4,5 ročná dcérka odmieta nové jedlá

Zodpovedané
14. feb 2019

Dobrý deň,

moja 4,5 ročná dcérka odmieta nové jedlá. Od malička bol s ňou problém, čo sa týka hlavne zeleniny a ovocia. Zeleninu doteraz nezje žiadnu okrem zemiakov, mrkvy a kalerábu. Mrkvu a kaleráb zje iba v slepačom vývare.

Ak chcem, aby zjedla nejakú novú zeleninu, musím jej to rozmixovať a urobiť z toho krémovú polievku. Keď ju presvedčím, aby aspoň ochutnala niečo nové, tak ju začne napínať na vracanie. Skúšali sme kŕmenie hravou formou, aj vyhladovanie. Všetko zbytočne.

Je to v psychike, alebo z toho vyrastie?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ďakujem za otázku. Záleží od rozsahu jedál, ktoré odmieta a aký to má priebeh. Nie je mi jasné, či ide iba o zeleninu, alebo aj o iné veci. Dôležité je, čo všetko zje, či je zdravá, či jej nič nechýba. To treba zisťovať a konzultovať s pediatričkou.

Ak konzumuje len isté potraviny, a pri všetkých nových ju napína a má stres ich skúšať, mohlo by ísť o nejakú nešpecifikovanú poruchu príjmu potravy, popr. o nejaký psychický blok. Odborník pri osobnom stretnutí by vám povedal viac.

Je možnosť, že v tomto veku ide aj o obdobie, aj keď z toho čo píšete sa zdá, že už to trvá dlhšie.

Otázka potom je, ako veľmi ju to, že neje všetky jedlá, obmedzuje v bežnom živote, neviem ako funguje v škôlke a v inom prostredí ako doma

Nútiť nie je cesta, mala by sama chcieť vyskúšať. Chce to malé krôčiky a veľkú trpezlivosť.

Poznám viacero podobných prípadov, niektorí sú už dospelí, postupne do svojho jedálnička popridávali viacero potravín, niektorí menej, sú zdraví a fungujú len na určitom množstve a druhu potravín.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com