1. ročník od začiatku do novej školy, alebo neskôr zmena školy

palesandra
13. mar 2017

Ahojte, chcem sa poradit. Chlapec ide od noveho skolskeho roka do 1.rocnika. Momentalne byvame na dedine, kde ma v skolke a buducej skole plno kamaratov (sucasne tam chodia sestrenica, bratranec, a do malej skupiny brat a dalsi bratranec). Do 1. by nastupil tiez s bratrancom a sesternicou.) No problem je v tom ze by sme sa mali stahovat asi naskor az o 1,5roka. A teraz neviem ci ho dat do nasej skolky a po 1.rocniku zmenime skolu (on by bol najradsej medzi kamosmi,uz teraz ked hovorim ze by isiel inde so skoly, tak nechce ), alebo rovno teraz ho dat do novej skoly v meste (velka skola, museli by sme ho vozit autom cca 10 min). V skolke je v malej skupine aj jeho mladsi brat (ten chodi rovno so svojim druhym bratrancom a su velky kamarati), sucasne predpokladam ze by som aj toho mladsieho mala dat do novej skolky, aj kvoli jednorazovej ceste aj aby sa starsiemu nevidelo, ze len on chodi a zvysok ostava v povodnej dedine. Chcem ist na to z psychologickeho hladiska...co je lepsie prenho? Zmenit po roku alebo dat ho od zaciatku?...dilema...
Dakujem

zlte_kuriatko
13. mar 2017

Ahoj podla mna od zaciatku daj do novej. Lepsie to bude znasat ako ked sa rok zabehne v nejakom kolektive a potom bude musiet ist prec.

eliska13
13. mar 2017

@palesandra tiez si myslim, ze od zaciatku do noveho .pocas prveho roka sa vsetci otukavaju spravia si uz kamaratstva a tazsie sa mu bude vclenovat do kolektivu.Horsie asi bude ho o tom presvedcit, lebo podla toho co citam v skolke ma pol rodiny🙂)

kvetinka75
13. mar 2017

tiež si myslím že je lepšie hneď ho dať do novej, deti sa rýchlo adaptujú, nájdu kamarátov. Aby sa nestalo že si v inej škole nájde kamarátov, a potom bude prestupovať. Aj keď to nie sú ešte veľké kamarátstva, mohol by protestovať. A 10 min. cesta autom je nič. Keď viete naisto že sa budete sťahovať a bude musieť potom meniť školu, rovno nech ide do novej. On si zvykne možno skôr ako keby mal potom prestupovať.
Neviem či sa mi to iba zdá ale niekedy mám pocit, že to až priveľmi prežívame, čo a ako bude a čo s tými deťmi. Nehovorím, že nemáme brať do úvahy ich názor a potreby ale niekedy sa mi zdá prehnané (a nemyslím tento prípad, iba hovorím teda píšem všeobecne) ako rodičia všetko riešia.
Mám známu ktorá má 5 ročného syna a je z neho na nervy, lebo chlapec stále piští že nikam nechce ísť, musia chodiť iba tam kam chce on, lebo od malička mu vo všetkom vyhoveli aj ked išli sami proti sebe. Vyberal si komu na návštevu, či zostane v škôlke alebo nie, pod´ľa toho aká p . učitelka tam bola, veď keď sa mu nechcelo ísť babka postrážila. Babka už teraz nemôže, manierre zostali a rodičia majú problémy. A to vo viacerých oblastiach. No len tak na okraj, naozaj si nemyslím že by tým nejako trpel keby bol od začiatku v inej škole keď tam po roku bude musieť aj tak prestúpiť.
A čo s mladším? To by som prispôsobila tomu čo vám viac vyhovuje ale asi by som ho nechala v starej, nech už dochodí tam. Veď predsa nemôže malý chlapec rozhodovať o tom, kto kde bude chodiť. To musia rozhodnúť hlavne rodičia. Aby ste vy nemali zbytočné stresy. Tak nech to rozhodovanie dobre dopadne. 🙂

babulina
13. mar 2017

radsej do novej hned, prvy stupen malokedy miesaju triedy pocas rocnikov, takze by musel si zvykat na zohrany kolektiv, a najma bude mat rovnaku startovaciu ciaru co sa tyka vedomosti nakolko kazda skola pouziva ine ucebnice, ucitelky si presuvaju ucivo z rocnika do rocnika ako stihaju

janickacrazy
13. mar 2017

@palesandra Tak je to na tebe samozrejme, ale mne sa zdá zbytočné voziť dieťa niekam, kde ešte ani nebývate a možno tam budete o 1,5roka. Možno sa to posunie a budeš deti 2 roky niekam voziť hore-dole. Ja by som ho dala do školy tam kde bývate a potom, ked sa presťahujete, tak potom nastúpi do inej školy. My sme sa tiež tak sťahovali a deti si zvykli bez problému, syn bol prvák a do druhej triedy nastúpil na inú školu a bolo to úplne v pohode, našiel si kamarátov za pár dní a učiteľka ho chválila, že ako si pekne zvykol.

franka211
6. jún 2020

@palesandra ahoj,ako ste to nakoniec vyriešili? Nás čaká niečo podobné....