Mám dať dvojročnému synovi znova plienku?

Zodpovedané
8. sep 2019

Dobrý večer,

môj syn má 2 roky a je naozaj veľmi rozumný. Odučil sa od plienok behom 4 dní, krásne sme fungovali tri týždne. A teraz už druhý deň mi odmieta cikať do nočníka. Dokonca sa mi vycikal do postele, bratovi do postele, na gauč a aby nám nebolo ľúto, tak sa vykakal bratovi na vankúš.

Môže to robiť náročky?

Mám pocit, ako keby to bola odplata zato, že som ho nechala dva dni po sebe bez mojej prítomnosti. Raz ho strážil tato a raz jeho teta.

Mám mu dať plienku?

Vysvetľovať som skúšala, ale on si sadnúť na nočník nechce.

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

niektorí odborníci tvrdia, že dať plienku po dobe bez nej, je krok späť.

Môj názor je, že naučenie sa na toaletu chce čas. Je to pre dieťa veľký krok a niekedy trvá, kým sa to zastabilizuje. Tiež možno zistil, že mu to niečo prináša a použil to ako prostriedok na získanie pozornosti, nevylučujem to. Ťažko povedať.

Za každým správaním dieťaťa je nejaká potreba, ktorá však nie je dieťaťu prístupná, a aj rodič málokedy príde na to čo to je. Mnohokrát ťažkosti s vyprázdňovaním súvisia s emóciami. Sledujte synčeka a vnímajte jeho signály.

Reagujte na jeho emócie, aj na jeho potreby. Vytvárajte synovi bezpečné prostredie. Prijímajte ho taký aký je, aj s jeho prejavmi. Poskytujte mu empatiu, zrkadlite jeho pocity, opisujte situácie. Ak je fyziologicky zrelý na nočník, a potrebu používa ako prostriedok na napĺňanie svojich potrieb, správnou komunikáciu, vnímavým prístupom by to mohlo odoznieť.

Čo sa týka plienky, skôr by som mu ju ponúkla ako alternatívu. Vidím, že nočník nechceš. Pôjdeš na záchod, nočník alebo ti dám plienku? Všetky 3 možnosti mu ukážte a nech si vyberie.

Ťažko takto bez viacerých detailov odhadnúť čo sa deje. Neviem akého starého má súrodenca, ako doma fungujete atď. a nerada by som hádala. Ak by to pretrvávalo, skúsili by ste viaceré veci a nič by nefungovalo, poraďte sa s odborníkom.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com