Ako naučím 10 ročnú dcéru zodpovednosti?

Zodpovedané
25. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 10 ročnej dcéry, ktorá neustále klame a nosí zo školy poznámky. Keď sa jej opýtam, že čo bolo v škole, tak zaklame a povie nič. Potom prinesie 5-ku alebo poznámku. Pokiaľ ju neskontrolujem, tak neurobí nič z úloh. Nikdy takáto nebola, až tento školský rok.

Nebijeme ju, maximálne jej vezmeme mobil.

Ako naučím dcérku zodpovednosti?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ďakujem za otázku.
Dcéra je už dosť veľká na to, aby si dôsledky niesla sama.
Rozumiem však, že ako rodičom vám záleží na tom, aby jej známky boli lepšie a aby sa do školy pripravovala.

Bolo by dobré, aby ste ako rodina zasadli a skúsili si vypracovať domáce pravidlá. Každý na papier napíše svoje predstavy a potom o nich skúste diskutovať, robiť kompromisy, tak, aby sa aj dcéra podieľala a mala slovo. Dajú sa do nich zakomponovať aj podmienky porušenia pravidiel.
Na záver je efektívne sa pod pravidlá podpísať, čím sa zaviažete k ich dodržiavaniu.

Z toho čo píšete by bolo podľa mňa dôležité skúmať povahu a príčinu toho prečo sa to zrazu deje, keďže je to zmena. Či je problém v komunikácii, či sa niečo nedeje v škole, či za to nemôže nejaká partia, do ktorej sa dostala, či to nespôsobilo niečo iné.
Na prvom mieste by ste mohli skúsiť otvorený rozhovor s dcérkou. Že ste si všimli čo sa deje, že sa o ňu obávate a či by ste jej nevedeli nejako pomôcť. Uvidíte čo a či vám povie.

Ak by ste si nevedeli rady, odporúčala by som poradiť sa s odborníkom.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com