Môže škôlka prerušiť dochádzku, alebo vylúčiť dieťa?

andrearuj
5. okt 2014

Ahojte, malá začala chodiť do škôlky, kde si ťažšie zvyká a plače....škôlka na nás vytiahla to, že jej chcú prerušiť dochádzku alebo ju vylúčiť, môžu tak urobiť, nemáte s tým skúsenosť? Začalo to kompliktami s učiteľkou...2 týždne boli v pohode, potom sa všetko začalo komplikovať, malá začala plakať, nechce tam ísť, v noci sa budí a pod. Prosím poraďte mi. Ada

mykeila
5. okt 2014

ahoj vylučiť by ju nemali, ved 3 mesiace je ten adaptačny proces. chce to hlavne trpezlivost z oboch stran.

leporeloo
5. okt 2014

No áno pokiaľ mala nezvládne adaptacny proces môžu vás odporučiť na neskôr...
Len neviem či je na prvom mieste to či ju vylúčia alebo nie keď hovoríš o konfliktoch, nespani a nešťastnom dieťati...

maznacik007
5. okt 2014

ano mozu ju vylucit na to je adaptacny proces... skuste riesit pricinu ... alebo hladat inu skolku

koniarova
5. okt 2014

Daj hlavne diskusiu. Otázka ti nepomôže, keďže nemôžeš reagovať. A áno, vylúčiť ju môžu.

evita1233
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarina644
5. okt 2014

ja poznam jedno dievcatko, ktore chodilo do jasiel uz a chodi styri roky do tej istej skolky a rano furt place. a ide nabuduci rok do skoly, cize je predskolacka. a furt place a place.

marionmarion
5. okt 2014

Ja by som tu neriesila ci ju moze skolka vylucit, ale by som ju z tej skolky zobrala hned a dobrovolne. Zjavne z toho ma traumu, bud na to nie je este dost zrela, aby tam chodila, alebo tam zazila nieco negativne a nedokaze to spracovat. Urcite by som skusila inu skolku, alebo ak mas moznost nechat si ju este pol roka doma. Pre jej dobro...

bonaqa2013
5. okt 2014

Samozrejme že može. Moja dcéra chodila do špeciálnej MŠ, pretože má zdravotné problémy, a je hluchá. Aké bolo moje prekvapenie, keď mi v júni pani učiteľka povedala, že dcéra je nervózna, nepočúva príkazy, že učiteľka má v triede 6 postihnutých detí a kto sa má s ňou tam naťahovať. Skoro som onemela... A tak sme doma. Dcéra má 4,5 roka.

mamulienka30
5. okt 2014

Samozrejme, ze to mozu urobit, dokonca behom prvych troch mesiacov, ak sa dieta nedokaze adaptovat a psychicky tak trpi.... vacsina rodicov teda dostane rozum a dieta vezme same nazad domov a skusia to o rok, tam, kde dohovor ucitelkami nestaci musi skolka oficialne dieta vylucit. Nie kazde dietato je uderom troch rokov zrele na skolku. Place, psychika, nocne budenie, vseobecne stres... dieta sa ma do skolky tesit...a nie sa jej bat!

heni79
6. okt 2014

Dieťa ti nemôžu bezdôvodne zo škôlky vylúčiť!
A to, že plače, nie je dôvod.

Škoda, že nepíšeš o tých komplikáciách viac.
Každopádne, máš papier o prijatí, áno?
Máš tm aj číslo VZN vášho mesta, ktoré upravuje podmienky prijatia dieťaťa do MŠ. Malo by existovať aj VZN nariadenie mesta, ktoré upravuje možnosti vylúčenia dieťaťa zo škôlky. Zisti si to.
V MŠ žiadaj písomné vyjadrenie na základe čoho (zákon, VZN), ti chcú dieťa vylúčiť!
Lebo pokiaľ dieťa spĺňa všetky podmienky na prijatie do MŠ (určite áno, keď bolo prijaté), z vašej strany boli všetky povinnosti vždy včas splnené (zaplatenie poplatkov napríklad), nemajú na to právny dôvod. Môžu max. navrhnúť prerušenie dochádzky. To by som však osobne ešte konzultovala s psychológom, najlepšie mať aj jeho písomné vyjadrenie. Potom riešiť ďalej.

Naozaj škoda, že si toto nedala ako diskusiu. Lebo by ma zaujímalo, ako to zdôvodnili tým maminám, ktoré tu píšu, že im dieťa vylúčili. Napr. @bonaqa2013 - tam by ma tiež zaujímalo, čo máte uvedené v písomnom stanovisku ako dôvod vylúčenia.

whiterosses
6. okt 2014

spolužiačka má dcérku ktorá sa v školke bila, neviem či len toto bol dôvod ale áno vyhodili ju .. takže teraz ako 4 ročná je doma. A myslím si, že plač nie je dôvod aby ju dali preč s dochádzky. Podľa mňa toho je tam viac ..

slniecko2
6. okt 2014

Áno, môžu, je to zo zákona. Riaditeľka to však nerobí preto, aby tvojim deťom ublížila, ale preto, že deti sú asi nezrelé na škôlku a je to pre ne trápenie. Druhá vec je, že ak veľa plače, zrejme ruší aj ostatné deti a to nie je žiadúce pre nikoho. Byť tebou, tak ich nechám asi doma,alebo ich dám babke a navštevujem nejaké centrum detské. Žiaľ niekedy sa to stáva. Držím palce.

stanislavao
6. okt 2014

preco vas netrapi to, ze dieta sa trapi, nevie si zvyknut na kolektiv, neustale place, ale trapi vas to, ze ci ju mozu vylucit. ano, mozu ju vylucit. nie kazde dieta dozrieva v obdobi troch rokov na to, aby chodilo do skolky a pokial ucitelky usidia, ze dieta nie je schopne sa adaptovat a ma v skolke problemy a tym padom aj narusa program ostatnym detom, je mozne dieta zo skolky vylucit. nie kazde dieta si rovnako rychlo zvykne na skolku a mame aj u nas deti, ktore museli odist zo skolky a nastupili az o rok a bolo vsetko ok. deticky dozreli a teraz nemaju ziadne problemy. netreba trapit dieta, ked si raz zvyknut nevie, tak bohuzial, skusite o rok.

maslenka47
6. okt 2014

Urcite tam toho je viac, ale ak to dieta naozaj place v podstate cely cas, co je v skolke (nie len divadlo pri luceni sa s rodicom), tak potom to urcite ako dovod na vylucenie z kolektivu obstoji. Do tej skolky chodia aj ine deti, ktore si tiez zasluzia pokojne prostredie, a neviem ako by sa pacilo napriklad vasemu skolkarovi a vam ako jeho rodicovi, keby musel chodit do prostredia, kde furt niekto reve a vrieska.

deniseee
6. okt 2014

Napisala si prilis malo a urcite tych dovodov je viac. Ano, vylucit mozu. Zazila som, ze vylucili chlapca, ktoreho naozaj otrasne spravanie a ublizovanie ostatnym detom, neustale nicenie vsetkeho, s cim prisiel do styku, bolo nezvladnutelne. Ked som videla na vlastne oci, co ten robil, suhlasila som so vsetkymi rodicmi, ze to dieta chodit do skolky s nasimi detmi viac nesmie. Vsetkym sa ulavilo, ked odisiel, pricom jednemu dievcatku dokonca velmi zavazne fyzicky ublizil. Takze VIEM, ze su pripady, kedy skolka skutocne moze vylucit uz prijate dieta. Tiez je otazka, preco nechavat za kazdu cenu v skolke dieta, ktore tam trpi. Skolka moze zavolat psychologa na posudenie, ak sa im nezda, ze by sa dieta dokazalo adaptovat a pokial hrozi psychicky kolaps, tiez ho maju moznost vylucit. Najma ak rodic nereaguje na doporucenie skolky nedavat tam dieta, ktore to psychicky nezvlada. Sama pisete, ze dcerka sa vam zacala v noci strhavat, budi sa... cize problemy ma evidentne ovela vacsie ako ine deti a nie je ani tak otazkou, ci skolka moze vylucit dieta ako to, co spravit, aby sa to dieta psychicky nepolozilo.

ivett1
6. okt 2014

@andrearuj ahoj, môžu ju vylúčiť z dochádzky alebo prerušiť dochádzku na základe posudku od učiteľky, že nezvláda adaptačný proces ... ak ty sama nepožiadaš o prerušenie na určitú dobu, tak to môže urobiť škôlka buď vo forme rozhodnutia, alebo vo forme odporúčania ...všetko je to upravené (vrátane podmienok-dôvodov, kedy môžu resp. musia vylúčiť dieťa z mš, alebo odporučia prerušiť dochádzku ...) v školskom alebo organizačnom poriadku - ak ide o štátnu škôlku, tak si určite pri prijatí tvojej malej svojím podpisom potvrdila, že si sa s ním oboznámila ... pozri si ho, ak má škôlka web stránku, určite ho tam má ...
inak, ak som správne pochopila, asi nemáš možnosť nechať dcérku doma, lebo ja by som to určite urobila, keby sa mi strhávala zo sna ... ani nie tak kvôli rannému plaču, ale "nočné mory" z návštevy v mš, by boli pre mňa impulzom ... lebo ráno v troch rokoch plače väčšina detí aj po mesiaci, či dvoch ...ale neplačú celý deň...ak máš pocit, že je za tým len prístup konkrétnej pani učiteľky, že ste si "nesadli", tak toto musíš riešiť s riaditeľkou mš, alebo , ak u nej nepochodíš, tak zriaďovateľ prípadne inšpekcia ... alebo, presun do inej triedy k inej učiteľke, ak si myslíš, že to stojí za to a dcérka to zvládne ...

mimuliatko13
23. nov 2020

Ahojte viem sú tieto príspevky už staršie ale možno sa niekto nájde kto nám pomôže chcem sa spýtať môj malý má v januári 4,5r mali si v predchádzajúcej škôlke keď mal 3r zažil traumu ktorá bola spúšťačom všetkého preradili sme ho do inej škôlky a tam sa sytuacia upokojila len s tým že akoby sa blokol a začal hanbiť pýtať sa cikať alebo sa izoluje od detí chodí mi do škôlky iba na 4h denne navštevujem snim pedopsychiatra neurologicky dokonca som si zaplatila špeciálneho psychológa aby mi buď potvrdil alebo vylúčil autozmus malý má supstrativny no nieje potvrdený aspergerov syndróm chodí mi do tejto škôlky rok zmenilo sa to že sa do škôlky neskutočne teší nikomu neubližuje len sa izoluje je skôr samotár a dnes má riaditeľka zavolala že keď pôjdem pre syna mám sa zastaviť sa porozprávať ale bola odmerana lebo ráno sme nepriniesli fľašku kvôli korone majú mať fľašu s pitím neriešila som to odkedy sme do škôlky tejto nastúpila stále riaditeľka hľadá podnet na niečo a moja otázna znie môže my malého vylúčiť zo škôlky na základe toho že tam chodí už rok vie my niekto poradiť prosím za každú radu ďakujem