6 ročný syn povedal, že by mu nevadilo, keby sme s manželom zomreli

Zodpovedané
20. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Moje deti boli na návšteve u starých rodičov a neustále sa medzi sebou hašterili. Môj otec (ich dedo) im dohováral a povedal im, či chcú, aby sa mne a manželovi niečo stalo. Že čo ak ochorieme z ich neustálych hádok a zomrieme, že čo by potom robili a čo by jedli. Môj 6 ročný syn povedal, že však on má kde bývať. Myslel tým náš byt. A že má aj 10 eur, tak jedlo by si kúpil. My s maželom sme prítomní pri tomto neboli.

Je pravda, že syn je možno trošku viac zameraný na svoje výhody a trocha menej empatický v porovnaní s ďalšími dvoma našimi deťmi, ale inak je podľa mňa normálny chlapec. Toto nás ale zarazilo.

Je to podľa Vás primerané na jeho vek, alebo sa mám znepokovať?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

deti začínajú uchopovať koncept smrti medzi 5. a 7. rokom, ale k uchopeniu jeho komplexnosti dochádza až okolo 10. roku (rolu zohráva mnoho faktorov).

Som teda presvedčená, že váš syn to nemyslel tak, že by mu nevadilo keby ste zomreli. Len reagoval na to, čo mu bolo povedané.

Z môjho pohľadu je skôr reakcia starých rodičov na hašterenie sa súrodencov nevhodná. Nie je žiadna kauzalita medzi ich hašterením a následkom, ktorý spomenuli.

Rozumiem, že už toho mali cez hlavu, ale toto nie je cesta ako hašterenie zastaviť. Svojou poznámkou jeho reakciu vyvolali, bez nej by mu to zrejme nenapadlo.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com