Písanie číslic zrkadlovo

anjelicek26
1. júl 2012

Mam otazocku, Saska uz dva roky chodi do skoly, stale ale ma problemy s pisanim cislic - pise ich zrkadlovo opacne, casto sa jej to stane aj s pismenkami (pisu tlacenym). Ona bola dlhoooo obojrucna, dlho sa javila aj ako lavacka, teraz pise pravou.

Ako su na tom vase deticky? Ja som uz z nej zufala, pise pekne, ale zrkadlovo. Ma to este vyznam skusit pisat lavou rukou? Alebo to s tym nic nema?

simsalabim
1. júl 2012

Moja starsia dcera tak dlho pisala (pismenka poznala uz cca od 4 rokov), hovorili nam (psychologicke vysetrenie skolskej zrelosti), ze je to znakom nedozretej CNS...ze vacsinou vymizne v case nastupu do skoly. Ked nie, ze to svedci o tom, ze dietatko este nie je celkom zrele... Starsia dcera sa narodila 31.augusta, preto sme zvazovali, ci skola v 6. rokoch ano alebo nie. A toto nam tam vyskocilo...aj pri prekreslovani obrazkov robila sem tam take chyby. Odklad sme jej dali - nelutujeme, dnes uz ma 13. Psychologicka odporucila vyrobit z drotikov alebo kuskov dreva rozne tvary a obrazce a pismenka a cvicit s nimi - podobne, ako ked dieta u ocnej drzi v ruke pismenko E. Kym nastupila do skoly, skoro uplne to rpeslo, myslim, ze po 1. rocniku v skole sa uz nemylila.

mummy01
1. júl 2012

@anjelicek26 aj moja takto pise.sice este nechodi do skoly ale pismena a cislice uz pise sama tlacenym ale zrkadlovo,teda nie uplne stale.Dokonca ked bola mensia a snazila sa nakreslit odpozorovany obrazok alebo pismeno tak to bolo zrkadlovo a este aj hore nohami,to mala take obdobie ze takto kreslila stale.Myslim ze co pisala@simsalabim je asi pravda,mne tiez psychlogicka vravela ze asi ma nezrelu CNS,sice som sa nepytala konkretne na toto ale moja dcera ma viac znakov.

anjelicek26
autor
1. júl 2012

@simsalabim - tak Saska sla v 4 rokoch do skoly, motoriku jemnu - ma hroznu - kym sla do skoly deti motoricky predbiehala, ja mam pocit ze v anglicku v skole robili vsetko ine, len nie rozvijali jej ruku 🙄 Kresli stale ako 4 rocna... ale odklad jej po dvoch rokoch v skole dat nemozem, vie plynule citat v anglictine a uz aj v nemcine, pocita do sto, dokonca zacina nasobit... len toto mi proste vyskakuje, stava sa jej to u takmer vsetkych cislic a aj u dost pismen 😖 Nie vzdy. Ale casto casto. Saska mala tiez len teraz koncom juna 6 rokov, v triede bude jedna z najmladsich. Neviem velmi, ako jej s tym pomoct, slova vie krasne vyhlaskovat, malokedy sa pomyli, ale ked to ma napisat, tak klasika N, P, B, D, R... opacne... oni pisu len tlacenym.

veronika1610
1. júl 2012

@simsalabim
@anjelicek26 ale mýlia, moja 7ročná píše opačne 5, 3, J, S...práve ukončila 1. triedu, nerobím z toho vedu, ani učiteľka, v októbri bude mať 8. je najlepšia v triede z matematiky, práve riešime sčítanie a odčítanie 3-ciferných čísel a malú násobilku 😉 raz jej to dojde, veľa číta, odpozoruje z knižiek

anjelicek26
autor
1. júl 2012

@veronika1610 - citaju dost, knizku za den, teraz uz cita 30 stran po 4-5 vetach na strane kazdy den a aj pred spanim citame, cita fakt pekne. Aj rata fakt vela a aj z hlavy, uz nevidim tolko prstov vytiahnutych 😀 Ale toto ma akosi trapi, neviem, ako jej pomoct, a ci je vobec mozno dobehnut deti, co dva roky v skolke kreslili, pricom ona mala vytvarnu len raz do tyzdna?

simsalabim
1. júl 2012

@anjelicek26
@veronika1610 ja si myslim, ze proste iba treba cas, kym dozrie centralna nervova sustava. Nam ako pomoc radili tie rozne tvary z dreva alebo drotikov a cvicit ich natacanie...podla mna fakt treba iba cas. Jasne ze neradim, aby Saska mala odklad... anglicke skolstvo sa s motorikou velmi nekasle, viem to podla synovca, ktory tam chodil 4 roky do skoly...u nas sa viac dba na motoriku a krasopis. A navyse, anglicke skolstvo ma v poslednej dobe dost nelichotive meno, slo kvalitativne velmi dole. Sestra hovorila, ze sa tam dost teraz debatuje o tom, aby sa zvysil vek na povinnu skolsku dochadzku zo 4-5 rokov na 6, pretoze vela rodicov dava deti do skoly od 4. rokov pretoze to je, na rozdiel od daycare, zadarmo+vela deti pristahovalcov, ktori malo hovoria po anglicky+socialne pripady...proste ze klasicke anglicke skolstvo straca dych. ALe to uz hovorim mimo...myslim, ze u vas vsetko vyriesi cas 😉

anjelicek26
autor
1. júl 2012

@simsalabim - v nasom krtinci tu v skolke bolo jedine pristahovalecke dieta Saska a skola mala super rating. Ale o tom to nie je. Vidim, ako kreslia ine deti a vidim ako moje dieta. Je to obrovsky rozdiel. Len mi na nejake kreslenie doma ani nemame cas, dojde o pol stvrtej, vybehne von, hodinku robime ulohy, dojde tatino, vecera, kupat, spat... skusime nieco cez prazdniny vymysliet. Teraz 16. mame ist k psychologicke urcit skolsku zrelost v nemecku, som zvedava, co nam na to povie 😖

aliza
1. júl 2012

@anjelicek26 ahojcek, kedze sme z jedneho kraja 😀, pisem ti nasu skusenost. Moja mala to minuly rok tiez robila, ked bola vo veku tvojej Sasky a teraz to uz nerobi. Ale videla som napisat opacne cislo aj vyse 8-rocnou slecnou. ja si myslim, ze to nie je o dozretosti, ale jednoducho sa im to pletie, nie su zvyknuti na cisla tak, ako my.

simsalabim
1. júl 2012

@anjelicek26 podla mna je uplne zbytocne urcovat skolsku zrelost u dietata, ktore cita a pise 😀 Maximalne vam s niecim poradi, ale testovanie tohto typu je podla mna zbytocne. Neboj, vyrastie, dozrie a bude to. Inak moja starsia dcera kreslila hrozne, ked porovnam jej obrazky v 6. rokoch, tak mladsia v 3. kreslila lepsie. Podla mna ide aj o individualne vlohy a talent. Ja som na kreslenie odjakziva lava...asi to zdedila po mne. Manzel nadherne kresli, aj dnes, pre relax, a mladsia ma zrejme vlohy po nom.... myslim, ze ciste v motorike to nie je.

anjelicek26
autor
1. júl 2012

@simsalabim - v nemecku je to povinne, inak mi ju nezaskolia 😅 Ako ja som na ten urad volala, vraj musime, 40km niekam do paze, no ved nemam co ineho na praci s dvoma detmi.

aliza
1. júl 2012

@simsalabim ten vek je preto taky nizky, aby sa do tych 6 rokov dostala vacsina deti, co zacali v 4. rokoch, na nejaku uroven, kedze vela ich pochadza zo zaostalych, pristahovaleckych rodin, kde su rodicia negramotni, nemaju absolutny zaujem o vzdelanie a na to doplacaju vsetky ostatne deti, zial. Dcera z takej skoly tento rok odisla, za rok 200 novych deti, vacsina utecenci bez anglictiny, bez hygienickych navykov, bez zakladov slusneho spravania...dceru to tahalo dole, vela chorob zo spiny, atd.

nikil
1. júl 2012

Moja je tiez lavacka a castokrat pise zrkadlovo cisla aj pismena.... 😝

saza007
1. júl 2012

@anjelicek26 netreba to hned hadzat na anglicke skolstvo. Je to v jej veku v norme a casom sa jej to upravi. Niektori ludia vraj tvrdia, ze je to znak vysokeho intelektu 😀 😀 ( co je podla mna hlupost 😝 )

anjelicek26
autor
1. júl 2012

@saza007 - nehadzem, len vravim, ze co sa tyka cvicenia ruky robia hodne menej, ako vo zvysku europy 😉 Proste som s toho dost nestastna, ze je v skole dva roky a ked jej poviem, ze jej nadiktujem nejake cisla, tak si nemozem byt ista, ci napisala 1 ci 7 a trojky a dvojky, sestky, raz tak raz tak napisane... ja neviem,co ich ucitelka neopravi ci co 😖

saza007
1. júl 2012

@anjelicek26 no na kontinente sa to robi viac hlavne preto, ze sa pise pisanym. Ale fakt divne, ze jej to ucitelka neopravi, to by ma hnevalo. Neboj, coskoro z toho vyrastie, je velmi sikovna , ked uz vie plynule citat v dvoch jazykoch a skvele pocitat, v tom na viac nez dobre zaklady. A ako pise slova? Normalne alebo aj tie su zrkadlovo? Myslim napr BOOK ci nenapise ako KOOB.

anjelicek26
autor
1. júl 2012

@saza007 - slova pise spravne, aj pravopisne, malokedy spravi chyby a aj spravne hlaskuje. Len tie pismena su otocene - casto. Pero stale drzi hrozne, ja ju opravujem, ale v skole evidentne nikto. Ona bola strasne dlho obojrucna, vela vela stale robi lavou, tak som myslela, ze to mozno bude aj tym... ucitelku ma prisnu, ale taketo veci evidentne neriesi. Bojim sa, ci bude zvladat s detmi zaroven pisane pismo, ked bude pisat ako tatar nevycvicenou rukou 😔

kvietocek7
1. júl 2012

@anjelicek26 tiez sa pridavam k nazoru,ze trosicku treba pockat,predsa len skoro sa tu v Uk deticku ucia alfabeth ale keby to pretrvavalo tak odborne sa tomu hovori ''disgrafia'', tak si o tom viac nacitaj. Da sa s tym pekne pracovat a cvikmi si detsky mozocek postupne osvojuje spravnost pismenok. Aj dost to,ze spominas jej obojrukost. Ustali sa,ona si pismenka v spravnosti osvoji 🙂

evabb35
14. júl 2012

@anjelicek26 u môjho dieťaťa prestalo písanie zrkadlovo až po 6. roku a 6. mesiaci. Tu na Slovensku sa až do 8. roku čaká na dozretie CNS. Pokiaľ toto zrkadlové písanie pretrváva ešte aj po dovŕšení 8. roku, tak sa diagnostikuje porucha učenia - v tomto prípade to býva myslím disortografia. Po diagnostikovaní disortografie navštevuje dieťa špeciálneho pedagóga a má v škole špeciálny učebný plán na písanie a takisto má isté úľavy vo všetkých predmetoch, kde sa vyžaduje písanie /namiesto písania rukou píše si poznámky do notebooku, nepíše diktáty, písomky nepíše ale odpovedá ústne/. Takže sa ešte vôbec nemusíš znepokojovať, je to u Sašky myslím ešte O.K.

evabb35
15. júl 2012

@anjelicek26 však grafomotoriku môžeš cvičiť s ňou doma sama. V podstate aj my na Slovensku cvičíme grafomotoriku doma s deťmi po večeroch. Bez toho domáceho cvičenia je málo detí. Sama si môžeš kúpiť pracovné zošity na nácvik grafomotoriky a cvičiť doma ručičku. Na Slovensku je na trhu veľa pracovných zošitov na nácvik grafomotoriky, niečo si možno nájdeš aj na nete./aj s cvikmi na disortografiu/. Takže len hor sa do toho. Stačí pár minúť denne, ale treba tú ručičku trénovať každý deň.

waitinka7
19. aug 2013

Môj syn má 5 rokov a čoraz viac pozorujem, že písmenká a číslice napíše zrkadlovo. Snažím sa ho upozorniť - napraviť, aby vedel, ako je to správne, ale jeho hlavička tomu zrejme nerozumie, nabudúce to zase dopletie. Neviem, či sa tým už teraz nejako zaoberať, ako viem, či ho zoberú normálne do 1. ročníka? Ináč je to veľmi bystrý chlapec, intelektom preskočí určite viacero rovesníkov, len to je vec, ktorá ma začína trápiť.

babulina
19. aug 2013

@waitinka7 aj nasa 5-rocna zaba pise zrkadlovo, vedu z toho nerob, maju kopec casu, podmienka prijatia do skoly to nie je

lukaemma
20. aug 2013

@waitinka7 aj naša 6-ročná (teraz v júli mala 6) nastupuje do školy,píše zrkadlovo číslice aj písmenká,tiež je veľmi bystrá,učiteľky v škôlke hovorili,že to nemusíme riešiť,že ona dozrie a upraví sa to samo 😎 a ako píše
@babulina nie je to podmienka prijatie do školy 😵 my sme zápis zvládli výborne 😎

waitinka7
20. aug 2013

@lukaemma Tak to je potom dobre, ze to nema nejaky vplyv na nastup do skoly. Snad sa to aj same nejako upravi, neviem, fakt sa tejto problematike nerozumiem.

katecameron
20. aug 2013

pisanie zrkadlovo je nezrely nervovy system aj moj este pise zrkadlovo mame 6rokov a odklad cize dufam ze do roka to bude ok az pise zrkadlovo aj neskor tak to uz je porucha ucenia kamoskin syn ma 10rokov a pise zrkadlovo uz je integrovany

yidaky
31. aug 2013

Baby aj moja dcerka /6,5r./ pise niektore pismenka a cislice zrkadlovo. No myslim, ze u nas je to aj tym, ze je lavacka. Pise napr. z dola hore, z prava do lava 😉 .... teraz ide do prvej. Zatial si z toho hlavu nerobim, snad sa to nauci.

evabb35
31. aug 2013

@yidaky Zrejme mala kvôli tomu aj odklad. Pokiaľ to bude pretrvávať po 8. roku tak vás asi pošlú do pedagogicko-psychologickej poradne.

yidaky
2. sep 2013

Nie, nema odklad. Dnes nastupila ako prvacka 😉. Ona je lavacka a vraj je to u lavakov bezne.

lukaemma
2. sep 2013

@yidaky aj moja je ľaváčka 😉 a ako som písala vyššie,učiteľky v škôlke mi hovorili,že počas roka by sa to malo upraviť 😎 a riešiť sa to musí neskôr,ked to bude pretrvávať.