Ako riešiť situáciu, keď 6 ročné dieťa nikoho nerešpektuje?

Zodpovedané
20. júl 2019

Dobrý deň,

moje dieťa má 6 rokov a nikoho nerešpektuje. Nerešpektuje rodičov, nikoho v rodine, ani pani učiteľky v škôlke. Týka sa to hry na ihrisku, bežných príkazov a prosieb. Napr. zdvihni hračku, polož na stôl.

Ako riešiť situáciu, keď dieťa nikoho nerešpektuje?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

ďakujem za otázku.
Nepíšete či to tak bolo vždy, alebo či to trvá len nejaký čas.

Mnohé sa dá vyriešiť komunikáciou, avšak dôležitá je príčina.
Komunikovať treba rešpektujúco, prijímajúcom, empaticky, pozitívne, bez vyhrážok, trestov, odmien a príkazov, treba nastaviť jasné hranice, ktoré sa budú dodržiavať.

Z toho čo píšete sa zdá, že by ste boli najradšej keby vaša dieťa poslúchalo na slovo. Avšak cieľom výchovy je, aby dieťa dokázalo prevziať zodpovednosť, malo vlastný názor, bolo prístupné dohodám. Aby malo vnútornú motiváciu veci spraviť, a aby mu nemusel rodič, alebo niekto iný stále vravieť čo robiť.
Skúste dieťaťu vytvárať prostredie bezpečia, prijímať ho, zrkadliť mu pocity. Nastavujte rozumné hranice a aj na nich trvajte. Určite si spolu pravidlá, dohadujte sa, robte kompromisy. Dieťa má tiež vlastný názor, skúste nejakú zodpovednosť a rozhodovanie nechať na neho.

Zmena komunikácie dokáže divy. Namiesto: Zodvihni hračku - Vidím, že hračka je na zemi. Nedá sa tu chodiť. Môžem na ňu stúpiť.

Takéto správanie môže byť aj kvôli tomu, že dieťa potrebuje pozornosť a lepšia je negatívna ako žiadna. Ale tie príčiny môžu byť rôzne. Správanie je väčšinou len následok niečoho iného.

Ak by ste si nevedeli rady, zmena komunikácie a prístupu by nefungovalo, situácie by pre vás boli nezvládateľné, poraďte sa s odborníkom, popr. načerpajte nápady v nejakej publikácii.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com