7 ročný chlapec sa v noci bojí. Ako mu môžem pomôcť?

Zodpovedané
19. aug 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho 7 ročného syna. Keď bol v tábore, tak mu starší chalani ukázali na tabletoch úryvky z hororu Chucky. Odvtedy (mesiac a pol) syn neprespí ani jednu noc. Stále sa bojí, že nás niekto doma počas spánku zabije. Večer zaspí síce sám, ale potom v noci vystrašený pribehne a chce sa ma držať. Okrem toho vidím, že tú tému intenzívne rieši. Už dávnejšie sme sa rozprávali o vraždách, keďže sa teraz konkrétne vraždy v spoločnosti rezonujú. A on teraz túto tému stále otvára a pýta sa na to.

Urobili sme nejaké úpravy. Ukázala som mu ako sa vyrábal horor Chucky - bez hrozných scén a zvuku. Vysvetľovali sme si ako sa celkovo aj jeho obľúbené rozprávky vyrábajú. Nemáme v noci v byte úplnú tmu, ale nejaké svetlá svietia na strategických miestach. Prešli sme si miesta, ktorých sa bojí a upravili sme ich. Ale stále to nepomáha.

Čo môžem prosím pre neho spraviť?

Ďakujem

Dobrý deň,

ďakujem za otázku.

Najdôležitejšie je, aby sa synček cítil v bezpečí. Prijatý so svojim strachom a v bezpečí. Treba mu strach uznať, preňho je reálny, veľký.

Zreálňujte mu ho. Bojíš sa. Od kedy si videl ten film, máš strach. Popr. sa pýtajte otázky. Čo by ti pomohlo báť sa menej? Je niečo čo zmenší tvoj strach? Ako ti viem pomôcť ja?
Ubezpečujte ho. Ak ma potrebuješ, som tu.

Potreba bezpečia je jedna zo základných potrieb. Bez pocitu bezpečia človek nedokáže normálne fungovať. Treba s tým strachom veľa pracovať, aby sa zmierňoval a aby sa syn pri tom aj naučil nejaké stratégie na zvládanie strachu

Skúste dýchacie cvičenia, relaxáciu, vizualizáciu niečoho príjemného, poprípade strach nakresliť, nejako inak vytvoriť, a "zničiť" ho.

Veľa sa rozprávajte. Vytvárajte bezpečné prostredie plné lásky a podpory. Vidím, že pre to robíte všetko. Strach by mal postupne odznievať, poprípade by syn mal byť schopný ho zvládnuť.

Ak by sa vám zdalo, že ide o extrémne, až panické reakcie, že ho to priveľmi ovplyvňuje, znemožňuje každodenné fungovanie, ak pocítite, že si s tým neviere rady ani vy ani on, skúste sa obrátiť aj na psychológa.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com