Máme úplne vylúčiť mlieko a vajcia?

Zodpovedané
23. júl 2019

Dobrý deň,

moja štvorročná dcérka má diagnostikovanú intoleranciu na mlieko, vajce a múku. Alergologička sa vyjadrila, že z mliečnych výrobkov môže jesť kyslé výrobky bez smotane. A že vajce vo varení používať môžem.

Na pľúcnom, kde sme skončili s recidivujúcim kašľom a zatekajúcimi hlienmi mi povedali, že je podľa výsledkov z alergológie ťažká alergička.

Máme úplne vylúčiť mlieko a vajcia?

Za odpoveď dakujem

Dobrý deň,

podľa výsledkov máte intoleranciu na bielkoviny mlieka a vajec. Bielkoviny sú termostabilné alergény, ktoré sa tepelnou úpravou nedegradujú. Znamená to, že ani po tepelnej úprave neznížite ich alergicitu, ako je to napríklad pri ovocí a zelenine.

Z výsledkov pravú alergiu nemáte, ale intoleranciu. V praxi to však znamená, že prísna diéta je nevyhnutná, akurát nehrozí anafylaxia.

Kyslomliečne výrobky sa odporúčajú pri laktózovej intolerancii, čo je intolerancia na mliečny cukor. Pri intolerancii na mliečnu bielkovinu to neplatí.

Určite vám odporúčam diétu, ale nie v zmysle hľadania nezdravých náhrad mlieka a vajec, ale zameranie sa na liečbu čriev, črevného biómu.

Pre podrobnejšiu konzultáciu ma kontaktujte.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/