Spánok trojročného dieťaťa

Zodpovedané
14. feb 2019

Dobrý deň,

starší syn bude mať v marci tri roky a od malička je veľmi citlivé dieťa. Na jednej strane je úžasný, poslušný, láskavý a milý ku každému. Avšak na každú zmenu reaguje dosť citlivo.

Našťastie máme harmonickú rodinu. Manžel aj ja sme rodinne založení, na všetkom sa zhodneme. Bola som relatívne úzkostlivá mamina. Až príchod druhého synčeka zo mňa spravil pohodovejšieho rodiča. Deťom sa venujem na plný úvazok, hráme sa, čítame si, smejeme sa, mojkàme sa. Majú voľnosť ale aj pevné pravidlà.

Obaja synčekovia spia v detskej izbe od 7. mesiaca života. Uspàvam ich spevom, prípadne hladkaním. Starší synček prespàva noci už skoro rok. Občas sa ozve, že ho màm zakryť, dať mu vodu.
Avšak po tom, čo ich kvôli mojej neprítomnosti uspával manžel, začal sa v noci budiť a musela som tam hodinu a pol ležať kým znovu zaspal. Po týždni som mu vysvetlila, že zapnem radšej nočnú lampičku, ktorá ho bude strážiť a nech skúsi zaspať sám. Aj sa mu to darí. Keď ho idem poton skontrolovať, nájdem mu ručičky v pyžamku pri pipíku.

Je to v norme, alebo to robí aby skôr zaspal?

Cez deň si pipík chytá výnimočne.

Druhá otázka sa týka obednèho spánku. Starší syn už 2 mesiace nespí poobede. V noci spí 10,5 - 11,5 hodín. Chodí spať pred 19.00. Raz za čas vidím, že na obed je veľmi unavený, ale nechce zaspať. Zaspí až vtedy, keď zvýšim hlas, čo inak nerobím často. Vtedy zaspí hneď. Inak vymýšľa a vylieza z postele.

Mám ho uspať aj napriek konfliktu, alebo ho nechať do večera?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ďakujem za otázky.
Synček sa môže dotýkať sám seba z viacerých dôvodov. Môže to byť nuda, vypĺňa si čas kým zaspí, objavovanie svojho pohlavia a tela, ale môže ísť aj o stres a odbúravanie napätia z toho, že tam nie ste pri ňom. Upokojuje sa.
Objavovanie sa je v norme, na odbúravanie napätia by si mal vybudovať do cca 4 rokov iné mechanizmy.

Čo sa týka obedného spánku, odborníci síce odporúčajú aj poobedný spánok, avšak z praxe viem, že nie vždy to ide. Pomôcť môže fyzická únava, kľudné, tiché prostredie, niekedy je to aj o zvyku.
Dobrou alternatívou je ležanie, čítanie knihy, skrátka poobedný oddychový čas. Môžete sa skúsiť dohodnúť, že nemusí spať, ale nejaký čas ležať, napr. pri čítaní, popr. počúvaní nejakej rozprávky.
Ťažko niekoho tlačiť do spánku, ani dospelí nezaspia na povel. Ak sa synčekovi spať nedá, tak sa nedá.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com