Ako odnaučiť 8 mesačné dieťa zaspávať iba v nosiči?

Zodpovedané
17. dec 2018

Dobrý deň,

môj syn má 8 mesiacov a 10 kg. Cez deň spí 2 - 3x plus nočný spánok. Zaspí iba v nosiči. Zo začiatku to bolo veľmi praktické, lebo je veľmi hyperaktívny. V nosiči sa vždy ukľudnil a neskôr zaspal. Pre mňa to je už fyzicky veľmi náročné, no neviem ho to odnaučiť. Poradíte mi?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

spánok malých detí je pre rodičov často záhadou. Predpoklad, že by deti mali zaspávať samé, bez pomoci rodičov, vychádza skôr zo spoločenskej normy, než z reálnej situácie.

Nervová sústava bábätiek a malých detí nie je ešte úplne vyvinutá a na to, aby zaspali, potrebujú pomoc. Dojčenie, nosenie, húpanie...všetky tieto veci pomáhajú dieťatku stíšiť aktivitu a zaspať.

8 mesiacov je vek, kedy je mozog dieťatka naplno vyťažený pohybom, ktorý sa učí - štvornožkovanie, sedenie, státie. Niektoré deti dokonca štvornožkujú a stavajú sa aj zo spánku, pretože ich mozog pokračuje v tejto vzrušujúcej činnosti 🙂 Váš synček je už vo veku, kedy by ste ho v čase tvrdého spánku, teda cca 10 minút po uspatí, mohli skúsiť zložiť do postieľky. Pokiaľ Vám toto uspávanie momentálne funguje, pokúste sa ho pre seba urobiť čo najpohodlnejšie. Ak je Vám nosič nepohodlný, možno by ho bolo dobré vymeniť za väčší/pohodlnejší, skúšať a nájsť pre seba ten pravý. Nám, rodičom, väčšinou pomáha, keď sa s momentálnym stavom zmierime a nesnažíme sa s ním bojovať. Vám teraz funguje uspávanie v nosiči, sú rodičia, ktorý musia zase v akomkoľvek počasí vyraziť s kočíkom von, pretože ich dieťatko inak nezaspí. Každé dieťatko dospeje do stavu, kedy bude spokojne zaspávať v posteli, napríklad pri spoločnom čítaní rozprávky. Skúšajte spoločné uspávanie v posteli, ak to nepôjde, vsaďte na overený nosič 🙂 Zo skúseností vieme, že keď prestaneme so situáciou bojovať, zvládame ju akosi ľahšie ❤ Skúste nájsť vo svojom okolí podpornú skupinu nosiacich rodičov, mávajú pravidelné stretnutia. Aj zdieľanie dokáže pomôcť vyrovnať sa s momentálnou situáciou. Ste skvelá mama, pretože poskytujete Vášmu synčekovi presne to, čo teraz potrebuje 😉

Prajeme Vám krásny deň,
za Sestrice Slávka