Ako docielim, aby môj 3,5 ročný syn mal rád starú mamu?

Zodpovedané
15. mar 2019

Dobrý deň,

môj 3,5 ročný syn doslova nemá rád svoju starú mamu - moju matku. Niekedy ju priam šikanuje, bije ju, povie je,j že ju nemá rád. Nechce, aby k nám chodila na návštevu, nechce byť ani v jej prítomnosti, odstrkuje ju. Pritom stará mama sa veľmi snaží a miluje ho najviac na svete. Je s ním v kontakte od narodenia.

Má 75 rokov a je z toho niekedy smutná, pretože jej môj syn dáva pocítiť, že ho nezaujíma. Preferuje vo všetkom iba starého otca. Nechce ju dokonca ani pozdraviť. Pozdraví menovite všetkých z rodiny a jedine starú mamu nie. Skúšali sme už aj taktiku, že sa mu stará mama nebude vtierať, nebude si ho všímať a skôr ho bude ignorovať. Nezdá sa mi však, že by to zaberalo.

Dohovor na neho neplatí a potom mám pocit, že ešte viac by jej chcel niečim ublížiť. Keď niekde ideme, volá všetkých a starej mame povie, že ona nepôjde a zostane doma.

Ako by som mohla túto situáciu zmeniť?

Ďakujem

Dobrý deň,

za synčeka rozhodnúť nemôžete. Tiež nedokážeme nikoho donútiť, aby mal niekoho rád.

Môžete skúsiť zistiť prečo k nej ma takýto postoj. Aký je dôvod na jeho správanie. Stalo sa niekedy niečo? Popr. je na nej niečo zvláštne? Malé deti majú často strach z odlišností (ak má starší človek načúvací prístroj, inak rozpráva, má problémy so sluchom, nenosí zuby...) Je tiež možné, že toto správanie od niekoho okopíroval?

Skúste sa s ním porozprávať. Vidím, že ti niečo na starej mame vadí. Veľmi si dnes za ňou nechcel ísť a skúste počkať na odpoveď. Popr. spýtať sa: Stalo sa niečo?

Syn je ešte malý, má skrátka z nejakého dôvodu takýto pocit. Dôležité je mu vysvetliť, že vidíte, že sa niečo deje, alebo že za ňou nechce ísť, ale že k ľuďom sa správame slušne. Že z starú mamu rozhodovať nemôže atď.

Rozumiem, že aj vám, aj vašej mame je táto situácia nepríjemná, ale žiaľ, neexistuje spôsob ako docieliť, aby mal niekto niekoho rád. Skúste pátrať po príčine a ukazovať mu ako komunikovať s rešpektom.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com