Ako sa máme správať k škôlkárke, ktorá nás nerešpektuje?

Zodpovedané
12. sep 2019

Dobrý večer,

chceme sa s vami poradiť ohľadom našej dcéry. Máme s ňou viacero problémov. Keď odmieta mňa, inklinuje k mužovi a naopak. Keď jej niečo prikážem, tak ma neposlúchne.

Mám ešte ročného syna a keď je muž večer v práci, tak ja ich potrebujem okúpať pred večerou. Vtedy volávame s mužom cez kameru a po večeri ukladám malého spať. To on už potrebuje mať kľud,

Dcéra si vtedy robí po svojom. Sprchuje sa po večeri a potom behá za nami do spálne čo ho ruší. Vyžaduje stále pozornosť. Keď ho uspím, tak idem potom uložiť ju do postele. Dcéra reaguje tak, že zobudí malého a ja potom musím znova uspávať. Samozrejme potom zvýšim na ňu hlas. Niekedy malému robí aj zle, pluje na neho.

Keď všetky tie napätia medzi nami pretrvávajú a už som počítala aj do desať, ale ona stále niečo má a kričí po nás ako nás neľúbi, všetko zničí ,zbúra. Čo my navaríme, tak je fuj. Je buď je upozornená zvýšením hlasu, alebo aj dostane jednu výchovnú. Tá je väčšinou odo mňa.

Keďže nechcela ráno vstávať do škôlky a je šuchtavá, muž jej kúpil budík. A keďže my robíme zle jedlo, raňajky si pripravuje sama pod naším dozorom.
Minule po mne blačala na ulici, keď sme šli zo škôlky. Mne je to osobne nepríjemné a zároveň ma to raňuje, lebo taká nebývala.

Začala sa meniť, keď som zostala tehotná.

Je zlá aj na svokru. Kričí na ňu, aj ju buchne a od babky nič nechce. Svokra by jej dala aj posledné, vždy keď ide do mesta, tak jej niečo kúpi. Ja to pokladám za nevhodné, nakoľko si nič neváži a schválne veci ničí. Chce byť stredobodom pozornosti,vynucuje si to, chce byť vo všetkom prvá. Je sebecká a nehľadí na druhých.

Pritom vie aké sú pravidlá, ale nedodržiava ich. Nechce doma cvičiť logopédiu. V poradni pekne rozpráva, snaží sa. Doma to nejde ani po dobrom a ani po zlom.
Máme pocit, že keď majú deti všetko, tak si nič nevážia. Snažíme sa rozprávať, čo bolo cez deň, spoločne sa zahrať. Ale jej správanie je pre nás nepochopiteľné. Už nevieme ako s ňou komunikovať.

Aký je Váš názor a čo nám odporúčate?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

z Vášho popisu ide veľká starosť o dcérku. A niet divu, keď prechádza neľahkým obdobím. Skúsim Vás povzbudiť.

Každé nevhodné správanie má svoju opodstatnenú príčinu. Napriek tomu, že navonok sa zdá, že dieťa má všetko, niektorá z jeho duševných potrieb v danom momente stráda. Podľa popisu situácie a presného datovania zmeny jej správania- počas Vašej tehotnosti- je evidentné, že ide primárne o zneistenie z príchodu súrodenca. Dcérka sa cíti vyčlenená, odsunutá, napriek tomu, že vy sa snažíte jej pomôcť.

Súrodenec je jeden z najväčších darov do života avšak pre prvorodeného aj stresom na úrovni traumy. Do jej najdôležitejšieho vzťahu , v prvom rade s vami ako mamou, a potom aj s otcom, vstúpil nenávratne brat. Vašej dcérke sa od tohto momentu obrazne povedané zrútil svet. Ide o zážitok, ktorý prináša skutočne intenzívne a silné emócie. Tie podmieňujú nevhodné správanie, ktorým ráňa celé okolie. A to všetko preto, aby ste predovšetkým vy rodičia pochopili, v akom rozpoložení sa nachádza. Ide o volanie o podporu a uistenie. Potrebuje cítiť, že jej miesto vo Vašom živote je pevné a stále. Potrebuje od Vás zažiť pochopenie práve vtedy, keď sa jej nedarí, teda keď sa správa nevhodne. Preto ak ubližuje bratovi, je dôležité okamžite zastaviť neželané správanie, ale vypočuť a prijať jej emóciu. Napríklad tým, že poviete: „ Dievčatko moje tá zlosť s tebou riadne trasie . Zdá sa mi, že ťa celú chytila. Môžem ťa objať? “ Váš postoj nech je jasný a súcitný. Vtedy bude vedieť, že ste na jej strane, že chápete a môže sa pri Vás upokojiť. Ak sa tak stane, povedzte jej: „Vidíš je koniec. Nakoniec si to zvládla. Vždy za mnou môžeš prísť, keď to do teba vojde. Rada ti pomôžem.“

Takáto komunikácia Vašej dcérke poskytne oporu a upevní sebaistotu.
Ak by ste potrebovala počuť viac o súrodeneckej rivalite pozrite si ponuku na https://efektivne-rodicovstvo.sk/kalendar/kurzy...
Prajem veľa trpezlivosti.