Môžem byť práceneschopná aj kvôli otehotneniu?

desdemona13
23. júl 2013

Moja situácia je asi takáto: mám ťažkú, veľmi stresujúcu prácu psychického charakteru. Som zodpovedná za veľké sumy peňazí, bežia termíny. Z práce chodím cca. o 20.00, skoro ráno vstávam. Časté služobné cesty, nepravidelná strava. Neustály ťažký stres a tlak zo všetkých strán.
Už piaty mesiac sa snažíme s manželom otehotnieť, ale nedarí sa. Boli sme pred dvomi týždňami v Heliose, zajtra si ideme po výsledky. Menzes mám pravidelný (čo sa pri týchto stresoch dosť čudujem), manžel už má dve deti z predch. vzťahu. Ja tak akosi tuším, že moje problémy s otehotnením pramenia zo stresu. Myslíte, že by mi v Heliose (alebo moja gynekologička) mohli z tohto dôvodu vypísať aspoň na pár mesiacov PN?
Vďaka za každú odpoveď.

sunny170
23. júl 2013

Áno,mohla.

hajajanka
23. júl 2013

@desdemona13 Urcite ti nikto nenapise, ze ides na PN kvoli robeniu dietata 😀 😀 😀 To si kde videla? Moze ta vypisat obvodna lekarka na uplne inu (vymyslenu) diagnozu. Ale narovinu - ako potom pojmes tu praceneschopnost? Ako sexovaci maraton, lebo silou - mocou budes chciet otehotniet v tom case? Viacere z nas maju stresujucu pracu, chodia na sluzobky, ja pocitam v praci niekolko stoviek mil. € a som tu (aj moje deti). Radim bud zmenit pracu alebo tu pracu nepovazuj za taku prioritu a ono to pojde. Vyjdite si s muzom na dovolenku a vypni mozog. Pat mesiacov nie je taka dlha doba, aby si si kvoli urobeniu dietata brala PN. Po tak kratkej dobe nemusis stresovat, ze si neotehotnela. Niekomu sa to podari na prvy sup, inemu na 10-ty.

janinah
23. júl 2013

@desdemona13 niektoré príspevky sú také "úsmevné" 😉 a hlavne ten pravý dôvod PN neprezraď v práci 😉

desdemona13
autor
23. júl 2013

Som rada, že ste sa pobavili ☹ Tu vôbec nejde o sexovací maratón, ako si to nazvala. Tu ide o to, aby som sa dostala do psychickej pohody a na to mi naozaj dovolenka nepostačuje. Ani si ju nemám kedy vyčerpať, neustále sú projekty. Za minulý rok som vyčerpala 3 dni dovolenky.

h0sher
23. júl 2013

zakonnik prace u vas nepoznaju?asi to bude jedna z tych TOP firiem 😠

desdemona13
autor
23. júl 2013

Zákonník práce poznajú, a dovolenku mi vždy preplatia. Jednoducho nemám čas ju vyčerpať ☹

kacatto
23. júl 2013

@desdemona13 Ono ti nikto nemoze garantovat, ze pocas PN sa ti podari otehotniet. Ja mam uplne pohodovu pracu, bez stresu a na sluzobky uz tiez nechodim, obaja sme zdravi a napriek tomu este stale nie som tehotna.

desdemona13
autor
23. júl 2013

@kacatto Ale môžem si tým šance dosť zvýšiť. Pravdou je, že už ani nevládzem. Meliem z posledného. A to ma čaká veľmi náročný mesiac ☹

ema263
23. júl 2013

@hajajanka Prosila o radu a nie o vysmech...
@desdemona13 jasne, ak mas dobre vztahy s gynek. alebo obvodnou a citis, ze potrebujes vypnut, tak sa da vsetko 🙂 Drzim palce! ;)

desdemona13
autor
23. júl 2013

@ema263 Vďaka. Mňa zaujímalo, že či s tým nemáte niektoré skúsenosti...

zuzka38
23. júl 2013

@desdemona13 PN ti obvodak da jasne, nieco vymysli, chod do toho, drzim palce..otazka este je,ci budes vediet vypnut a nemysliet na pracu na PN..a ci ta z roboty nebudu "otravovat"... Drzim palce ;)

ikacka
23. júl 2013

Nam sa nedarilo otehotniet dlhsie a najprv som to riesila zmenou prace. Profesne aj platovo som isla sice dost dole, ale zmensil sa stres. Potom sme aj tak zistili, ze len zvolnit nestaci aj ked ani ja ani manzel sme podla lekarov nemali nejaky vazny problem. Absolvovali sme 4xIVF a 1xKet a nakoniec sa to podarilo 🙂 Teraz uz len pocitam dni, kedy sa maly prihlasi na svet.
Ja by som ti urcite radila zmenit pracu, ved ked sa vam zadari, aj tak to budes musiet riesit. Pn sa ti teraz sice asi bude dat vybavit, ak mas dobru lekarku, ale pochybujem, ze na niekolko mesiacov. Mozno 2 tyzdne, ale ani lekarka nebude riskovat pn bez "vazneho dovodu". Moj nazor.....

desdemona13
autor
23. júl 2013

Viem, že sú aj diagnózy, ako liečba neplodnosti, kedy sú ženy PN presne kvôli tomu, aby otehotneli. Alebo sa mýlim?

katrinka8
23. júl 2013

@desdemona13 - ja si myslim, ze dat niekomu PN "bez dovodu" - lebo si nemyslim, ze by to, co povazujes za dovod na PN bol dovod aj pre lekara - na niekolko mesiaov bolo jednoduche. Dat PN na par dni, pripadne tyzdnov a hodit to na nejaku diagnozu by este slo. Ale pokial je to len vycerpanie alebo mozno aj syndrom vyhorenia, tak pokial sa nejedna o psychiatricku alebo psychologicku diagnozu, myslim, ze ziskat PN na par mesiacov asi nepojde. Neviem, ci by to nejaky doktor riskol. Ale ber to ako len moj osobny nazor, naisto to neviem.
Tiez si myslim, ze zatial skutocny problem s otehotnenim este nemas - 5 mesiacov nie je dlhy cas, navyse ak je v celom probleme zapisany stres. Co bude zrejme aj ta pricina. Hovoris, ze Ti nepomoze dovolenka. Podla mna Ti teda pomoze. Minimalne v tom pripade, ak si schopna aspon na 2, idealne na 3 a viac tyzdnov schopna absolutne vypnut, co sa tyka prace a urobit si v hlave poriadok. Clovek nemoze jednoducho "ficat" nadoraz, lebo raz sa to na nom prejavi a to tak, ze mu vypoveda nielen psychika a nervy, ale hlavne cely organizmus.
Ak skutocne a realne tuzis po dietatku, co asi ano, tak by som sa skor vybrala v Tvojom pripade cestou toho, ze by som si ujasnila priority - najskor vlastne zdravie, psychicke a fyzicke, (polhodinova prestavka na obed ma predsa nezabije a 30 minut ma z biedy nevytrhne, ranajky sa naucit jest doma pred pracou a nastolit pravidelnu stravu, pohyb - ak sa Ti da, chodit pesi do prace a z prace.. ), a hlavne si povedat, ze nejde o zivot. Lebo v praci (pokial nezachranujes ludske zivoty a nerozhodujes o konkretnych osudoch ludi, deti atd.) o zivot nejde, su to len papiere. V najhorsom pripade rucis 3-nasobkom svojho platu. Clovek by mal k praci pristupovat sice zodpovedne a svedomite, ale nepostavit si ju na taky piedestal, ze v nej a kvoli nej vlastne trpi. Kazdy z nas je nahraditelny, aj Ty - nemozeme zit s tym, ze si budeme neustale namyslat, ze bez nas ta "firma uz urcite padne" (nemozem ist na obed, nemozem ist za cely rok ani raz na normalnu dovolenku...). Ak Ti nevyhovuje praca, tak z nej odid. Je to mozno krute, ale ak mas pocit, ze kvoli praci Ti uteka skutocny zivot pomedzi prsty, tak by si sa mala zamysliet nad tym, ci Ti ta praca za to skutocne stoji.