Je možné prežiť hypnopôrod aj v pôrodnici, ktorá s tým nemá skúsenosti?

Zodpovedané
30. okt 2018

Dobrý deň pani Rollová.

Zaujímalo by ma, či môže prebehnúť hypnopôrod v akéjkoľvek pôrodnici na Slovensku.
Na Slovensku to ešte nieje veľmi známe a čo ak sa budúca rodička rozhodne pre hypnopôrod a pri pôrode ju nebudú rešpektovať, alebo nebudú plniť jej priania ? Predsalen nie všade majú k pacientkám prístup s akým by sme boli spokojné a niekedy vedia byť lekári aj sestričky dosť nepríjemné. Čo v takomto prípade?

Ďalej by ma zaujímalo:

  • Ako postupovať, keď sa žena rozhodne pre hypnopôrod?
  • Môže žena prežiť hypnopôrod aj doma bez nemocnice?


Ďakujem pekne za odpoveď, možno poslúži aj iným budúcim mamičkám. 🙂

S pozdravom
Janka

Dobrý deň Janka,

"prežiť hypnopôrod" je možné v zásade kdekoľvek 🙂. Je pravda, že v slovenských pôrodniciach často nemajú skúsenosti s hypnopôrodom ako takým, no väčšina "hypnomaminiek" (o ktorých vieme, z našich kurzov) rodí v slovenských, alebo zahraničných pôrodniciach (ich príbehy si môžte pre inšpiráciu prečítať na našej web stránke).

Je však potrebné venovať dostatok času a energie výberu miesta pre pôrod a hľadaniu takého lekára, či pôrodnej asistentky, ktorí budú rešpektovať Vaše konkrétne pôrodné priania. Pre hladký priebeh pôrodu je dôležité bezpečné a podporujúce prostredie. To, aké konkrétne to bude miesto, či ľudia je veľmi individuálne. Závisí od každej ženy, ako sa v danom prostredí a s danými ľuďmi cíti. Nebála by som sa v tomto rozhodovať podľa svojho vnútorného pocitu.

Hypnopôrod je predovšetkým o navrátení pôrodnej skúsenosti maminke (resp.rodičom). Tak, ako každý pôrod je individuálny, lebo každá žena a každé bábätko je iné, tak ani hypnopôrod nemá iba jeden scénár. Podstatné je, aby osoby, ktoré budú pri Vašom pôrode, rešpektovali Vaše konkrétne želania a rozhodnutia, pretože ste to Vy, kto rodí 🙂.
Veľmi často maminky z našich kurzov idú do pôrodnice až na záver a tak naladené na seba a bábätko, že ich už nič nerozhodí. Majú príchod bábätka na svet vo svojich rukách a mnohé porodia tak rýchlo a ľahko, že personál nemá žiaden dôvod a ani príležitosť do toho zasiahnuť (pritom ani nemusí vedieť, že maminka sa pripravovala metódou hypnopôrodu). Ak je však nutné, aby maminka zotrvávala v pôrodnici dlhší čas pred samotným pôrodom a nie v úplne ideálnych podmienkach, hypnopôrodné techniky jej pomôžu naladiť sa naspäť na svoje telo a zostať pokojná a uvoľnená, aby stres zbytočne pôrod nekomplikoval.

Záleží naozaj na každej žene (rodičoch), ako sa na príchod bábätka budú pripravovať a aké majú pôrodné želania. Ak sa rozhodnete pre hypnopôrod, je dobré absolvovať niektorý z kurzov, alebo si naštudovať metódu z knižiek (niekomu to stačí, ale mnohí si to potrebujú zažiť na kurze, kde sa môžu dozvedieť viac, poradiť sa a mnohé veci prediskutovať). Samozrejme, je potrebné ďalej trénovať doma až do pôrodu.

Držím Vám palce a želám, nech je pre Vás pôrod nádherným zážitkom!


Mgr.Hana Rollová
Lektorka kurzov Hypnopôrod Slovakia™
hana.rollova@gmail.com
tel: 0917480077
www.hypno-porod.sk
www.hypno-porod.com/facebook