Poradíte mi s výsledkami krvi?

Zodpovedané
10. okt 2018

Dobrý deň.
Chcela by som sa spýtať aké sú hodnoty ANA vyšetrenia? Mne konkrétne vyšlo 1+.
Nič viac tam z laboratória nenapísali. Podľa sestričky to znamená, že treba odber zopakovať a ak opätovne vyjde rovnako, tak navštíviť reumatológiu. A podľa slov pani doktorky sa nič nedeje a zopakovať odber chce až po roku. Ukazovateľ ENA bol negatívny
Chcem sa spýtať, či by som podľa vás mala robiť. Mám to riešiť? Aká je vlastne normálna hodnota tohto ukazovateľa?

Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý deň,
ANA (antinukleárne protilátky) sú autoprotilátky. Skupina ANA zastrešuje celú skupinu autoprotilátok, nejde iba o jednu protilátku. Tieto protilátky pomáhajú pri diagnostike autoimunitných ochorení (reumatická horúčka, systémový lupus, myasthenia gravis, systémový lupus, ochorenia spojiva a iné).

Pozitívny výsledok sa môže objaviť aj u zdravých osôb alebo tehotných žien (vo Vašom prípade nie sú uvedené zdravotné ťažkosti, kvôli ktorým bol tento odber indikovaný). Výsledky sa vždy hodnotia spolu s klinickým obrazom, preto sa treba poradiť s odborníkom.
Ak lekár na základe zdravotných problémov pacienta má podozrenie na autoimunitné ochorenie, tak indikuje laboratórne vyšetrenie krvi – skríningové vyšetrenie protilátok. ANA na 1+ znamená, že táto skupina autoprotilátok je zvýšená iba mierne nad normu.
Vyšetrenie autoprotilátok štandardne patrí do rúk špecialistov.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková