4,5 ročná dcéra odmieta po prázdninách chodiť do škôlky

Zodpovedané
16. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 4,5 ročnej dcérky, ktorá nikdy nemala problém so škôlkou. Občas ráno pofňukala, ale išla. Potom sa tešila. Prvé tri dni po Vianociach bola ok, ale potom začal plač. Dnes totálny hysák, odmietala sa prezliecť, nedokázala som jej dať papuče a ani ju vyzliect nič. Proste to nešlo. Manžel už musel ísť do práce, tak sme ju zobrali domov. Viem, že to bola chyba, ale netušila som, čo spraviť, aby tam zostala. Teraz je doma a ja neviem čo jej povedať, čo urobiť, aby som ju nejako motivovala a presvedčila ju, aby zajtra išla do škôlky. Ešte tento mesiac som doma s mladším synom, ale aj ten od budúceho mesiaca nastupuje do škôlky.

V podstate vôbec neviem ako sa k nej chovať. Mám byť nahnevaná, alebo robiť sa, že sa nič nestalo? Ako sa chovať, keď robí takýto cirkus v škôlke?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ďakujem za otázku. Ak tomu správne rozumiem, pýtate sa, čo robiť, keď ráno dieťa odmieta ísť do škôlky.

Toto je pre rodiča, ako aj pre dieťa veľmi ťažká situácia. Vy potrebujete odísť, ale dieťa plače, chce byť s vami, doma, nechce zostať v škôlke.

Vždy je dobré sa k tej situácii vrátiť, napr, večer, v kľude. Zhrnúť, čo sa udialo, ako ste sa cítili, spýtať sa dcérky ako sa cítila ona, prečo nechcela v škôlke byť (je podstatné či je to smútok za vami, alebo to, že sa jej niečo zlé deje v škôlke), čo by jej pomohlo to zvládnuť, zostať tam, čo ju trápi. Skúsiť spolu nájsť príčinu toho čo sa stalo a spôsob ako to dcérke pomôcť zvládnuť.

Konkrétne v tej situácii ju skúsiť ukľudniť, prijať a priznať jej ako sa cíti, skúsiť zapojiť učiteľku, ktorú má rada, rozprávať sa o tom, čo asi zažije, kľudne povedať, že vám bude chýbať, ale že sa zase stretnete po škôlke.

Zbytočne to netreba predlžovať.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com