Strach zo škôlky po 4 mesiacoch

perta
21. jan 2013

Ahojte, chcela by som poradiť. Mám skoro 4 ročnú dcérku, od septembra 2012 začala chodiť do škôlky, adaptáciu zvládla absolútne bez problémov, žiadny plač, vzdor, proste vzorné dieťa. Zrazu prišli vianočné prázdniny a začala hovoriť, že ona nechce ísť do škôlky, že sa jej tam už nepáči a nie je tam jej dobre. Pýtali sme sa prečo a povedala, že je tam chlapec, ktorý jej tam robí zle. Po prázdninách v pondelok nastúpila do škôlky, ráno mala problémy so stolicou a v škôlke tiež, zvracala,plakal,sedela v kúte, nechcela sa s nikým hrať ako vymenená. poslali ju domov, keďže si mysleli, že je chorá. Prišla domov a nič jej nebolo. Na druhý deň sme ju poslali znova do škôlky,keďže chorá nebola. Samozrejme opakovalo sa úplne to isté, ale tentokrát som učiteľky upozornila na to, že sa sťažovala na spolužiaka, že jej robí zle a že asi má neurózu. Tento krát si ju tam nechali celý den. Tretí den sa v škôlke na mna zavesila a nechcela sa ma pustiť. Po rozhovore s učiteľkou mi bolo odporučené nechať dcéru doma, možno aj na mesiac dva a mam ju doviesť, ked sa bude na škôlku pýtať. Odporučený bol aj psycholog. Vôbec neviem čo mám robiť, či mám naozaj riešiť psychologa alebo ešte počkať pár dní možno týždnov či sa situácia zmení. Som z toho zúfala.. Ako by ste riešili moju situáciu?

jajka257
21. jan 2013

My mame doma nieco podobne, ale ja uz som za psychologom bola, kedze aj ja som ucitelka, tak taketo veci riesim na dennom poriadku, ale s cudzimi detmi a ked som zbadala problem u mojej bubky, tak som konala hned. uvidime, co poriesime, len nam ju nikto nevratil domov ani psychologa neodporucal, len po roku mi prislo cudne, ze mala rano place, ze ona nejde a nema to tam rada. Psychologa skus, ked pre nic ine, tak ti poradi, co dalej.

macamac
21. jan 2013

😅 píšeš o nás?
riešime to isté

ale naša bola doma od polky novembra-ochorela + prázdniny-a des 😝
zaškolená super, ale teraz nechce chodiť
má neurózu,preháňa ju, zvracia,plače ☹
a tiež sa sťažuje na jedno dievčatko,že jej robí zle

ale my nepopustíme, musí ísť-aj keď s plačom a všetkým okolo
mala by byť s kým doma- všetci starí rodičia sú dôchodci, ale s tým, že mužovi nula bodov, takže len moji-ale nechceme, aby si na to zvykla a spoliehala sa- zaplačem, som doma

viem,že má neurózu tiež,....
dnes tiež plače veľké, z auta sa s mužom vracali na wc, ale nakoniec skrátka išli
muž si vybavil v robote neskoršie ranné príchody, nakoľko ja učím a nemôžem chodiť do práce po zvonení 😝

psychológa by som určite zatiaľ neriešila. dnes hneď- pri každom prvom plači, posielajú len k lekárom.
ešte je skoro.
skúste nájsť nejaký spôsob.

my sme napr. v piatok malej otvorili šporkasu, niečo doložili-a hor sa na nákupy 😀 kúpili sme jej ten veľký traktor na dvor od 3 do 8 rokov, obrovský- ale už v obchode sme povedali,že to len pre veľké škôlkarky je a že teta zavolá, či bola v škôlke
dosť sa toho držala-aj ráno, síce plakala atď., ale stále hovorila,nech nevoláme tete-že ona traktor chce 😅 😉

myslím,že niekde v pozadí to bola motivácia- už ju nenapínalo 😝

no uvidíme....

držím palce 🙂

sisaha
21. jan 2013

@perta preco ucitelka miesto toho, aby sa snazila zistit, ktory chlapec a ako jej robi zle a sikanu riesila, tak sikanovaneho vyluci z kolektivu? Hod este raz rec s ucitelkou, pripadne rodicmi toho chlapca..

schnek
21. jan 2013

@perta já bych k tomu psychologovi šla. Ideálně si nech doporučit někoho proklepnutého 😉 Mrkne na dceru a poradí ti, jak to řešit. Za sebe tedy nepovažuju za rozumné dítě cpát do školky, pokud tam má problémy, že mu je z toho až zle, ale zase co když je to jenom nějakej šprajc? právě proto bych zašla k psychologovi 😉

dais
21. jan 2013

@macamac nič v zlom ale keď má dieťa tráviace a problémy a ttrápi sa, plače, necíti sa v bezpečí, lebo je šikanované, tak ho pošlem nasilu do škôlky a "nepopustím" a ešte mu naznačím že problém je v ňom, lebo ho vydieram hračkou aby bolo " veľká škôlkárka"? Čiže sa naučí, že veľké je vtedy keď bude v sebe dusiť emócie a trápenie, najlepšie keď nikomu nepovie že mu je ubližované a potom za to dostane obrovskú hračku? A keď to nevydrží tak nedostane? To ako má také malé spracovať taký nátlak? A pochopila som správne že si učiteľka? :(((

macamac
21. jan 2013

@dais 😅
ok. ja som precitlivená, na svoje deti zvlášť, preto to vzal do rúk manžel,lebo ja by som volila tú babku 😅
ale- čo by sme robili v prípade, kebyže sme odkázaní sami na seba a nemali nikoho po ruke?
prestali by sme pracovať? a z čoho by sme žili? 😝

to akože na porovnanie-akú voľbu majú malé deti,ktoré idú od pol roka do jasieľ? a určite je im tam je super 😅 😝

skrátka- ja ju hračkou nevydieram- prosím,zvažuj slová. nikde som nepísala,že jej naznačujem,že problém je v nej 😒

ty si nejaká vysadená a podráždená na môj príspevok- čo, brnkla som na strunu? či máš nespracované nejaké svoje "svedomie" ?

celý môj príspevok si si vysvetlila totálne ZLE a po SVOJOM!!!

a s tým ja nič neurobím 😉

aj to je negatívum písaného slova na nete

macamac
21. jan 2013

@dais a ešte inak- zisťovala som, dnes aj s mužom v MŠ- to dievčatko jej nerobí zle, len sa nevhodne celkovo správa. a keďže naše deti nie sú priebojné v kolektíve, nevychovávame krikom, bitkou, tak nevedia spracovať arogantné správanie iných detí.
a ešte- bola min. týždeň doma, práve kvôli tomu 2 dni🙂 takže - riešime to, snažíme sa..... hľadáme....

a prosím- neposudzuj ma podľa jedného príspevku.
a už vôbec nenarážaj na moju prácu.

nič o mne nevieš 😝

toto tu na MK zbožňujem 😖

dais
21. jan 2013

@macamac ja som svoje slová zvážila. Ak by moje dieťa hnačkovalo zo stresu pred škôlkou, minimálne by som využila všetky možnosti ako mu pomôcť, vrátane psychologičky, najmä ak nejde o jeden plač, ako si napísala. Ale je to vaše dieťa, robte ako myslíte. Len mi prišlo až úzko, keď som si predstavila, ako sa asi cíti. Vôbec nehovrím o tom, že ho máte nechať doma alebo u babky, to samozrejme nie je riešenie. Ale to čo si napísala v prvom príspevku sa mi až zle čítalo: "my nepopustíme" "viem, že má neurózu" "nechceme aby sa spoliehala zaplačem - som doma" "psychoĺóga by som URČITE zatiaľ neriešila, dnes hneď po prvom plači posielajú k psychológovi"...
V treťom príspevku už zas píšeš niečo o tom že jej dievčatko nerobí zle... Nuž, sú dve možnosti, buď jej naozaj robí zle a učiteľky to nevedia alebo taja, alebo jej síce nerobí priamo ale ona to vníma ako vážny problém... Lebo nie je až také dôležité ako to vnímajú učiteľky alebo vy ale ako to vníma ona sama: tak že až hnačkuje zo stresu, čo rozhodne nie je bežná reakcia. Je iné keď dieťa plače pri odovzdávaní do triedy a chvíľku na to sa už s chuťou hrá, papá, spinká a domov sa mu nechce a je iné, keď plače aj počas dňa, ráno hnačkuje...
A ak by ťa zaujímalo, ja mám svedomie čisté, moja dcérka škôlku zbožňuje, neplakala ani raz, ale minule keď sme si šuškali pred spaním, tak mi povedala, že sa jej zdá, že keď pre ňu prídem tak je už hneď večer a ani so mnou nestihne poriadne byť a vtedy plakala..:( Tak som si sľúbila, že aj keď pre ňu chodím o pol tretej, a potom sa jej už venujem (a synčekovi) tak skúsim plánovať program podvečer tak, aby si ma viac užila. Lebo aj keď nie je objektívne problém, ona subjektívne to vníma tak, čiže to riešim.

macamac
21. jan 2013

@dais no vieš. teraz som sa jej pýtala, či má alebo nemá rada škôlku a prečo. povedala,že nemá ju rada,lebo TO dievčatko sa s ňou nehrá a ona chce 😕
tak sa vyznaj vo vlastnom dieťati 😒

ona keď ju tam dáme,tak ostane v pohode, hrá sa, papá, buvá. cez deň sme aj niekoľkokrát volali.
takže tá kúpa hračky nebola o nejakom "kúpení si" malej v zmysle : niečo dostaneš a za to budeš poslušná, nesmieš ukazovať svoj strach. myslela som to čiste ako motiváciu, nie "niečo za niečo cez mŕtvoly". taká skúška, či to vyjde.
chápeš dúfam. ja som mužovi aj povedala,že ak by bola nejaká extra dráma ráno, tak žiaden traktor sa nespomenie a budeme to riešiť inak.
zle som sa vyjadrila- ju nepreháňa, ale skrátka ju bolí bruško a klasicky sa vykaká-i keď viem, že aj to je prejav strachu. ja som bývala taká istá pri tréme- pred vystúpením.

pri začiatkoch chodenia do MŠ mal muž týždeň voľno - ja by som nezvládla,keby plakala-ja by som ju brala domov 😅 😀
ona klasicky-prvé 2 dni plakala-ale len do odchodu muža a potom bola ok. ( muž ju chodil so synom cez deň špehovať,ako sa hrá vonku na dvore s deťmi 😀 ) preto ma teraz trošku zaskočila- nerátala som s tým,že nebude chcieť chodiť. ona dokonca prvá vstávala a čím prv chcela ísť. a ja som vždy letela pre ňu - odchádzala ako prvá, tak mi časom povedala,že aby som chodila pre ňu neskôr,že sa aj po vyspatí chce ešte zahrať s deťmi.

preto v podstate som v tomto probléme nováčik a netvrdím,že to, čo som napísala,je nejaký všeobecný recept. a ani netvrdím,že správny. to uvidím časom.
ale teraz išla v pohode spať a že sa ráno teší 😅

no uvidím, dokedy

dais
21. jan 2013

@macamac tak veľa šťastia, nech sa jej v škôlke zas páči! 🙂

perta
autor
21. jan 2013

Ďakujem za príspevky

macamac
21. jan 2013

@dais ďakujem 🙂

a ospravedlňujem sa, ak som ťa mojou nevhodnou reakciou urazila 😉

ale čítala som po sebe- a dosť zmätočne som písala....ale zhruba podstatu 😀 (prvý príspevok)

len som sama frustrovaná a bezradná, lebo neviem prísť na koreň veci. je to ešte asi skoro...ale uvidíme - čo zajtra 😉

aj tebe prajem pekné chvíľky s deťmi 😉

macamac
21. jan 2013

@perta a čo napadá tebe? ako ďalej s malinkou?
je to ťažké.
ale ja verím,že bude to len odvyknutie si od škôlky.
to sa stáva ešte aj malým prváčikom v škole 😉

a v podstate aj nám-nie? 😀
tiež sa nám po dovolenke nechce ísť do práce 😀 😉

dais
21. jan 2013

@macamac v pohode, nič sa nestalo, ani ja som nemala v úmysle ťa nahnevať. Držím palce!

macamac
21. jan 2013

@dais 😉 ok, dík 🙂
som rada 😉 🙂

hojda
21. jan 2013

Doporučuju nechat si na míru vyrobit Bachovy kapky, nám je jedna paní dělala přímo na nástup do školky u nás pomohlo moc.

dais
21. jan 2013

@perta teraz som si všimla že tu nie je môj príspevok, a mrzí ma že to vyzeralo akoby som reagovala len an macamac v tvojej teme, tak ešte raz, snáď to už bude ok: určite by som to riešila najrv dôkladne v škôlke s ucitelkami alebo riaditelkou, lebo nie je riesenie ze nechaju doma dieta ktore trpi a nie dieta ktore ublizuje. Teda ani to nema byt potrestane, skor treba zistit co sa deje, preco sa tak sprava a aky ma problem... Ale rozhodne by som sla aj k psychologicke, minimalne to pomoze v komunikacii so skolkou, ked budete mat oficialnu radu od odbornika. Drzim palce!

macamac
21. jan 2013

@dais bože 😅 nedá mi to, ale ja si po sebe čítam ten prvý môj príspevok 😕 😀 a on vyznieva fakt že blboooooo 😝

vidíš-teraz ja reagujem na teba 😉 a asi som konečne pochopila tvoj prvý príspevok mne-a sa ti nečudujem 😉

bože, som sama zo seba znechutená - ako blbo to vyznelo, normálne vyzeráme ako tyrani 😝
budem musieť ja zvažovať, čo píšem a ako to podám- lebo to, čo som napísala, sa mi fakt nepáči - nevystihuje to podstatu.

ale myslím (aspoň dúfam), že si ma už pochopila 😉
vyznieva to veľmi razantne až chladne...brrr...a ja taká nie som 😒

no škoda.

už sa polepším v písaní 😀 😉 🙂

dais
22. jan 2013

@macamac zrejme preto to vo mne vyvolalo potrebu zastať sa tvojej malej.. je mi jasné, že nie si chladná a razantná, ale si maminka, ktorá chce to nalepšie pre svoje dieťa. Možno niečo z tých postojov, ktoré sa ti teraz tiež už nepáčia, keď ich po sebe čítaš, pochádzajú od tvojho manžela, skúste sa prípadne znovu porozprávať o tom. Naozaj si myslím, že netreba robiť z komára somára, ale detská dôvera je krehká vec a kde inde majú hľadať deti bezpečie pokiaľ nie doma a v škôlke kde trávia podstatnú časť dňa? Ak aj tie problémy, ktoré dcérka vníma ako neporekonateľné a veľké sa dospelému také nezdajú, ona ich tak vníma. Je to niečo podobné ako strašidlo v detskej izbe pod posteľou. My vieme, že tam nič nie je a dieťa sa reálne desí chvíle, že ostane samo v tme a ono vylezie. Ak ho necháme v tom strachu, prežije, ale už bude mať skúsenosť, že rodičia ho v tom nechali. ☹ Ja sama tápem a hľadám spôsob ako stanoviť pevné hranice deťom ale zároveň nezlomiť ich krehkú dušu a nenarušiť dôveru v našu lásku...

baris
22. jan 2013

ahoj @perta,

pokud ti bylu učitelkou doporučeno zůstat doma - máš šanci být s dcerou doma nebo někdo z rodiny?

Moje starší dcera je obrovská citlivka. A velmi špatně reaguje na jakékoliv změny. Když jsme jí zkusili dát ve 3letech do školky, tak po 3 dnech už zůstala doma. Neměla jsem ty nervy jí tam nechat, navíc, když jsem byla doma s mladší dcerou. Teď šla do školky až ve 4 letech do logopedické školky (14dětí ve třídě) a pohoda - bez křičení.

Určitě bych šla za psychologem - může vám poradit, jak pomoci navýšit dceři sebevědomí. Nemusí tam být ve školce nutně šikana - moje dcera taky si doma stěžuje na 2 holky - protože si s ní nechtějí hrát a jedna z nich závidí dceři oblečení, tak do ní pořád ryje. S učitelkami jsem si promluvila a hlavně mám obrovskou výhodu - učí tam i moje mamka - takže tam občas příjde, ty "zlé" holky okřikne a je klid 😀 .

Vaše děti ještě nemusejí být citově vyzrálé - proto se neumí tak začlenit do kolektivu a věřte mi - je to pro ně peklo. I když pak přestanou plakat - nic se nezmění - jen se uzavřou do sebe ☹ A žádné hračky to nespraví,

nili
22. jan 2013

@perta Necitala som cele, ale ja osobne by som dceru nechala doma na par dni, vela by som sa s nou rozpravala o skolke, o detoch - aj o zlych, ako sa vtedy zachovat, no a rozhodne by som konzultovala s detsk. psychologom. Za pokus to stoji. Ak ma neurozu, nesmies to zanedbat, neskor sa to moze prejavit v zalud. problemoch. Moja dcera este do skolky nechodi, ale urcite by som nenechala, aby niekto alebo nieco zdeptalo moje dieta uz v skolke. Drzim palce!

lalinko2010
22. jan 2013

@perta nerada to napíšem ale za toto čo povedala učiteľka - Po rozhovore s učiteľkou mi bolo odporučené nechať dcéru doma, možno aj na mesiac dva a mam ju doviesť, ked sa bude na škôlku pýtať - by som jej dala metál za sprostosť, miesto toho aby riešila situáciu v triede a medzi deťmi, tak to rieši takto. a ak sa dcéra nebude pýtať do škôlky 2 roky, tak dva roky bude doma? treba sa spýtať učiteľky, že čo robí ten chlapček, keď podľa všetkého on je problém, že dcéra nechce do škôlky. tým že dcéru necháš doma, sa nič nevyrieši.

baris
22. jan 2013

@lalinko2010 v žádném případě se nechci zastávat učitelky, ani toho "zlého chlapce". Nevíme, jak je to ve skutečnosti. Možná jen, že je to velmi živý chlapec a mohl jí při hře žduchnout. Nebo jí jen řekl, s tebou si hrát nebudu, nesedej si vedle mě .... Na citlivé dítě, které ještě není navíc dostatečně sociálně zralé, je to hoooodně. 😔

Já to mám tak se starší. I když má skoro 4,5roků, je velmi chytrá, tak sociálně naprosto nevyzrálá. Pokud jen cítí, že tam není vítána, tak místo toho, aby nad tím mávla rukou, nebo mu něco řekla (jako ostatní děti), tak se stáhne do kouka, upustí slzičku ☹ a doma si stěžuje na děti, co jí takhle "ublížily". A to šla do školky ve 4letech a ve třídě je max. 14 dětí a od ledna má ve třídě i mladší sestru - ta naopak nemá žádný problém. Takže příští rok si jdu pro odklad školní docházky.

lalinko2010
22. jan 2013

@baris nevieme ako to bolo v skutočnosti, len ma prekvapila reakcia učiteliek, že nechajte ju doma, prečo? mala riešiť situáciu, toto neni riešenie, že nechajte dcéru doma a príďte keď sa bude pýtať do škôlky. ja viem že každé dieťa je iné, inak zvláda situácie, ale toto by sa takto nemalo riešiť.
ak mamička nemá takú možnosť nechať dieťa doma, tak potom čo? čo s dieťaťom? kam ho dať, keď učiteľka povie nechajte ju doma ak takto reaguje?

baris
22. jan 2013

@lalinko2010 předpokládám, že pokud jí řekla, nechejte jí doma, tak dotyčná maminka má možnost být doma.

A řešení ? Pokud jí skutečně ubližuje - tak věřím, že by si promluvila s rodiči chlapce a pokud by ani to nepomohlo, tak mají právo takové dítě vyloučit ze školky. Pokud je jen přecitlivělá, tak co mu má říct? Nesmíš na ní mluvit? Teď si nechci dělat legraci - mám doma takovou citlivku. A tam pomůže jen pozdější nástup do školky, míň dětí ve školce a obrovská porce lásky od rodičů a čas.

Teď se můžem jen dohadovat, co měla autorka na mysli a co se stalo? Třeba čeká další dítě, tak se cítí starší odstrčené a chce být doma s maminkou. To je už jen čistá spekulace.

lalinko2010
22. jan 2013

@baris vieš je ťažké riešiť niečo o čom poriadne nič nevieme a nie sú ďalšie vyjadrenia od mamičky.
vieš ja mám niekedy pocit akoby učiteľky / česť výnimkám / boli radi ak majú menej detí v triede, viem že nie je sranda mať v triede 15-20dní a starať sa, ale takto sa situácia nerieši. treba riešiť, čo sa stalo, vysvetliť, ale to musí už mamičky dcérky.

lisanda81
22. jan 2013

Ahoj
@perta naše dcerka začala reagovat podobně, do Vánoc ok, pak byla s náma delší dobu doma, pak nemoc a už do školky nechce. Nám se ještě přidalo to, že měnily ve školce okna-spali v jiných třídách a malá se začala počůrávat. A už jen proto tam nechce být. Co se týče toho že k ní jsou některé děti škaredé tak jsem ji vysvětlila, že si to nesmí nechat líbit - pochopila to a funguje to. Našla si starší kamarádku a ta ji ochraňuje. Jinak bříško ji bolí-preventivně každé ráno (ale když jí řeknu že jdeme k paní doktorce tak to zázračně přejde), ale celkově ve školce prospívá, jde dopředu. Osobně si nemyslím že to že zůstane doma něco zlepší -spíš naopak (osobní zkušenost), když dcerce v čemkoliv uhnu tak se to ještě zhorší.
Já ještě do toho čekám mimčo-takže to k tomu taky přispívá, navíc jí každý říká že bude ,,ta velká sestřička"-a to je asi to nejhorší- chová se doma jak malé miminko. (to je na delší psaní).
Možná bych zkusila psychologa, ale hlavně si myslím najít si na ni po školce čas, povídat si co ve školce a učitelku na chování zlobivého chlapečka upozornit. Tak hodně štěstí.

marty2008
24. jan 2013

U jedny holky uplne stejny.Po pul roce najednou nechtela do skolky,plakala,bolesti bricha atd.tak sem se ji ptala proc a pry nejakej chlapecek ji stipe,boucha atd.ukazala jsem ji fotku ze skolky a ukazali mi obe holky kterej to je .Byl to predskolak ,holkam byli 3 roky.Tak rano jsme sly do skolky a z maminkou a učitelkou to řešili.Učitelka věděla že ubližuje dětem,prý si ho víc ohlídá.Od tý doby je klid.

perta
autor
24. jan 2013

Ahojte, no takže tento týždeň sme opäť začali skúšať škôlku. V pondelok sme ju nedostali z postele, tak sme to nechali tak. na druhý den sme ju oklamali a povedali, že ideme do mesta ale samozrejme sme ju doviezli do školky/ja viem, že klamať sa nemá, ale potrebovali sme urobiť prvý krok/ samozrejme začala plakať a ťahala ma domov, nakoniec učiteľka bola taká zlatá že my dovolila byť s ňou v triede, hrali sme sa aj ked moc sa jej nechcelo ale nakoniec sa prekonala a hrala sa aj ked so mnou ale hrala sa, občas aj odbehla za deťmi, lenže prišiel problem prišiel chlapec ktorý jej robí zle a začalo to znova, začala plakať a stále ho posielala preč ako keby ho nemala vôbec rada a bála sa ho. Odišli sme domov a dohodli s učiteľkami, že bude preradená do druhej triedy a tak sa aj stalo. Na druhý deň bola preradená aj ked medzi väčšie deti. samozrejme opäť plač, ale nakoniec som nejako len odišla a pani učiteľka sa jej celý den venovala, teda pol dna kedže sme sa rozhodli ju pomaličky adaptovať.. dnes to bolo lepšie aj ked vracala troška a dnes už dokonca hovorí, že zajtra pôjde do škôlky a že jej tam je dobre aj ked väčšinu času strávi s pani učiteľkou, vyzerá to tak ako by sa ešte bála nejako hrať s ostatnými deťmi. Uvidíme ako to bude pokračovať zajtra a dalšie dni. určite dám vedieť ako sme dopadli. Chlapec, ktorý jej robí zle je vraj troška iný a aj bola matka tohto dieťa upozornená na to aby išla s ním lekárovi, ale odmieta, vraj jej dieťa je zdravé. Učiteľky majú problém ho zvládnuť, ale je to na nich ako to vyriešia, pretože ja do toho tak nevidím ako oni, kedˇže dieťa nepoznám Nechcem tu rozoberať jeho zdravotný stav kedže su to ešte len dohady čo mu je, teda čo si myslia učiteľky podľa jeho správania.Vraj sa to má riešiť, tak som zvedavá ako to dopadne.

ullala
24. jan 2013

mala by riesit chalana, co jej robi zle a nie poslat ju domov... ked jej bude niekto robit zle na zakladnej skole, tak tiez ju poslu na dva mesiace domov? ale odporucam toho psychologa, viem ako sa chudatko musi citit :( tymto som si presla na prvom stupni, tiez mi jeden magor robil zle, ale ja som to nikomu nepovedala, takze to zial ani nikto neriesil. spoluziaci mi davali jednu uplne UZASNU radu, ignorovat ho, co bola najvacsia blbost co som mohla urobit, skoda ze mi nikto neporadil poriadnu mu vylepit za to vsetko ako som pri nom trpela ☹ ale tak som sa ho bala, ze odvahu na to, by som asi zbierala velmi dlho...