Staršia dcéra robí zle mladšej

libertine
8. sep 2014

Ahojte, potrebovala by som radu alebo tip na nejaku literaturu, kde by som sa mohla nieco rozumne docitat. Starsia dcera totiz nonstop mladsej fyzicky robi zle, kope, sace, strka, stupa po nej, bucha ju, podraza nohy, skriabe, zraza na odrazadle atd, skratka cokolvek, co sa jej da spravit zle, tak jej spravi. Starsia ma 3 r a 3 m, mladsia ma 10 mesiacov. Neviem, co s tym mam robit, skusali sme dohovaranie, ignorovanie, trestanie, oddelovanie, vsetko mozne. Nic nepomaha a nemozem sa uz na to divat.

lulu369
8. sep 2014

@libertine Ahoj,možno by pomohlo keby si sa jej troška viac venovala (netvrdím, že sa jej nevenuješ a ani to tak prosím ťa neber)...Ja mám doma 5 ročnú dcérku a 2 ročného synčeka a tiež občas dcérka robí zle synovi...Vo väčšine prípadov je to vtedy keď podľa nej sa jej málo venujem alebo si ju nevšímam, alebo ju pre niečo pokarhám. U nás je tá žiarlivosť vzájomná a už som skúsila všetko ale najlepšie je keď sa im venujem obom naraz aj sa mojkáme všetci traja naraz,vtedy sa to ako tak dá ustať...

jaja018
8. sep 2014

@libertine nas pripad. Starsia skoro 2a pol roka mladsia 9 mesiacov. A mame uplne to iste. Ale neriesim lebo nerobi to stale. Vedia sa aj pekne hrat

brady1
8. sep 2014

@libertine nedivaj sa a zakroč zakaždym. Musiš stalemat malu na očiach aby jej niečo nespravila. Ked pises že nič nezabralo tak musis proste vydržat toto obdobie a byt stale pri jednej alebo druhej a tak sa nemože nic stat. A samozrejme staršiu napominat. vyrastie z toho,prestane ju to bavit ak prestanete brat na to doraz, Nebude to pre nu zaujimave. Začne inak putat pozornost.

jana_eyre
8. sep 2014

literaturu nepoznam ziadnu, viem viac len z clankov, ktore som citavala pred druhym porodom.. vzdy vsade bolo pisane o tom, ze je velmi dolezite prvemu dietatu davat stale pocitit, ze je dolezite a zdoraznovat mu, ze ho lubime.. stale opakovat, ze to mladsie vyzera presne tak isto ako ked bolo ono babo /aj ked to mozno nie je pravda/, nieco ako "pozri ake ma rucky, presne take si mala ty", "presne takto isto si rozpravala aj ty", "presne tak isto si sa smiala, ked si bola babo" a podobne.. potom tak ako pise lulu, treba sa maznat s oboma naraz, venovat sa im rovnako v rovnakom case, aby obe deti vedeli, ze patria k sebe a hlavne ze obe patria k tebe rovnako..

ja mam medzi detmi 20 mesacny rozdiel a mozem povedat, ze sa maju velmi radi, hoci neviem, ci to je tym, ze som sa riadila tymito radami..

ale starsi ju ma velmi rad a velmi rad mi pomaha.. hoci sa pridruzia obcas nejake starosti - raz jej hodil do hlavy krabicu, alebo jej skoro odkusol malicek, zo zaciatku obcas plakal, ze chce ist na ruky, ked som kojila..

ale takychto incidentov je u nas naozaj malo.. vacsinu dna sa hraju vedla seba, maly si na nu spomina vzdy ked sa zobudi a mala ho tiez hned hlada, nahanaju sa spolu.. ked ju idem prebalovat,, vzdy ho poslem po plienku a on mi ju vzdy prinesie..
pod mojim dozorom jej dava papat, objima ju atd.. vzdy vsetko komentujem, vysvetlujem, usmernujem..

ak jej urobi zle, vysvetlim /priznavam, ze sa viem poriadne nastvat/ preco sa to nerobi a po ukludneni emocii vyzadujem, aby sa jej ospravedlnil a dal pusu.. vzdy to spravi..

fakt neviem, preco to u nas funguje - je mozne, ze to je len tym, ze je medzi nimi tak maly rozdiel, ze je to ine akoby mal tri roky.. teraz maju 2,5 a 10 mesiacov.. alebo mi fakt pomohli odborne clanky.. vela stastia prajem..

dobromila
8. sep 2014

@libertine toto dôverne poznám. Veľmi mi pomohla táto kniha - je v nej aj kopec názorných ukážok riešenia konkrétnych situácií

libertine
autor
8. sep 2014

@jana_eyre mne sa zda, ze robime vsetko, co hovoris. Hovorime, ako ju mame radi, objimame, venujeme sa aj osve, aj obom naraz. Aj jej hovorime, ako bola ona mala. Aj vysvetlujeme, preco sa nema robit druhym zle, ake to je neprijemne, aj sa musi ospravedlnit.
Rano sa aj tesi zo sestricky, ked sa zobudia, ale ako sa k nej priblizi, tak jej zacne robit nieco skarede, brat veci, strkat, knasat, tahat, kopat, buchat, tlacit, pucit. Niekedy je k nej aj mila, vzdy ju vtedy pochvalime, ale je to tam 80:20 zleho k dobremu. Aj ked sa zabavame vsetci dokopy, vzdy si ona najde nejaky dovod a sposob, ako jej nieco nepekne spravit. Ked sa hraju osve, tiez. Na ihrisku napriklad sa rozbehne na odrazadle a vrazi naschval do malej a zrazi ju na zem a pod. Niektore dni jej robi zle uplne nonstop.

libertine
autor
8. sep 2014

@dobromila dakujem, pozriem si.

janinah
8. sep 2014

moja rada nebude výchovná,ale u nás pomohla...jedna dcéra /rozdiel 21mes. /hrýzla druhú,nepomohli dohovárania,nič...až do momentu,kedy som ja tu hryzuľu uhryzla tiež/jemne samozrejme/...že dobre,ak sa budeme doma kúsať,tak aj teba...odvtedy neuhryzla nikoho....

chikitka
8. sep 2014

@libertine ahoj, my mame to iste..zo zaciatku ho luuuubil, pusinkoval a stale okukaval, neskor ked pochopil, uz su bitky na dennom poriadku. ale ako pisali baby vyssie, aj nam sa osvedcilo sa tomu prvemu viac venovat po tej objimacej stranke, sedim s nim na sedacke, ked sa mensi niecim zabava sam, a muckam si ho, on ma objima, posteklim ho, cesem ho (ma dlhsie vlasky), a prejavujem mu lasku, poviem mu ze ho velmi lubim a on to ma velmi rad. vtedy je ovela lepsi. dnes sa spolu objimali chalani, starsi viedol mladsieho za ruku, pusinkovali sa, bolo to krasne ich tak vidiet. a tesila som sa ze je klud. a vecer? dvaja rozkokosenci sa pobili o motorku, pritom maju obaja rovnake, bitka o flasu, bitka o auticko...o kefku na zuby... vzdy budu trochu ziarlit, ale vzdy ked mozem sa snazim pomojkat si ho a nielen sa s nim hrat nejako, ale tak tulit si ho,aby mal pocit ze som na chvilu naozaj len jeho... a on mi hned da pocitit ze je spokojny a nebije sa tolko...ked som trestala a kricala a po zadku dala, kaslal na mna. teraz ked mu vynadam, tak sa hanbi a za chvilu ma pride odprosit tym ze sa mojka a ja mu to pekne vysvetlim ze ho to boli a je to skarede...

jana_eyre
8. sep 2014

@libertine mas to tazke, snad kniha nieco poradi.. mozno to je aj spojene obdobim vzdoru, teraz je najsilnejsie a snad to potom bude slabnut.. asi treba len vydrzat a nadalej len vysvetlovat,, usmernovat a ochranovat..

inak moja svokra vravela, ze takto strasne robila vzdy zle jej najstarsia dcera mladsej uplne od narodenia /rozdiel dva roky/.. dovtedy bola ona najvacsi milacik /bola jedine dieta v rodine/ a cez to sa vraj nevedela preniest.. pritom ked sa narodil moj manzel, obe ho mali rady.. az na zakladnej sa zacali mat rady..

to ale vobec nemusi byt tvoj pripad, mozno sa vsetko zmeni, ked aj mladsia zacne presadzovat viac svoje a starsia si uvedomi, ze ma v nej partaka.. a este ma napadlo, chodi do skolky? ci jej tam niekto nerobi zle.. moj synovec si takto vybija zlost na svojej sestre..

libertine
autor
8. sep 2014

@jana_eyre chodi do skolky, ale nespomina, ze by jej tam niekto nejak extra robil zle. V kolektive moc nevystrkuje rozky, ani na ine deti si nic nedovoli, len na svoju sestru ano.
Ale je fakt, ze ona bola jedine dieta, mojich rodicov prve vnuca a svokrovcov sice nie prve, ale tie ostatne vnucata ziju daleko, takze sa vidia raz za rok. Takze ju vsetci zboznovali s venovali sa len jej a rozmaznavali. Ona teraz ziarli, aj ked sa niekto rozprava s inym nez s nou.

kukukaka83
4. nov 2014

Skus ju lepiacou paskou prilepit na stenu a nechaj ju tam aspon hodinku. Opakovat trikrat denne.

hanka_april
4. nov 2014

@libertine sestra mala takyto problem, ale neviem, asi z toho len vyrastli :-/ vem, ze ho hresila a tak, ale nepomahalo to....robi jej stale zle aj mojej, ked tam prideme (su rovnako stare a on ma 3,5) ale uz to je ovela menej a baby su uz vacsie tak ho skor odignoruju, alebo mu vratia :-/ tam asi moc s tym nepohnes, jedine cez nejakeho odbornika....ale napriklad svagrina mala tiez taky problem a teraz su baby 3r a 5,5r a tak sa pekne hraju spolu 🙂 drzim palce....

pat_mat_minnie
4. nov 2014

Delit lasku rovnakym dielom! Nedavat starsej najavo, ze ta mladsia je uprednostnovana! Lubim, lubit a este vacsmi lubit! Hovorit jej to a aj dokazovat! Kazdy den! Pritulit, pomaznat, porozpravat sa, dat jej pocitit, aka je dolezita! Ziadne karhanie, tresty...Prave naopak! Cim viac ju budete karhat a trestat, tym viac bude mladsej ublizovat.Toto vsetko radim z vlastnej skusenosti! Drzim palce.🙂

libka1
4. nov 2014

@kukukaka83 ty si sa okupal(a) v tom Save so svojim dietatom a toto je nasledok... drzim palce, mozno sa raz rozum vrati a ked nie, aj tak dobre, sprostych je na svete vela, stratis sa nejak v dave... len ma niekedy prekvapuje co sa niekomu zda byt strasne vtipne asi, a pritom sa len strapnuje...

@libertine asi to co pise pat_mat_minnie je najucinnejsie. U nas to je sice naopak, ze mladsi robi zle vacsej, ale tiez ziadne tresty nezaberali. ked ale ma pocit ze si ho vela vsimame, hrame sa s nim, najlepsie ked s obomi naraz, tak ho blbosti nenapadaju a nevyvadza. tak sa snazime hladat im nieco spolocne, co ich oboch bavi a vtedy je vcelku klud...

libertine
autor
4. nov 2014

@pat_mat_minnie v ziadnom pripade nie je mladsia uprednostnovana. Co sa tyka hovorenia, starsia, ked ma svoju blbu naladu, tak ked jej poviem, ze ju lubim, tak to popiera, ze nie, alebo povie, ze ju nemozem lubit. Ked ma blbu naladu, tak sa odmieta tulit a nesmiem ju ani hladkat.
To ziadne karhanie a tresty, ako to mam aplikovat, ak mensej naschval, vedome skaredo ublizi, udrie ju, ako mam reagovat? Ze by som ju mala vzapati za to tulit, sa mi vhodne nezda.

pat_mat_minnie
4. nov 2014

@libertine Skus sa poradit s psychologickou.Ak by som si nevedela dat rady, urcite by som to riesila s odbornikom.Niekde ste spravili chybu a verim, ze sa vam ju podari napravit.Mrzi ma, ze je tak malemu babatku ublizovane, neviem si predstavit, ze by moji synovia ublizovali mojej dcerke.Ale nikdy medzi nimi ziadna extremna nevrazivost ci ziarlivost nebola.take surodenecke sarvatky-to ano, ale nedaju na seba dopustit.