3,5 ročná dcérka "odmieta" otca

nelinka79
30. mar 2012

ahojte .. neviem ci som to dobre nazvala ale mame doma problem .. mame doma 3,5 rocnu zivu dcerku .. rano ked sa zobudi je usmiata pokial som pri nej len ja ale ako nahle sa zjavi manzel zacne kricat nech ide prec, nech ju necha, vrieska a pritom sa jej ani nedoktkne len sa zjavi pri dverach. ked sa uz vychystame do skolky je to iste nechce sa s nim rozlucit a ked ju len pohladka hned ho odstrkuje. vecer ked pride z prace a zacuje kluce doslova sa potesi ze prisiel vyskoci a bezi ze tatino ale po par minutach je to znova nechaj ma , nebud pri mne adt.... s manzelom sme z toho dost nestastny. od malicka bola ten typ ze nemala rada dotyky. nemyslim ze by sme mali v rodine nejaky problem, s manzelom sa k sebe pekne chovame, pred malou sa nehadame a ani na seba nezvysujeme hlas. ja pracujem, mala chodi do skolky a manzel je pracovne dost vytazeny a casto chodi na sluzobky..
poradte ako to zmenit aspon trosku alebo kde hladat problem ... dakujem

jasminet
30. mar 2012

@nelinka79 nasa mala robieva nieco podobne - na tatina sa pyta od momentu ako odide do prace, tesi sa ze uz ma prist, ale ked pride, tak mu pusu neda, stale ze chod prec a podobne a len so mnou by bola. ale potom ked sa ukludni, tak s tatom su najvacsi partaci, vymyslaju take kraviny, ze to so mnou ani nahodou by nerobila (alebo teda ja s nou) 😀 poblaznia sa, vylietaju, ale na kupanie, na cikanie a podobne veci som tu len ja, to tato nesmie. ja to nejak neriesim, to prejde 😉

veonka
30. mar 2012

Hm, no viem, že u detičiek sa mení intenzita náklonnosti a raz ho to ťahá k jednomu, raz k druhému rodičovi, a striedajú sa také obdobia náklonnosti... ale ak ho úplne odmieta, resp. ju to privádza až k takým prejavom plaču a vrieskania, podľa mňa to nie je úplne v poriadku. Ak sa medzi sebou správate pekne, a aj on sa k nej správa pekne, tak môže podľa mňa buď žiarliť, že ho máš 😀, chce ťa len pre seba. Ale keď píšeš že ho odstrukuje aj bez tvojej prítomnosti môže sa ho vyslovene báť. Hneď keď som to čítala napadla ma jedna vec- či náhodou malá nevidela alebo nepočula vaše ťuťu-muťu, lebo ak áno, mohlo by to byť aj tým. Dieťa si kopulujúcich rodičov vysvetlí po svojom a zväčša zvuky ktoré pri tom vydávajú pôsobia skôr ako prejavy bolesti. Môže si vysvetliť, že otec mame ubližuje. A môže sa ho báť. Takýto zážitok je pre dieťa veľmi silný a môže spôsobovať rôzne psychické bloky, takže ja osobne by som možno navštívila aj detskú psychologičku. Možno to nie je jej prípad, neviem. Ak chodí na služobky a nie je dlhý čas doma, môže to byť aj odlúčením. Každopádne ak sa jej prejavy k otcovi nezmenia, bolo by vhodné vyhľadať odbornú pomoc. Zaujímavá je forma arteterapie, kde sa trápenie dušičky zisťuje hravou formou z detskej kresby.

lujza123
30. mar 2012

@nelinka79 a keby ich nechavas castejsie osamote? Posles ich spolu na ihrisko? Alebo zeby ju aspon 1x do tyzdna braval zo skolky on? Vies mozno ked sa o nu staras stale ty a ocino je pre nu len niekto kto vecer pride a byva s vami, vies ze nemaju ziadne pravidelne spolocne cinnosti.
Moja sa odmalicka boji vsetkych chlapov a starych ludi ale s jej otcom je v pohode

nelinka79
autor
30. mar 2012

veonka .. nasa mala nas pri takejto cinnosti urcite nemohla vidiet lebo to by som ja sama nepripustila aby sa nieco take stalo .. ja s malou spavam v detskej a manzel v spalni a tutu mutu byva vyhradne tam za zavretymi dverami.
kaja sa prave chlapov nikdy nebala od malicka isla skor za chlapom ako za zenou a najlepsie ked je zarasteny to su jej favoriti.
manzel je dost pracovne vytazeny takze chodenie po nu do skolky je nerealne ale ked pracuje z domu co je raz za 2-3 mesiace vtedy ide. je pravda ze ma na nu menej casu a mozno sa takto brani aby jej bolo za nim menej smutno ..

irriss
30. mar 2012

@nelinka79
Kdyz je s ni sam, jses si jista, ze je to pohodovy a klidny tatinek?
Ja bych se snazila "potaji" vypozorovat jeho chovani k dcerce behem jejich chvilek stravenych ve dvou 😉

nelinka79
autor
30. mar 2012

@irriss prave ze mne sa zda ze tych spolocnych chvilok je strasne malo ☹ a v podstate som na dcerku sama.
ked su spolu robia kraviny, blaznia sa ale zas dobrzuje moje teda nase dohodnute pravidla vychovy. kaja je hyperaktivna a ma toho v hlavicke viac ako by mala mat na svoj vek takze vo vychove musime drzat spolu.
myslim ze ked su spolu tak jedine co by tam mohlo skodit je manzelou mobil lebo ked zazvoni dvihnut musi a aj nasledne riesit problem ..

irriss
30. mar 2012

@nelinka79
A vis o tom, ze v detske hlavicce muze byt prave toto prpoblem?
STRACH z toho, ze tatinek se se mnou nedohraje dokonce a nebo muj smich nekolikrat prerusi?
Ona je na neho nastvana kvuli MOBILU!!!
Ver tomu!
Pises, ze spolu travi jen malo chvil, udelejte z techto chvilek aspone jednu NICIM NERUSENOU chvillku - zvedni telefon TY a rekni, at zavolaji pozdeji..
p.s. S pouzivanim mobilu pri spolecne aktivite snazi zle i dospeli, natoz dite..
dospeli si to oduvodni s tim, ze je to nutnost a patri to k zivotu a praci..
ale dite to chape tak, ze tata ma v kapse "nekoho", koho ma RADEJI..
je to momentalne nepritel Tve male..v podobe mobilu

Nrada radim, ale tentokrat ano:
Vypnout mobil , nezvedat pri hrani s malou.. 😉nechat je dokoncit hru a pak trebas zavolat zpet a opet se vratit k male..ale nutne je dokoncit a neprerusovat HRU..ve trech letech uz se hra pojima jako celek..deti chapou, kdy je zacatek a kdy konec.. 😉
napr. hrad z Lega nemuze mit jen zaklady.. 😉

nelinka79
autor
30. mar 2012

@irriss viem ze toto moze byt problem aj to ze ma na nu malo casu.. je mi smutno ked v podstate viem kde je problem ale neni to az take lahke ho vyriesit.. ked nas chce manzel zabezpecit ma na malu malo casu a ked ho ma aj tak je to prerusovane .. budeme musiet nieco vymysliet aby sa to zlepsilo ..

irriss
30. mar 2012

@nelinka79
Detska pozornost pri hre netrva prilis dlouho, v tomto veku deti skacou z jedne aktivity na druhou, urcite by mel mit cas dokoncit jedno "dilo" - nerikej mi, ze je problem "ZAHODIT" mobil na 20/30 minut - zavolat popr. zpet a opet se k male vratit.. 😉

Nikdo neni tak nenahraditelny jako nase DITE 😉

Musi si vytvorit pouto ...lasku ...neni to automaticky jev ci narok..musi se vybudovat spolecne i na ukor jinych veci...
Nekdy se to muze stat nenapravitelnym rozhodnutim, uprednostnit neco jineho pred casem na dite..

alenka600
30. mar 2012

@nelinka79 Moj manzel odchadza z domu o 6.30 a vracia sa vacsinou okolo 20.00, takze presne poznam Tvoju situaciu. Snazim sa aby boli spolu co najviac (dcera je este malinka, tak spi s nami v posteli a budi sa vtedy ked mm vstava, tak sa s nou aspon vtedy trosku postiska), a ak sa jej aj prave nemoze venovat, tak ju aspon drzim na rukach nech ho vidi (dnes rano som ju mala v kupelni ked sa holil a umyval si zuby🙂.
Neviem ci Ti to cas dovoli, ale mozno ked ten mobil musi zdvihnut, tak mozes byt pri nich ked sa hraju a ked zazvoni mobil, tak sa tak akoze nenapadne votries do ich hry a nenapadne ocina vystriedas, aby nemala pocit, ze o neho prichadza.

alenka600
30. mar 2012

@nelinka79 a este chapem aj to ze niektori ludia proste naozaj musia zdvihnut fon. Moj mm je 1 tyzden do mesiaca povinny 24h denne byt online, lebo vtedy musi kvazi prepojit nudzove telefonaty ak by zlyhala ustredna

viki2912
30. mar 2012

zvlastne to je...nikdy predtym som o tom nepocula...3 rocne dieta vnima vsetko dost intenzivne a myslim,ze si uvedomuje urcite fakty.toto mi nepripada normalne,neviem,je to moj nazor,ale normalne to nie je.co to je za vztah ak dieta povie,nebud pri mne,nechce byt s otcom,odstrukje ho.moja mala ma 1,5 roka obcas trucuje,ze chce byt len pri mne a uteka manzelovi z ruk,ked ju kupeme,tak manzel to vzda,lebo place vo vani ako najata,ale aby ho odstrkovala....mozno je len malicka,neviem.ale mame v rodine 3-4 rocne deti a toto som este nevidela.ak je manzel casto prec,moze to byt sposobene tym,ze si nevytvorili hlbsi vztah....alebo...v kazdom pripade by ma to dost stvalo a snazila sa prist na koren veci,nepacilo by sa mi to cele. 😒

irriss
30. mar 2012

@alenka600
24 hod 😨 😨 😨
to je nelidska pracovni smlouva 😢 🤐

nelinka79
autor
30. mar 2012

@alenka600 presne takto nejak to aj riesime ked musi odbehnut idem k nej ja.. ked bola mala bolo to u nas podobne ale casom a k tomu obdobie vzdoru robi svoje.

alenka600
30. mar 2012

@irriss No 🙂 Je zodpovedny za nudzovy servis v prevadzkach ako napr. letisko a podobne. Ale je to len 1 tyzden do mesiaca a striedaju sa aj s ostatnymi kolegami. Akurat ze on je totalne zabudlivy a ja musim teda kontrolovat kde je jeho telefon, lebo on na neho zabudne v momente ako pride domov :(

irriss
30. mar 2012

@alenka600
no ale to neni 24hod..to je dokonce 7x24hod.....to je sila..o tom jsem jeste neslysela... 😒
to je skoro otrocka cinnost. toje sila.
zacinam si piskat...(fiskat) - nas tatko odejde za tmy a prijde za tmy..ale kdyz je doma, vime, ze je doma...ale je strasne unaveny...takze vim, ze casto i kdyz je doma, jakoby nebyl doma..
ale bude to asi dobou..pryc jsou doby, kdy byl "narok na cas a na rodinu" 😉 jina kapitola 😖 ☹

ukana
30. mar 2012

@nelinka79 , my sme mali so synom problém, ked moj muž robil pol roka v zahraničí, potom ho vyslovene odmietal, nechcel ho ani k telefonu, nebavil sa s ním..mal vtedy okolo troch rokov...ja by som sa priklonila k tvojej poslednej vete z príspevku o 9.17 ☹

nelinka79
autor
30. mar 2012

@viki2912 neostrkuje ho doslovne rukami len nanho hodi rukov aby isiel prec asi som to zle napisala ..

alenka600 ... som rada ze niekto chape ze proste niekedy su pracovne miesta kde sa veci musia riesit hned a je jedno ci je den noc .. keby ste sedeli v lietadle a je problem a vam niekto povie ze musite cakat lebo pan co to ma na starosti sa hra so svojou dcerou a ked sa dohra bude to riesit asi by sa vam to nepacilo ale to je jedno skratka su aj zamestnanie kde to funguje inak ...

irriss
30. mar 2012

@alenka600 mrkni na 10:07 od

@nelinka79 😉
je tam vzkaz pro Tebe, ale zapomnela nelinka dat zavinac 😉

viki2912
30. mar 2012

@nelinka79 moj manzel je prec od rana od 8.00 do vecera do 7.30.mala lipne na mne,no otca chce mat pri sebe,stale nosi hracky ockovi,polozi sem tam hlavku na neho.niekedy ju ani nevidi,pride neskor ona uz spinka....pracuje v medzinar.firme,tiez ho mame minimalne doma,no taketo spravanie mala nema.neviem,mozno je to tym,ze je mensia,no mne to pride cudne,co pises.

nelinka79
autor
30. mar 2012

@ukana kde uz si na seba " zvyknu" je to v pohode aj ho vystiska ale potom pride pondelok a vsetko dokola ..

v dnesnej dobe nasjt rovnovahu medzi pracou /ktora zabezpecuej rodinu/ a volnym casom pre rodinu je neskutocne tazke .. bud mas pracu a malo casu alebo nemas pracu a casu kolko chces ..

irriss
30. mar 2012

@nelinka79
ok..nezlob se na mne..ale toto mi uz prijde jako alibismus.10:07hod.;-).nerikej mi, ze kdyz je doma, tak je doma jen kdyz ma pohotovost..
URCITE ma dny, kdy muze mit mobil vypnuty

p.s. vubec se mi nelibil Tvuj priklad o panovi v letadle..
Chces to resit? tak to res..ale ne omlouvanim nedostatku..MUSI MIT chvili, kdy je DOMA a nema SERVIS..soustredte se tudiz na chvilky, kdy MUZE mit vse vypnute a bude cely pro malou..
NENI mozne, ze je bud v praci nebo ma sluzbu on-line 24hod. denne 😎

nelinka79
autor
30. mar 2012

@viki2912 kolko ma tvoja mala ? ked bola kaja mensia bolo to v pohode tatinko sem tatinko tam ale casom ako rastla a si zacala uvedomovat veci sa to zhorsilo ..

alenka600
30. mar 2012

@irriss Dakujem za upozornenie, si zlata 🙂

viki2912
30. mar 2012

@nelinka79 1,5roka ma....mam kamosky,ich partneri su este castejsie prec,deti maju vacsie,ale toto som este nepocula.je to pre mna novinka teda.jedno je obdobie vzdoru,trucovanie,hadzanie sa do zeme,aj ked dieta nerespektuje a nechce nikoho,otca a matku by malo mat rado,respektovat...dalo by sa to chapat pokial by tvoj manzel razil vychovu,co povie rodic,je pismo svate,v obdobi vzdoru by to dieta mohlo pochopit po svojom a stavat sa voci takto.ja som takto reagovala na svojho otca.bol prisny...ale kedze tvoj manzel je doma malo,zrejme bude problem inde.

nelinka79
autor
30. mar 2012

@irriss nemam sa zaco hnevat ale neni pilot riesi veci aby to vobec fungovalo keby bol pilot bolo by super lebo ako hovoris mal by aj volno ..

to je jedno ja nepotrebujem riesit kto ma aku pracu a ako je vytazeny ... chcela som radu ohladom inej veci ...

viki2912
30. mar 2012

@nelinka79 ak by si toto povedala nejakej detskej psychologicke,ihned by sa ta pytala na vztahy v rodine,vztah otca a dcery....nemam tuto skusensot,asi by som ti nemala pisat,neviem ti poradit.zrejme tu su mamicky co maju rovnaku skusenost.

viki2912
30. mar 2012

@nelinka79 a zda sa mi,ze ak by dcera tuzila a citila nedostatok otcovej lasky,praveze by o nu ziadala....bola by taka vtierava,behala by za nim...ci nie????ja mam taku skusensot,ze mala sa vtiera tatovi ked muz ma home office.tvoja vyslovene nechce otcovu pritomnost podla toho co pises.mozno sa mylim

irriss
30. mar 2012

@nelinka79 🙂

Snazime se hledat reseni spolecne, proto jsi nam sem napsala..proto kazda informace je nutna.Chceme Ti pomoci🙂
(ale TY nam mussis priblizit co nejvice situaci).😉
Vzdyt trebas ohledne mobilu, musela jsem na to prijit ja..ale ja nejsem s Vami doma...TY - nejlepe TY vis, kde je problem.
....prace? jaka prace? ...ale to preci souvisi..
chtela jsi hledat a odstranit problem...chces radu...
ale TY nam musis rict presnejsi data:

Chapu, ze je vytizeny..ale neni mozne, ze je vytizeny cely mesic 24hod.denne.

Nevim a ani neumis si predstavit, co obsahuje takovy "urgentni telefonat" - je preci radarova vez pro piloty ..
fakt nechapu napln prace, kterou je nutne resit pres mobil 24hodin... 😉
Pro pana co sedi v letadle, jak je dulezity Tvuj muz? to je k prispevku: v 10:07hod.

nelinka79
autor
30. mar 2012

@viki2912 mozno je problem trosku aj tam .. ja som na malu prisna lebo je to taky zivy certik a on robi to co ja proste sme sa dohodli ako to bude a tak to robime obaja. mozno by bolo dobre keby on bol ten na rozmaznavanie a ja ta na vychovu .. urcite to nieje len jedna vec je to viacero veci a ked sa to spoji dokopy je to jeden problem a u kazdeho dieta to vypali inak ..