Ako riešiť stravovací problém u 5,5 ročného dieťaťa?

Zodpovedané
4. dec 2018

Dobrý deň,

chcem sa poradiť ohľadom problému mojej 5,5 ročnej dcéry. Nechce zjesť nič varené (polievky, zemiaky, mäsko, zeleninu ani ovocie, cestoviny). Nezje nič, čo jej ponúknem a zje iba to, čo si uzná sama za vhodné.

Kojená bola 2 roky aj 2 mesiace. Čo zje, tak to sú termixy, kedysi aj jogurty, no teraz už ani tie nie. Ďalej zje suchý obyčajný rožok, bez masla či šunky alebo džemu, chrumy, ovocnú výživu, piškóty, samozrejme sladkosti, no tiež nie všetky. Nechce ani len krupicovú kašu.

Pije vodu, čaj a občas sirupovú vodu. Práve preto máme problém aj s fungovaním v predškolskom zariadení, keďže je bez stravy, hladnú mi ju tam nenechajú celý deň a sme nútení to rôzne riešiť. Už sme ju skúšali aj motivovať inými vecami, aj týždeň iba na piškótach a vode bola, ale nedá si povedať. Proste hlad pociťuje, ale zje len to čo ona chce.

Boli sme niekoľkokrát u pediatričky, nakoľko sme mysleli, že je nejaký gastrologický problém, no vždy nám vyšli super výsledky. Jediné hodnoty, ktoré boli zlé, boli nedostatočné hodnoty železa. Ani chorá nebýva. Tak som myslela, či to nemôže byť psychického pôvodu, no nie som si vedomá toho, že by mala mať vytvorený nejaký blok z nútenia do stravy. Prosím povedzte svoj názor na to, prípadne nejaký tip na riešenie.

Ďakujem

Dobrý deň,

pokiaľ bol u dcérky vylúčený zdravotný problém, je pravdepodobné, že môže ísť o nejaký psychický blok. Niektoré situácie si dieťa môže vyhodnotiť inak ako dospelý. Všimne si niečo, čo my nie, poprípade intenzívnejšie prežíva situáciu podľa nás ľahko zvládnuteľnú. Nemusí vôbec ísť o nútenie do stravy.
Nepíšete ako dlho tento stav trvá, odporúčala by som však návštevu psychologičky, možno spolu prídete na príčinu a vhodný spôsob riešenia.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com