Druhý odklad školskej dochádzky

majkapatko
27. jan 2015

Ahojte maminky,

moj prvorodeny je narodeny v auguste 2008 a uz je druhýkrát predskolak. Narodila sa mu ale teraz v septembri sestricka a menili sme skolku, tak sme tento odklad privitali.
Dnes si ma ale ucitelka odchytila a mi odporucila, aby sme dali odklad znova, ze syn sa nesustredi a neplni zadane ulohy. Proste ze rozumovo je zdatny, ale emocionalne na skolu este nezrely.
Uplne ma tym vyviedla z rovnovahy, neviem mysliet na nic ine. Viem, ze je velmi zivy, ale druhy odklad?

Mate niektora skusenosti s tym, ze dieta je tri roky predskolakom? Alebo ho predsa len dat v septembri do skoly? Neublizim mu tym, ked nebude stihat?

bonaqa2013
27. jan 2015

navštív pedagogicko psychlog.poradňu. Mala by byť v každom meste. Oni si ho tam troška preveria a povedia ti výsledok. Doporučujem ich názor zobrať na vedomie a riadiť sa ním. Majú skúsenosti....
my sme pred rokom ich názor nerešpektovali a potom sme mali s dcérou problémy. Silno sme niekoľko krát uvažovali nad tým, že ideme dať naspať do MŠ. Dcéra chodí do 1 triedy nar 18.6.2008

zuzulienocka75
27. jan 2015

Súhlasím! Jednoznačne pedagogicko-psychologická poradňa a testy školskej zrelosti. Oni skutočne vedia posúdiť objektívne a s nadhľadom to, čo my rodičia a blízki posudzujeme len veľmi subjektívne a niekedy až s príliš veľkou citlivosťou. Veď sú to predsa naše srdiečka! S dcérou som chodila (a prakticky ešte stále chodím)do pedag.-psychol. poradne - už roky - bol a vlastne ešte stále je na to dôvod - a mám len tie najlepšie skúsenosti (či s prácou špeciálnej pedagogičky, psychologičky i logopédov).
Ale k tvojmu problému - jednoznačne to, čo som povedala - mali by to posúdiť špecialisti, nie pani učiteľka v škôlke (bez urážky - myslím to v dobrom). Je len dobre, že pani učiteľka má záujem o dieťa a upozornila ťa na problém. Treba to riešiť so špecialistami, oni už na to majú grify. A okrem toho existuje niečo také, ako nultý ročník. Pravdepodobne to nie je na každej škole, ale ja môžem len chváliť. Nebyť nultého ročníka, moja dcéra by 1. triedu pravdepodobne nezvládla.

monicm
27. jan 2015

@majkapatko takisto odporúčam ppp,učitelia majú často skreslený názor na dieťa,či už v dobrom,alebo zlom.a potom,ešte je len január,do septembra je tak veľa času,že dieťa sa môže aj za 2-3 mesiace zmeniť a dozrieť.predpokladám,že zápis už máte,tak teraz už len tú poradňu a riadiť sa tým.ak by to nebolo práve najlepšie,môžete testy zopakovať pred nástupom do školy.

pribinak
27. jan 2015

Zrejme ste uz mali v MS depistaz? Co ti tam hovorila psychologicka? Ako ho videla ona? Co hovorila na jeho pracu? Jej nazor by bol pre mna smerodajny, pani ucitelka ma mozno skusenosti, ale vela robia aj sympatie k dietatu
V Bratislave mas niekolko CPPP, ved sa objednaj a uvidis co povie

Mne osobne sa 2x odklad zda vela, vacsinou ho dostvaju deti, ktore maju psychiatricke dgn, alebo je u nich opozden vyvoj, ci nejake zdravotne tazkosti
Ty nic take neudavas

mawka
27. jan 2015

@zuzulienocka75 ja mam skor pocit, ze dnes je okolo deti vsetko precitlivele. jednak my rodicia a jednak aj pedagogovia a spol, len odklady odporucaju. u nas v skolke mali vsetky deti v testoch odporucene komplexne vysetrenie u spec.ped. alebo psychologa. uz chore, nie?
pred hodinou som sa vratila zo zapisu. dcera je narodena 3.9. 2009. vysla z triedy s ucitelkou, ta ju vychvalila do nebies aka bola perfektna, uplne super, ze sa na nu tesia. len co som povedala, ze to je super, lebo ide predcasne do skoly /"az" tri dni/, tak obrat preveliky, ze vieeete, ale tie deticky su este take hrave, aj tie julove, augustove, no ja by som porozmyslala, viete. tak kurnik sopa, najprv ju vychvalia aka je sustredena a perfektna a zrela do skoly a len co sa spomenie datum o tri dni neskor, uz je to problem. a videla som tam uplakane deti, ktore budu mat sest teraz a im nikto odklad neodporucal, ze ahoooj, uvidime sa v skole a ocividne dieta nevyzrete, nalepene na mame, nesamostatne. a nie jedno. z celeho kvanta sa tam vedeli uvolnene spravat len tri deti. takze ja neviem, ale je to aj o rodicoch ako velmi ceconia deti na sebe a robia z nich babatka, aj ked su to uz samostatne osobky a boli by davno zrele na skolu, keby sa k nim nepristupovalo fakt ako k dojcatam. nas cakaju este testy u psychologicky, dvoje. teraz a v lete. a viem, ze to mala da. 6 rocne dieta ma byt uz samostatne, ma byt uz pripravene do skoly a nie taketo oracie s odkladmi pomaly pri kazdom dietati. este par rokov a budu do prvej triedy nastupovat co? osem, devat rocni?
opakujem, nasa generacia a starsie generacie nemali take vymozenosti s CPPPP, proste sa slo do skoly a zijeme, sme tu, sme sikovni, nie sme telata nesamostatne ani nic. vtedy boli akurat speci skoly pre deti s vyraznymi poruchami ucenia a ostatne ci sa paci a ci nie, sli normalne do skoly v normalnom case. ved ja som mala septembrove, oktobrove spoluziacky a v pohode. sikovne baby vtedy aj teraz.
uz sa to neskutocne prehana aj ked netreba. ano, decka su hrave, aj moj syn je hravy a co, mala som ho nechat tri krat odlozit alebo co? normalne sikovne dieta, len sa rad hral a hra. sak jeho to prejde. ale raz sa tie decka uz musia naucit nejakym povinnostiam v urcitom veku.

tenerifka
27. jan 2015

@mawka je to velmi individualne, hocijake septembrove dieta moze ist do skoly so svojimi vrstovnikmi a ine julove by malo ist radsej az o rok, aj ked tu v Spanielsku sa nijaky odklad nerobi, deti narodene od januara do decembra idu do skoly spolu do jedneho rocnika. Dcera je narodena koncom augusta, ma kamaratku, ktora je o mesiac od nej starsia a tej by bolo urcite lepsie, keby mohla ist o rok neskor, naproti tomu dcera by to v pohode zvladla aj v cerstvych 5-ich rokoch, a niektori spoluziaci su nesustredeni, robia zle a vyrusuju aj teraz v 12-ich.....

majkapatko
autor
27. jan 2015

Dakujem vsetkym maminkam, ktore mi doteraz odpovedali. Musim povedat, ze som z toho este dost mimo a to uz preslo par hodin...
Syn bol minuly rok na preskusani na PCCC a kedze mal odklad a oni maju teraz akysi projekt, vybrali ho spolu s ostatnými asi 12 detmi, aby sa zucastnil akéhosi doucovania, ktore organizuje PCCC. Syn tam chodi rad, su tam skvele panie, co to riadia. Po ukonceni teraz vo februari dostanu rodicia zhrnutie. Tak sa ich hned opytam, ci ho povazuju za zrelého do skoly.
Chcem mu len to najlepsie vzhladom na to, ze ma velmi vela alergii od potravin, zvierat, cez pele, roztoce, atd., cim prve dva roky zo skolky vela vymeskal. No a tento rok nastupil do novej skolky, kde nezapadol. V povodnej skolke ho brali tak, ze je zivy (boli aj ini chlapci), v tejto skolke je to ale problem (a to zdaleka nie je jediny, co neposlucha na slovo v tej sekunde, ako sa nieco povie).
Len co bude pre neho to najlepsie? Obavam sa toho, ze ak ho dam do skoly a on naozaj nebude sustredeny, bude dostavat zle znamky a poznamky. Ale co ak mu uskodim tym, ze ho este necham v skolke a do skoly nastupi ako 8-rocny? Nebude sa mu cela trieda smiat? Ved bude o 2 roky starsi nez väcsina spoluziakov. Nebude outsider? Co to spravi s jeho psychikou?
On je taky Robin Hood. Ma velmi rad spravodlivost, stale obranuje mladsich a slabsich. To sa mu casto stava osudnym, kedze ucitelka vidi len to, ze sa znova bije on. To, ze sa zastal slabsieho spoluziaka uz neriesi. Uz som sa s malym dohodla na tom, ze sa nesmie bit, nech sa deje cokolvek. Ale ked mi rozprava, ako do neho zaparaju a on im nesmie spravit nic, len odist, tak ma boli srdce. A zalovat sa hanbi ☹

Nulty rocnik na nasej skole nie je. Velmi lutujem vystahovanie sa z Petrzalky, tam bol podstatne väcsi vyber skol nez tu na dedine. Je mi z toho vsetkeho velmi smutno ☹

mawka
27. jan 2015

@tenerifka ano, len preco sa tomu nezacnu venovat uz skor? ci uz rodicia alebo v skolke? lebo deti sa hraju, nikto to neriesi a zrazu bum, predskolacka trieda a az pootom si zacnu vsimat deti a selektovat ty ano a ty nie lebo si hravy, nesustreeny, atd. ved teda sleduju tie deti pocas skolky, ako sa vyvijaju, zreju, ved s tym sa da krasne pracovat. ale to by trebalo riesit skor a nie az ked maju 5 a zrazu a hrrr a selektujeme.

horana
27. jan 2015

Inak jedna znama mamicka (z videnia) mi pred casom rozpravala ze tiez chceli 2hy odklad, ale ze vraj to ani nie je zo zakona mozne, nepamatam si to uz presne, pocuvala som len tak na pol ucha, ale tusim to bolo nieco v tom zmysle ze ked dieta nema fakt uplne ze zavazny dovod na urovni telesneho postihnutia, alebo nieco take, ze su tie dovody presne vymedzene a musia byt uz jo vazne (ze take ze ani silne diagnostikovane ADHD nie je takym dovodom) neumoznia mu ho ani. Tak neviem to posudit, ale ked vravela pravdu, co predpokladam ze ano, tak to nie je len tak, totizto to ani nitko nepovoli. Tam sa uz hra o to ze bud to malo dieta za rok dohnat, alebo to nedozenie uz vobec, a ked je taky predpoklad tak pojde do specialnej.

mata128
27. jan 2015

@majkapatko ja by som dalsi odklad nedavala.Ja mam synovca narodeneho v maji,bol velmi vysoky na svoj vek,hravy,tazko mu bolo rozumiet.Napriek tomu svagrina nedala ani jeden odklad,hoci jej to odporucali.Nakoniec bola rada,pretoze bol nuteny ist dopredu.Tiez si hovorila,keby bol zivy a hravy do 12,nastupi do skoly az v 12tich????pokial sa zaujima o veci ako kreslenie,pisanie,ja by som to vobec neriesila

mawka
27. jan 2015

@majkapatko no a si zober, ze u nas nulty otvaraju, ale nemoze ist do neho dcerka lebo je vytvoreny pre deti, ktore budu mat 6 do 31.8.2015 a ktore mali odklad. vobec sa nemysli na sikovne a zrele deti, ktore sa narodili par dni po tomto termine. pre ktore je rok navyse v skolke krok spat alebo brzda a zaroven ich nechcu este do skoly lebo datum... fakt otrasne nastavene u nas. a preto musi mala na dvojhodinove psychotesty v marci a potom este v lete, aby proste mala papier na nieco, co je uplne zjavne, ze zrela do skoly je. dnes sa ma psychologicka pyta, ze preco ju chcem dat o rok skor do skoly.. aky rok??? ved je to rozdiel troch dni 😅 a ze ci sa mi zda, ze je nadpriemerne inteligentna. vies co, chcelo sa mi smiat. tak som sa spytala, preco by kvoli trom dnom mala byt nadpriemerne inteligentna a co to teda obnasa. a ona ze ved ci je samostatna, ci nema problem so socializaciou, samoobsluzne cinnosti, ci chce ist do skoly... no neviem, co si mam mysliet, ale tak hadam za normalnych okolnosti sa 5+ dieta vie obliect, vycikat same, utriet, najest, atd. a ked tam mala behala ako svetluska ako sa tesi do skoly a chce a chce a chce a vydrzi mi hodinu-dve pri kresleni, "pisani", "ulohach" a to chce sama, tak hadam zrela do skoly je. a vobec by som to nespajala s nadpriemernym intelektom. naozaj som uz par mesiacov znechutena z toho, ako tlacia deti do odkladov za kazdu cenu a ako podcenuju deti len preto, lebo vidia iny datum nez je standardne. nepoviem, keby bola narodena koncom septembra, v oktobri, ok. ale tri dni a takyto cirkus?

majkapatko
autor
27. jan 2015

@mawka Zeby dostavali od statu nejako financie podla toho, v akom mesiaci je dieta narodene?... Tak najprv dcerku vychvali a ked sa dozvie datum narodenia, tak zrazu zmeni nazor? 😒

natalym
27. jan 2015

@majkapatko Ja si skôr myslím, že dotyčná učiteľka bola hlúpa.

mawka
27. jan 2015

@majkapatko napadla ma ta myslienka, ci si CPPPP nenahana klientelu 😀 proste mne to pride take strasne nasilu tie odklady za kazdu cenu a pomaly kazde dieta odporucat na odklad. dnesne deti su ovela zivsie nez sme boli my, proste taka je doba. ale to neznamena, ze kvoli tomu musia ostat rok v skolke a hrajkat sa.

zuzulienocka75
27. jan 2015

@mawkapatko Určite máš kus pravdy. A aj to je pravda, že sa dosť často vyrába práca pre CPPP. Určite to nie je dobré a rozhodne by som neodporučovala každé druhé dieťa, len preto, že je trochu viac živé a trošku deckejšie, dávať hneď testovať, veď predsa nie sme králiky. A to, že sú niektoré pani učiteľky poučené, ako majú rodičov "usmerniť", aby boli naplnené počty tried v škôlke alebo v škole, je tiež dosť častá realita. Ale čo sa týka toho "cecoňania"?! No neviem. Musíme si uvedomiť, že sú deti a deti - niektoré sú smelšie, iné bojazlivejšie, ale to ešte neznamená, že v škole si nebudú vedieť poradiť. Veď si len zober, že ťa niekto pošle na úplne neznáme miesto, vidíš tam kopu cudzích dospelákov, kopu cudzích detí a zrazu sa po tebe chce, aby si dokazovala, čo všetko vieš. Možno to je len prvotná reakcia dieťaťa. A že sú hravé? A to preboha aké majú byť v šiestich rokoch. Či po nich chceme, aby čítali encyklopédie. Lebo v tejto dobe, ktorú žijeme, mám pocit, že nič nie je dosť dobré.
Uznávam, že dieťa, ktoré má ísť do školy a má v nej vydržať a samostatne pracovať v 3/4- hodinových blokoch celé doobedie, musí byť samostatné a malo by sa vedieť obriadiť., ale čo už my po nich niekedy chceme, sa mi zdá prehnané.
Mám dve deti - jedna dcéra mala problém prakticky od narodenia (nízka pôrodná váhá, trochu spomalený vývin, ale nie diagnóza), tam sme to viac menej čakali a už počas škôlky nám to bolo naznačované (inak je ťažké sa s tým zmierovať - neprajem to nikomu), ale aj keď si to človek možno trochu uvedomuje, je na ťahu odborník, ktorý ti musí pomôcť pochopiť - a neľutujem toho - my sme ale neopakovali predškolskú, ale išli sme do nultého ročníka a veľmi to pomohlo. Jednoznačne by nebola zvládla hne´d v tom roku prvý ročník. A napriek tomu, sa posúvala ďalej a neopakovala len predškolskú.
Druhá dcéra naopak sa naučila čítať sama ešte v piatich rokoch - tak, že sa pýtala na jednotlivé písmenká a potom si ich sama začala spájať a pomaličky začala čítať. (Musím povedať, že nesúhlasím s tým, aby sa deti vedome tlačili doma do učenia čítania ešte pred začatím prvého ročníka, ale to sa proste nedalo zastaviť - ke´d sa dieťa pýta, tak mu predsa musíš odpovedať.)

majkapatko
autor
27. jan 2015

@mata128 Zaujimat sa zaujima velmi . Matematika ho vyslovene bavi. O basnicky a pesnicky velky zaujem nema a ucitelku to vyslovene irituje, ked nechce recitovat. Na Vianocnej besiedke bol Mikulas, lebo ten nemal takmer ziaden text 🙂 Ale zasa v pocitani, logike a sporte je skvely. Dokonca aj pisanie (obluciky a pod.) mu celkom ide. Len to pamatanie si textov je velmi slabe... A taktiez vraj sustredenie sa. No neviem. Do septembra je este daleko. Moze to este dobehnut? Uz som z toho na nervy, kupila som mu i rybi olej v kapsulách, vraj to pomaha pamäti. Fakt sa uz chytam kazdej slamky.

mima595
27. jan 2015

ked sme my mali sedenie sp spec. pedagogickami, povedali nam, ze odklad 2. rok nie je mozny....ze to uz sa riesi specialna skola....proste deti, po 1 odklade už musia byť zaskolene...

majkapatko
autor
27. jan 2015

@natalym Ucitelka ma v skolke velmi dobre meno. Ja ju poznam len od septembra, ona je taka velmi mila, ale s detmi rada kresli, modeluje, recituje - proste vsetko to, co moj syn absolutne nepreferuje, on je taky typicky chalan, co ma rad, ked sa nieco deje. Uz som i nad tym rozmyslala, ci ucitelky v skolke nemaju ulohu od skoly (skolka a skola patria pod jednu pani riaditelku), taketo aktivne deti vyfiltrovat, aby do prvého rocnika nastupili co najneskôr, uz upokojene. Ale je to len moj dohad.

zuzulienocka75
27. jan 2015

@mawka - prepáč, som ti riadne skomolila meno! 😉

mamulienka30
27. jan 2015

@majkapatko - ta moznost zo zakona ani nie je, tak tymto by som odpovedala ucitelke. Recitovanie a drilovanie, memorovanie, to ma byt znakom inteligencie a pripravenosti na skolu? No to kde sme. Vypusti to z hlavy, tvoj syn do skoly musi, je to uplne normalne dieta podla toho, co popisujes.

mawka
27. jan 2015

@zuzulienocka75 ano, suhasim a o toto ide. v skolke sa deti viac hraju, ved co by sa nezahrali. nasa mala sa radsej uci nove veci. lenze v skolke maju na ucenie vyhradeny cas a ju tie veci tam nebavia. len co pride domov, vyberie si svoje knizky, pera, farbicky, pracovne zosity a ide. aj sama. proste ocividne potrebuje viac. ale toto uz ucitelky nevidia. jej kamoska v skolke, to je divocina mala, hrava, ale na druhej strane ma riadne podrezany jazyk, neskutocne spolocenska, ostre lakte ma uz teraz - v ramci normy, proste je to mala stihacka a kvoli tomu jej odporucili odklad. no ja neviem, to dievca je uplne skvele, samostatne, priebojne. osobne si ju neviem v skolke predstavit este jeden rok. ja neviem podla coho to ucitelky posudzuju, ale vidim deti ako sa spravaju vonku, o com sa bavia medzi sebou, ved su to hotove bytosti. niekedy az zasnem, aki su rozumni, ake maju uz nazory. ale toto tiez uz nevidia ucitelky. jasne, ze kde sa hraje 10 deti, tam sa bude hrat aj zyvsok. a myslim si, ze kde sa bude desat deti ucit, tak sa pridaju aj ostatne. jednoducho raz uz musia vstupit do tychto povinnosti, naucit sa sustredit. a nie ich umelo natahovat do odkladu. ved s detmi CPPPP moze pracovat pocas celeho roka v predskolskej a nie az dva tri mesiace pred nastupom do skoly. neviem. mozno keby sli omrknut deti v septembri - predskolakov, podchytili by sa skor tie problemove oblasti, rodicia by mali tym padom priestor chodit s detmi do poradne a pracovat na tom s tym, ze sa spravia teda v januari testy skolskej zrelosti a pokracovalo by sa. ale toto je take, ze tri roky sa hrajinkame, potom v januari testujeme a robime halo. navyse do septembra je 7 mesiacov. s dobrym vedenim a treningami by vela vela deti poskocilo dopredu. moj nazor.

natalym
27. jan 2015

@majkapatko Nie tú Tvoju som myslela, tú mawkinu.

mima595
27. jan 2015

@majkapatko - mate vyhodu, ze chodite do poradne...vobec to neries tu, ale pekne sa spytaj v poradni...ona ho pozna dlhodobejsie, urcite ti poradi kvalifikovanejsie, ako my, co sme tovjho syna nikdy nevideli...ona ho tiez nebude sudit len podla testu, ale vie, ako spolupracuje.....

dnesna skola nie je sranda, deti postupuju uzasnym tempom a je to na nich dost velka zataz

moji mali odklad, lebo su augustovi,....kamoska dala dcerku o rok skor, lebo bola narodena 5.9...tiez museli ist na testy, lebo ide o skorsie zaškolenie...ona ma vsak o 3 roky staršiu sestru, od ktorej sa vsetko ucila sama...ono to tak proste je....aj moj najmladsi Vladko ma 5 rokov, pocita do 30, priklady zratava do 5, vie pisat tlacenym...ale preto nie je zrely do skoly...v skolke ho chvali, ze je velmi sikovny, na vsetko odpoveda ako prvy...ale preco?? lebo ma doma starscih surodencov, od ktorých nasáva ako spongia.....a ked si spocitam, kolko som sa venovala jemu a dvojkam...tak jemu snad ani 1/4 z toho, co im...a on uz chape SUDOKu obrazkove....

maslenka47
27. jan 2015

@mawka @majkapatko ja by som povedala, ze vychvalia kazde dieta, co im tam pride, pretoze dneska to je moda detom prezentovat len to dobre. Napr sa tu ine mamicky oduvaju, ked dieta na prvom stupni dostane horsiu znamku, ako 2, lebo "mu to znechuti skolu"...

Ale ano, moze byt pripravene aj 5rocne a niektore nebudu pripravene ani v 10tich. Aj ja sa pamatam, jak som sa strasne tesila do skoly, zrejme preto, ze som bola na to naockovana rodicmi. Len skoda, ze mi to nadsenie v skole vydrzalo asi tak tyzden 😒

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mawka
27. jan 2015

@majkapatko nic si z toho nerob. nas maly bol taky isty. z duse neznasal spev, recitovanie a podobne aktivity v skolke, neznasa to ani teraz v skole. nauci sa basnicku, vie ju predniest, ale on ju radsej vysype ako z rychlika, len nech ma pokoj. a mam ho nutit? zas na druhej strane su oblasti, v ktorych absolutne vynika: historia, biologia, fyzika / a tu len ako hobby, este ju nemaju v skole/. paradoxne matika nie. na zahoraka rozprava krasne cisto slovensky, ale slovinu ako predmet rad nema. casom sme aj zistili, ze on potrebuje mat vizualizacie, vtedy sa skor nauci a pochopi ako ked bifluje alebo teda citanim holeho textu si zapamatat. napriklad matiku - hole cisla nula nic, obrovsky problem. akonahle to premenis na eura alebo na hocico prakticke zo zivota, rata z hlavy. vzdy ho zaujimali veci, na ktore mal este cas. proste je taky. nebudem ho tlacit, nutit do niecoho, co mu nejde, iba by som mu to viac znechutila. ma obrovske stastie, ze ma velku slovnu zasobu a dokaze sa logicky zo vsetkeho vykecat /cisty politik :D/ a este casto krat aj diplomaticky 😀 ale to je predsa super, v zivote sa nestrati. a hravy je stale. a ma uz 11 prec. a krasne kresli odjakziva. mala sa pohraje, je pokojnejsia, vyrovnanejsia. je velmi empaticka, kresli otrasne 😀 to hned viem, ze ktory obrazok je jej na nastenke 😀 ... ale na druhej strane ju fascinuje medicina ako taka, ludia vseobecne, vztahy a velmi rada rozmysla. chce vediet, ked nieco robi, preco to robi, je dosledna. a strasne dlho vydrzi pri cinnosti. maly si priklad pise ulohu a trva mu to hodinu preto, lebo: sa musi napit. lebo sa musi vycikat. lebo ho v tom momente napadne nieco, co potrebuje akutne so mnou rozoberat - uplne mimo temy. vrti sa na stolicke. obkecava.... fakt keby som mala na toto pozerat ze je hravy a nesustredeny, tak ma odklad do dnesneho dna. 😉

mawka
27. jan 2015

@mima595 preeesne. toto som hovorila aj dnes. ze mala ma od koho odkukavat, ma sa od koho ucit. ja som s bratom bola to iste. sedavala som pri nom ked si robil do skoly ulohy a ucila som sa najprv akoze a potom uz aj naozaj. a slo mi vsetko skor, lebo som mala odkukane od brata. a toto je to iste co moja mala odkukava od starsieho brata.

mirkakab
27. jan 2015

@majkapatko Myslím že zo zákona to možné nie je, druhý odklad, aj ked musím povedať, že maju deti náročnejšie učenie ako sme mali my. Mám dceru tretiačku a je najmladšia v triede. má 2 spolužiačky, ktoré sú od nej o 16 mesiacov staršie, lebo mali odklad a učenie im aj tak nejako nejde. Jednoducho to je v dieťati, proste jedno na tie jednotky má, druhé nie a ty sa možeš snažiť kolko chceš. My dospelý tiež nie sme dokonalý ...

ivett1
27. jan 2015

@majkapatko náš mal tiež minulý rok odklad a teraz ide do školy ... tiež bol často chorý pred dvoma rokmi - alergia, zväčšená nosohltanová mandľa aj krčné mandle atď... je narodený v polovici augusta a predčasne o cca mesiac ... aj na základe odporúčania učiteľky v MŠ - že je hravý - sme boli na testoch v CPPP a následne sme požiadali o odklad šk. dochádzky ... a keď som si prečítala, že ste zmenili škôlku, tak sa mi to zdá jasné ..."nové" učiteľky majú asi inú predstavu a iné nároky na predškolákov ... preto by som na tvojom mieste prihlásila synčeka na testy šk. zrelosti ... najlepšie dohodnúť si telefonicky termín a až potom premýšľať nad "odkladom" na základe ich odporúčania.... na margo tých učiteliek v MŠ ... tento šk. rok prišla do triedy nášho synátora nová pani učiteľka a tá si ho nevie vynachváliť, že je rozumný, vie sa správať, sústredí sa, má krásny úchop, pekne kreslí ...používa cudzie slová (a vie čo znamenajú) ... predtým som len počula, že je "hravý" ...a nič viac ... táto učiteľka každého privíta a deti sú radi, keď ju vidia a má pekné slovo pre každého ... je to zvláštne a niekedy ľutujem, že sme ju nemali od začiatku ...
PS: o druhom odklade vôbec neuvažujem a neboli sme ani na testoch ... ale, ak by mi naznačil pedagóg v predškolskej triede, že by sme mali uvažovať o odklade, tak by som určite s dieťaťom absolvovala tie testy v PCCC ... inak aj naša dcérka (tretiačka má v triede o dva roky staršieho spolužiaka a nikomu to nevadí - teda myslím deckám, berú ho normálne, aj keď je vidieť fyzický rozdiel ...)

mawka
27. jan 2015

@ivett1 no vidis, keby som neprenasala dva tyzdne a keby nebolo tolko akutnych sekcii, urobili by mi sekciu este do 31.8. .. lenze bol vikend, nemala som komplikacie, tak ma naplanovali na 3.9. par dni a co to spravi, ze 🙂 😀

ivett1
28. jan 2015

@mawka 😀 ... veru, a ja keby som mala normálny pôrod a dodržaný termín pôrodu v septembri, tak "neriešime odklad" ...normálne by išiel až o rok 🙂 ... jáááj, to sú tie klasické KEBY, KEBY, KEBY ...😉