Prečo má 7 ročný syn opakujúce sa pocity na vracanie a bolesti bruška?

Zodpovedané
11. sep 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho 7 ročného syna, ktorý bol narodený predčasne v 31. týždni a vážil 1 270 g. Takže jeho prospievanie bolo odmalička zložitejšie. Od 2 rokov je veľmi málo, nadvihuje ho z väčších kúskov a všetkého čo treba viac hrýzť. Je to až smiešne v jeho veku.

Do dvoch rokov papkal ukážkovo. Posledný polrok je situácia výrazne horšia. Niekoľkokrát do týždňa sa sťažuje na nauzeu. Mysleli sme si, že či za to nemôže stres v škole. Volávajú mi aj zo školy, že mu prišlo zle a musí ísť domov.

Tak sme to cez prázdniny sledovali, ale hoci sa to stávalo menej, stávalo sa to aj tak pravidelne a pri situáciach, ktoré vôbec neboli stresové. Napríklad, keď sme sa chystali na výlet a už sme boli vychystaní a jeho to chytilo, tak sme museli ostať doma. Niekedy sa vyzvracia /jednorázovo/. Niekedy to za hodinu dve prejde samo.

Občas ho pri tom bolí hlava, ale nie je to pravidlo. U detského lekára bol testovaný na BKM, laktózu a celiakiu. Všetko vyšlo negatívne. Dlhodobo sa lieči na BCHD a astmu. Pravidelne užíva lieky.

Na aké testovanie by mal syn ešte ísť?

Môže mať antihistamínovú intoleranciu?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

pokiaľ nevoľnosť pretrváva, tak sa môže v súvislosti s astmou prejaviť pridružená alergická reakcia na potraviny.

Ak ste absolvovali vyššie uvedené intolerancie, bolo by vhodné absolvovať aj alergologické testy.

Histamínová intolerancia je vnímaná ako syndróm a teda vedľajší prejav iného ochorenia, takže tam by som príčinu nehľadala.

Môže sa jednať aj o iné zápalové, alebo funkčné ochorenia tráviacej sústavy napr. reflux alebo gastritída.

Určite sa nevzdávajte a hľadajte ďalej príčinu nevoľnosti.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/