Dá sa prerušiť školská dochádzka u prváčky?

Zodpovedané
5. dec 2018

Dobrý večer,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Moja dcérka je narodená koncom mája a je prváčka.

V škole nedáva vôbec pozor, nesústredí sa na slová pani učiteľky, hrá sa na stole. Prvý mesiac sa válala po stole, že je unavená a že sa jej nič nechce. Teraz sa už nevála.

Vraj je zasnená. Buď sa niečim zabáva, alebo len tak pozerá a rozmýšľa nad inými vecami. V podstate je jediná v triede, čo toto robí. Je strašne hravá. Úlohy sú každodenný boj, prehováranie a nútenie. Pani učiteľka chce počkať do pol roka, že či sa nezmení a že potom treba vyhľadať psychologickú poradňu.

Na jednej strane sa mi ju nútiť naozaj nechce. Má odpor písať úlohy. Na sladkosti a iné veci ju lákať nechcem a ani nebudem.

Na druhej strane sa bojím, že keď teraz ledva zvláda prvý polrok, aby prešla druhý a neprepadla. To by nastal ďalší zlom a "strach" zo školy.
Je možné prerušiť školskú dochádzku? Je nejaké iné riešenie, ktoré mi odporúčate?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

úprimne povedané, neviem ako to funguje s prerušením dochádzky, ako to je ukotvené v zákone. Že či by sa dalo následne pokračovať tam kde prestala.
Avšak ak sa u dieťaťa v prvom polroku prejaví nedostatočná vyspelosť k školskej dochádzke, je možné požiadať o tzv. dodatočný odklad školskej dochádzky, čo by znamenalo, že by dcérka nastúpila o rok.
Ak ho z nejakého dôvodu nepovolia, do školy asi chodiť musí, nakoľko dochádzka je povinná.
Psychologičku na nejaké posúdenie zrelosti a zhodnotenie situácie by som vyhľadala už teraz, ak máte pocit, že je to na dcérku príliš.

Držte sa.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com