32 mesačný chlapec veľmi málo rozpráva

Zodpovedané
13. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho synčeka, ktorý má 2 roky a 8 mesiacov. Rozpráva veľmi málo (cca 60 slov). Vie zopár vecí pomenovať, povedať ak niečo chce - nechce. Ovláda pár detských pesničiek, ktoré si pospevuje "svojou" rečou. Vie počítať do 10. Vety netvorí, a to ani jednoduché. Rozumie asi 60% veciam, čo od neho chcem. Sú to veci, ktoré sú už skôr naučené ako rituál. Nové veci sa učí dlhšie.

Ďalším problémom je jeho totálny nezáujem o hračky a o akékoľvek aktivity, pri ktorých by sa zabavil sám. Stále si vyžaduje pozornosť. Ešte do nedávna sa zabavil vždy sám. Ak má okolo seba kolektív deti, vtedy sa krásne pohrá. Keď je sám tak si len leží, vyžaduje pozornosť a chce, aby som mu pustila v televízii rozprávky, pesničky. Tie by dokázal pozerať aj celé hodiny, no to samozrejme nechcem. Neviem ako by som ho mohla motivovať. Do škôlky pôjde až na ďalší rok.

Ďakujem za každú radu a usmernenie

Dobrý deň,

ďakujem za otázku. Ťažko sa mi hodnotí reč takto cez správy. Vo všeobecnosti sa odporúča návšteva logopéda okolo 2,5 - 3 rokov, keď dieťa nerozpráva. Možno sa môžete skúsiť aspoň telefonicky niekde poinformovať a detailnejšie opísať čo hovorí, nehovorí a usmernia vás. Popr. môžete počkať do 3. roku, niekedy sa zvykne udiať veľký skok.
Dôležitá je trpezlivosť a rozvíjanie slovnej zásoby rozprávaním. Veľa na dieťa rozprávať, opisovať čo sa deje okolo, spievať si, čítať si obrázkové knižky...
Čo sa týka druhej otázky, niektoré deti sa zahrajú samé skôr, iné neskôr. Deti vyžadujú veľa pozornosti od rodičov. Najlepšia motivácia je, keď vidia rodiča ako sa hrá, dieťa sa vtedy chce pridať. Tiež sa vtedy dá rozvíjať tá reč.
Je to náročné na čas, ale ak si dieťa vyžaduje a má potrebu pozornosti, je dobré mu ju dať, hrať sa s ním, popr. inak tráviť čas.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com