Môžu sa dávať zubné fazety na krivšie zuby?

Zodpovedané
23. nov 2018

Dobrý deň,

prosím o pomoc pri riešení môjho problému. Mám krivšie zuby. Je možné aplikovať na ne fazety? Ak áno, tak koľko vydržia a ako vyzerá zub po ich odstránení?

Ďakujem za Vašu odpoveď

Dobrý deň,

áno, zubnými fazetami je možné riešiť drobné estetické nedostatky zubov - poškodenie (napríklad po úraze), zafarbenie (ktoré sa nedá očistiť pieskovaním alebo bielením) alebo mierne skrivenie (ak nie je metódou voľby ortodontická liečba - zubný strojček).

Fazety sú keramické a lepia sa na prednú stranu zubu, ktorej sklovina sa zväčša len jemne obrúsi. Nie sú vhodné pre pacientov so zvýšenou kazivosťou zubov alebo nočným škrípaním zubov. Zuby musia byť zdravé alebo ošetrené, nemôžu mať aktívne kazy alebo staré netesniace plomby, prípadne kaz pod plombou.
O fazety sa treba starať dôkladnou domácou dentálnou hygienou, hlavne v oblasti ďasna a v medzizubnom priestore. Pri správnej starostlivosti vydržia v priemere 10 rokov. Nakoľko je sklovina pred nalepením jemne obrúsená, staršiu alebo poškodenú fazetu treba nahradiť novou, inak by boli zuby citlivé. Poraďte sa so svojím lekárom, či aplikovať fazety len na jednotky, alebo, najmä z estetického hľadiska, aj na dvojky.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská