Štvorročná ľaváčka píše "odzadu". Ako to mám riešiť?

motylikova
15. jún 2015

Prosím o radu a názory, dcérka (4 roky) je ľaváčka a počas posledného roka sa intenzívne zaujíma o písanie a čítanie. Vie písať všetky tlačené písmená aj ich čítať, lúštiť detské krížovky či napísať svoje meno i rôzne slová. Avšak všetko píše nielen "zrkadlovo" (všetky písmená), ale aj sprava doľava (teda akoby odzadu). Poznáte nejaké cvičenia, metódy, ktoré by jej mohli pomôcť orientovať sa? Rozozná pravú a ľavú stranu a keď ju upozorním, dokáže sa opraviť, ale rozdiel nevidí. Teda sama si chybu nájsť v "opačnom" slove ani písmene nevie nájsť. Čítame veľa a pravidelne. Ďakujem vopred za všetky rady a názory, nápady, cvičenia, pomôcky, triky...
Na fotografii, ktorú prikladám, píše slovo "mama" - tu je vidieť, ako začína na konci papiera a smeruje doľava. Písmená vyššie písala ešte s mojou pomocou. Tie, ktoré písala sama, sú zrkadlovo. Dokonca pri rôznych úlohách v časopisoch opisuje písmeno, na ktoré pozerá, vždy opačne (zrkadlovo).

kakika007
15. jún 2015

Najhoršia vec čo pre svoje dieťa robíš...učiš ho písať.v 4 rokoch!! Máš na to vzdelanie? Pochybujem, lebo by si vedela, že také dačo je pre dieťa ešte skoro... Ak jej začneš čítať o dva mesiace skripta z jadrovej fyziky a začne to chápať, potom začne normálne písať!!!
Chcela som tým povedať asi toľko, že tvoje dieťa ešte nie je pripravené na pochopenie a štýl písania 😔

mamulienka30
15. jún 2015

Mozno to chce pauzu od takejto cinnosti mesiac-dva-tri a nechat mozog dozriet a ulozit si to poriadne.

lilimoni
15. jún 2015

Nesuhlasim, ja som stvorrocna pisala a citala. Niektore deti su vyspele a nasilu ich brzdit nie je spravne. Skus psychologicku. Ona ti poradi ako na to 🙂 mala je sikulka 🙂

hradnapani
15. jún 2015

to je bezne, ze deti "pisu" zrkadlovo. Ked jej dozreje mozog, sama tie strany rozozna. Ja by som ju nechala, nech si "pise" ako chce - ona to skor berie ako hru, ty ako serioznu cinnost. nech mi niekto ukaze dieta, ktore vie rozlisovat lavu a pravu stranu.Vynimky urcite existuju, ale bezne to nie je.

nair
15. jún 2015

Ako som písala ako štvorročná neviem, ale viem, že som písala, lebo som písať chcela.. Takisto som riešila množiny a počítala zlomky.. Keď som sa na to rodičov a súrodencov pýtala, mali mi povedať, že mám na to ešte čas? Nemyslím si, proste ma to zaujímalo skôr ako iné deti..
Sama som ľaváčka a doteraz pomerne ľahko píšem opačne (zrkadlovo). Ťah rukou je prirodzenejší ako "tlačenie" pera dopredu, navyše lepšie vidím, čo píšem 😉 To len vo Vašom ľavorukom svete sme sa museli prispôsobiť! 😀 Myslím, že dcérka je šikovná a ešte má čas na to, aby si uvedomila že píše opačne, niektorí ľudia ani v dospelosti nevedia rozoznávať pravú a ľavú stranu a sú tu 😉

ivanakal
15. jún 2015

Nikde nie je napisane, ze mamicka svoju 4 rocnu nuti pisat a citat, to ste kde zobrali? tiez si myslim ze casom na to dozrie a nauci sa pekne pisat, myslim ze to je len plus pre to dieta ked ho to bavi. Asi sa mu rodicia aj dost venuju (citaju knizky, ukazuju obrazky) nie len posadia pred tv, a pozeraj. Moj maly sice nevie pisat, ale asi od 3,5 roka pozna vsetky pismena abecedy, aj po anglicky, v casopise mi ukazuje pismena a sam ich cita, slova este spajat nevie.. a ucila som ho to? voobec, ma taku interaktivnu hru a tam sa naucil, stale sa nieco vypytuje, takze nemyslim si ze mamicka svoje dieta do pisania nuti, deti sa ucia z toho co vidia a pocuju.

cerez
15. jún 2015

Nemyslím si, že ju to učí. Môj syn ako 3 ročný pozná všetky veľké tlačené písmená a tiež čísla. Ani ja a ani manžel sme ho to neučili. Má staršiu sestru a keď videl ako sa učí aj on si zobral taký detský notebook a podľa toho sa naučil písmená a čísla. Chcem len tým povedať, že aj keď vie veľké písmená, no nevie ich dať ako slovo dokopy. Takže naozaj niektoré detičky sa učia aj samé bez pomoci dospelého. Zakázať sa to nedá, lebo ešte sme len vyšli von a už čítal názvy obchodov, ŠPZ na autách a pod.
Moja dcéra ako prváčka a ešte aj v druhom ročníku mi písala číslo 4 naopak. Na konci druhého ročníka už písala tak ako sa má. Asi musel mozog dozrieť. Písanie by som asi naozaj neriešila teraz, nech si to nefixuje.

ikaika
15. jún 2015

aj my sme to mali asi v tomto veku, vysvetlila som popozerali sme v knizkach dali chvilku pauzu a uz to islo ok, since obcas sa dadarilo este napisat ale skor vynimocne.

lejlla
15. jún 2015

Ja si tiez myslim ze ju k tomu nenuti....moj syncek si do skolky nosil namiesto oblubenej hracky pero a slovnicek a vkuse pisal...a sam od seba!
Tiez pisal vseliako zo vsetkych stran...potom sa to samo upravilo🙂

jumama
15. jún 2015

Skus si pohladat ako k pisaniu a citaniu pristupuje montessori. Deti sa ucia vnimat pismenka aj hmatom - smirglova abeceda, neskor pohybliva abeceda - ruzove a modre slova, tiez su vseliake ulohy na ukladanie predmetov zlava doprava, aby si dieta navyklo, ze sa tak bude citat pisat - napriklad grid games. Podla mna ju netreba opravovat, ona na to casom pride sama, iba ju nenapadko podporit.

adrialinka
15. jún 2015

Ja by som to vobec neriesila 🙂, mne dcerka ked bola mala takisto pisala odzadu zrkadlovo vsetko, dokonca obcas este aj v 1.triede. Samo to preslo, nikdy sme to neriesili ani sa nesnazili korigovat, nedavno skoncila zahranicnu VS s vynikajucimi vysledkami 🙂

gangulienka
15. jún 2015

Aj moja tak pisala ako 5 ročná ... Neriešila som nech si píše co chce kým nechodi do školy. Ked začala chodit do školy začala písať normálne 😊

snezienocka100
15. jún 2015

je to uplne normalne, ze pise opacne, to sa upravuje az okolo 8 rokov

carmella
15. jún 2015

ahoj...Aj moj syn lavak pisal odzadu a tiez to same preslo 🙂

emita
15. jún 2015

my sme to mali tiež ale nijak som to neriešila, hoci to robil ešte aj na začiatku 1. ročníka. On totižto nepísal, ale kreslil písmená. Čiže si predstavte že kreslíme auto. Nie je jedno do ktorej strany ide? Tak aj jemu bolo jedno do ktorej strany idú jeho "písmenká". Keď sa začne učiť písať písaným, pochopí aj smer ktorým sa píše (sprava doľava písané písmenká proste nenaskladá). Chce to čas. Nechajte ju nech si kreslí.

dai
15. jún 2015

je to podla mna normalne a vobec to neries - v tomto veku a aj dlho potom vaecsina deti pise zrkadlovo - moja dcera tak pisala este v prvom polroku prveho rocnika ( tiez je lavacka ale nemyslim ze to s tym suvisi, lebo to robia aj pravaci ) - teraz je druhacka a pise nadherne ale stale sa jej raz zacas stane ze trojku napise zrkadlovo ci P a podobne...
co sa tyka toho ze ma 4 roky a pise ci cita - opaet to povazujem za normalny jav - niektore deti v tom veku vystavaju z lega nadherne domy, ine postavia puzzle z 500 skladaciek, niektore vedia citat a pisat - v ziadnom z tychto pripadov to osobne nepokladam za nejaky preva geniality a podobne - je to skor len zaujem daneho dietata o nieco... ci bude sikovne alebo nie sa ukaze az omnoho neskor ( poznam deti citajuce v 3och rokoch a majuce obrovske problemy s pochopenim textu v 7mich a z toho vyplyvajucich problemov aj v inych predmetoch a naopak deti co nevedeli ani pismeno na zaciatku skoly a uz po mesiaci citajuce plynulo s predlozkami a podobne - tak to bolo napr. u mojej dcery...)

wenka
15. jún 2015

u nás v škôlke má bežne na nástenke 4-5 detí z cca 15-tich podpis zrkadlovo 🙂 🙂

lunedi
15. jún 2015

Podľa mňa je výnimočná. ...ale nerob z toho drámu. ...nechaj ju hrať sa s písmenkami ☺

natalym
15. jún 2015

Aj moja dcéra tak písala. Prešlo to samé.

anula
15. jún 2015

Vitaj v klube. detsky mozog je uz raz taky. Do 6 rokov je normalne pisat naopak. Moja dcera tiez zacala pisat skoro, v 4. rokoch (nikto ju do toho nenutil), zrkadlovo, dokonca si pisala rozpravky, zacala vpravo dole a koncila vlavo hore, samozrejme zrkadlovo.
Tu je skolska dochadzka povinna od 4 rokov, ucia sa aj pismenka a pomalicky citat, pytali sme sa uciteliek aj psychologicky specializovanej pre nadane deti, do 6 rokov je to normalne, netreba sa znepokojovat.
Teraz uz ma pomaly 7, prvu triedu za sebou, ak pise pisanym pismom, pise "normalne", ak tlacenym, stane sa, ze je este nieco naopak.

ichbinich
16. jún 2015

Moj syn tiez uz pozna pismena a vie pisat (velke tlacene), co ho zaujima. Teda svoje meno, napisat STOP, ked si kresli ulice a prakoviska a pod.
Ktorym smerom tie pismena ukazuju, je mu jedno. Este stale. Niekedy mu poviem, ze to je naopak, snazim sa mu povedat, ze kde je hore a dole a napravo a nalavo, ale nesekirujem ho za to. Pravu a lavu stranu este rozoznat nevie, a to uz ma 5,5 roka.
Pise lavou a pravou rukou, ako sa mu prave paci, aj citat sa pokusa naopak, z prava do lava. Poviem, ze sa cita naopak, ale nie viac.
Nerobim s tym nic. V skole sa nauci, na to tam pojde 😉 Ale este pojde jeden rok do skolky.

kiki68
16. jún 2015

dajte tomu este rok a keby stale takto pise,tak to budete musiet riesit,aby ste neskoncili dysgrafiou.
Mojho kamosa brat takto pisal dlho asi do 6. triedy, potom sa to trosku zlepsilo, ale mal teda dysgrafiu ako diagnozu. Aby mu to nehodnotili to pismo.

ivetblahova
1. feb 2018

Neviem, ci si to este autorka prispevku precita. Je vyborne, ze dcerka Vam v 4 rokoch zvlada, co pisete. Ste Monte v praxi. To pisanie odzadu sa vola bustrofedon. Pisal tak aj leonardo da vinci. Pani starkova z alfamilie Vam povie viac 🙂

ivetblahova
1. feb 2018

@motylikova
Neviem, ci si to este autorka prispevku precita. Je vyborne, ze dcerka Vam v 4 rokoch zvladala, co pisete. Ste Monte v praxi. To pisanie odzadu sa vola bustrofedon. Pisal tak aj leonardo da vinci. Pani starkova z alfamilie Vam povie viac 🙂 je to uplne normalne, a v poriadku.

nika_16
20. okt 2023

@kakika007 Moji obaja tiež začali čítať v 4 rokoch, neučila som ich to, jednoducho sa zaujímali, odpovedala som im na otázky, čo je čo. Keď začala dcéra chodiť do školy, syn 5-ročný písal podľa nej.

nika_16
20. okt 2023

@nair Presne, ja vždy keď chcem povedať, že niečo je napravo alebo naľavo, musím si to logicky odvodiť, inak to vždy poviem naopak 🙂 Nikto to nerieši ...