7 ročný syn robí stále grimasy, napodobňuje zvuky a nepočúva

Zodpovedané
21. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho 7 ročného syna, ktorý stále robí grimasy, napodobňuje zvuky, skáče do reči. V škole dostáva za to poznámky. Vždy chce mať posledné slovo. Nedá si nič vysvetliť. Počúva jedným uchom, druhým mu to ide von. Hneď zmení tému a vôbec ho netrápi, čo mu vysvetľujem. Bitkou veci neriešime. Ale sú chvíle, kedy by si zaslúžil poriadne na zadok.

Keď mu poviem, aby pri jedle nemlaskal, tak o 5 minút ho musím napomínať znovu.
Vždy, keď mu niečo prikážem, tak sa tvári, že to ani nepočul. Strašne ma tým správaním vytáča. Potom kričím a on na to za minútu zabudne.

Nemá telefón a ani tablet. Hry na počítači skoro vôbec nehrá. Keď ho pošlem do svojej izby, tak ide na siedmykrát. A to už kričím a on sa tam spokojne zavrie. Hrá sa, číta si a tvári sa tak, ako keby sa nič nestalo. Okrem neho máme ešte 12 a 2 ročnú dcéru.

Ako riešiť synove správanie?

Ďakujem za radu

Dobrý deň,

večné napomínanie sa dá riešiť pravidlami domácnosti. Môžete si ich vytvoriť spolu so synom, diskutovať o tom, niekam si ich spísať, zavesiť. Dajú sa do nich zakomponovať aj možné dôsledky.

Dôležité je tiež jasne a zreteľne stanoviť hranice a pevne ich držať. Keď nie sme v hraniciach stáli a konzistentní, dieťa ich skúša posúvať, testuje, pokiaľ je to ešte bezpečné. Hranice a pravidlá sú dôležité ako pre dieťa, tak aj pre rodičov. Dieťa sa cíti bezpečne, prostredie sa stáva predvídateľným a zrozumiteľným, rodič tým ošetrí aj seba.

Ťažko mi určite povahu a pôvod grimás a zvukov. Neviem či to trvá už dlho, alebo to začalo len teraz niekedy. Môže tak volať o pozornosť, ale samozrejme je aj mnoho iných možností.
Za správaním dieťaťa je väčšinou nejaká potreba a sleduje ním nejaký cieľ.

Ak budete mať pocit, že je toho na vás už príliš, odborník by vás mohol nasmerovať ako ďalej.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com