimla ked som si ju posadila, ze naklana hlavku na tu poskodenu stranu a otaca hlavkou na zdravu, takze je to asi ono a mame to aj my ☹ ☹ o nic, ideme trenovat a opytam sa na poradni na to....

tajik
20. mar 2013

@syslica ahoj.viem je to uz davno co si pisala o pes equinovaruse tvojich chlapcov.ako si to od malicka riesila?moja dcerka ma 2,5 roka,ma to na pravej nozke,bola operovana,ale nas caka aj druha operacia,lebo ta nozicka sa zase velmi vtaca dovnutra.aj velkost chodidla oproti druhej nohe je vyrazna mensia.aj u vas je to tak?nechcem uz operaciu,stale cvicime,som zufala

syslica
20. mar 2013

@tajik Ahoj, nepísala som priamo o PEC mojich chlapcov, majú strýka s PEC a keďže je 10 % šanca dedičnosti, čo-to podedili, našťastie len vbočené nohy bez skrátenia šliach, takže my to od začiatku riešime len rehabkou a najnovšie viac plávaním ako cieleným cvičením na nohy. Bohužiaľ ti teda nepomôžem ďalej, ale skús pozrieť napríklad tu: https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/pes-equinovarus-ludovo-konska-noha-2/
alebo sa pridaj do skupiny PEC (nájdeš v zozname skupín).
Každopádne vám s Tajankou držím palce!

slaavka111
10. dec 2022

@sasrnka ako dlho ste prosím vás cvičili?