Obťažovanie nevlastným otcom

Zodpovedané
22. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Ako matka na 99,9% viem, že moja skoro 19 ročná dcéra bola sexuálna obťažovaná s nevlastným otcom. Stalo sa to v období, keď mala 11 - 12 rokov.

Ráno sa zobudila, že mi chce niečo povedať, ale bojí sa, že sa veľmi pohádame s otcom. Potom prišiel otec raňajkovať, takže sme v téme nepokračovali.Tému som začala znova ja po obede. Ale dcéra si už nepamätala, že mi chcela niečo povedať. Viackrát som jej povedala, že mi môže dôverovať. Konkrétne som sa jej spýtala aj na obťažovanie, či sa náhodou nestalo niečo také. Ona pozerala na mňa, že čo si vymýšľam.

V tom období mala aj problémy v škole. Psychologička to pripísala tomu, že žiarli, lebo sa nám narodilo bábo.

Asi 2 roky neskôr som v jej denniku čitala veci, ktoré nasvedčujú tomu, že sa niečo také stalo.

S manželom sa od začiatku veľa hádame, nie je to dobrý vzťah. Keď dcéra dovŕšila 18 rokov, tak sa odsťahovala. Neskončila ani strednú školu. Vraj to pokladá za zbytočné, že chce robiť vo výrobe. Našťastie sa zamestnala, prácu má rada, je šikovná a aj zarába.

Chcela by som jej pomôcť. Takúto ťarchu nemôže nosiť v srdci. Niekedy napríklad povie "keby moja detská izba vedela rozprávať".

Ja som si istá, že niečo sa stalo a ona sa trápi. Viem, že nevlastného otca má rada a nechce na neho povedať nič zlé.

Volám ju, aby sme išli k psychológovi. Zverila sa mi, že sa bojí mať citový vzťah. Cíti sa smutná a depresivna, máva také obdobia. Mala priateľa, s ktorým chodila rok. Žiaľ sa hádali, nič dobré spolu nezažili. Teraz má jedného kamaráta, dobrý chlapec to je. Dcéra sa bojí, radšej sa stiahne a nechce s ním nič mať.

Ako jej pomôcť, aby sa zdôverila?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

situácia, ktorú popisujete je naozaj ťažká.

Neviem aký vzťah s dcérou máte, či sa veľa rozprávate a či sa rozprávate otvorene. Dcéra by mala mať pocit, že vám môže povedať čokoľvek, že vo vás môže mať oporu, že ju za nič neodsúdite.
Ak to však takto dlho v sebe nosí, tak je to asi čím ďalej tým ťažšie niekomu povedať. Po čase niektoré obete začínajú pochybovať ako to naozaj bolo, nadobudnú pocit, že by im nikto neveril atď. Možností je viacero.

Určite by dcére padlo dobre ísť sa porozprávať s odborníkom, popr. na začiatok s vami. Neviem však poradiť ako jej pomôcť k tomu, aby sa zdôverila.

Dôvera, blízkosť, ubezpečovanie. popr. možno by vám nejaké lepšie informácie, rady vedelo poskytnúť nejaké združenie, ktoré sa venuje pomoci obetiam násilia a ich príbuzným.

Dúfam, že dcéra dostane pomoc, ktorú potrebuje.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com