Následky po epidurálnej anestézii

dadda02
3. nov 2011

Diskusie na tému "epidurálka" tu síce sú, ale neprehľadné. Bola by som rada, ak by ste prispeli do tejto témy, ktorá sa týka pôrodu s epidurálnou anestéziou a uviedli komplikácie, či následky, ktoré vám PEDA spôsobila. Ak nejaké boli, samozrejme. Poprosím prispievať LEN tie maminy, ktoré PEDU skutočne mali, nie tie, ktoré o nej počuli. V článkoch na internete sú uvedené komplikácie, chýbajú však údaje o %, množstve komplikácií a pod. Takto by sme mohli pomôcť mamičkám v rozhodovaní na základe reálnych skúseností.
Pr.: 1.) Rodila som s PEDA pred (x) rokmi v (meste), bol to moj (x.) porod. Pichli mi ju po otvoreni na (x cm) - uviest ako zabrala, kolko krat a kedy vam dopichli dalsie davky. 2.) Stav po porode, ake boli pripadne nasledky (komplikacie, bolesti...) po porode, moznost kojenia, pohybu a pod.

Skusme to urobit tak trosku stastisticky, *racionalne*, bez zbytocnych hadok a prispevkov tych zien, ktore PEDU neskusili. DAKUJEM!

seuska
3. nov 2011

Rodila som s PEDA v roku 2010 v Košiciach - Šaca, bol to môj prvý pôrod, pichli mi ju ked som bola otvorena na 5,5cm, zabrala do cca 15 minut a do 50 minut od vpichnutia bola malá na svete. Po pôrode ma bolela iba kostrč, žiadne ine komplikacie nasledkom PEDA som nemala. Som maximalne spokojna s PEDA.

simema
3. nov 2011

minuly rok,Ba,Ruzinov
2 porod
to neviem presne,ale do cca 60 min.sa maly narodil
vsetko som citila 😉 ,ale pomohla po porode pri siti,asi tak este 12 hodin,az potom mi ju vybrali
na 4 den som mala horucku,urobili mi vsetky vysetrenia:vytery,krv,.moc,ale vsetko negativne
v chrbte som citila slabe pichanie este par dni,ale nic strasne,takze pohyb,kojenie normalne 🙂

jana776
3. nov 2011

Ja som ju mala pri prvom porode, rok 2010, Kramare BA. Pichli mi ju ked som bola na 6cm, dopichavali raz za hodinu, cca 5 krat, az do porodu. Pred samotnym porodom uz nedopichli, aby som citila kedy tlacit a aj pripadne komplikacie. Po porode este raz dopichli na sitie, za to som bola naozaj vdacna.
Nemala som ziadne nasledky, ani obmedzenia v pohybe, ani problemy s dojcenim, ani bolesti, ani nic podobne.

renatka100
3. nov 2011

BA - Antolská - 2011. Pichli mi ju cca 20 min. pred samotným pôrodom, takže na pôrod už nezabrala. Pôvodne som ju nechcela, ale z dôvodu neznesiteľných bolestí som o ňu dodatočne požiadala, kým prišiel môj muž s potvrdením o zaplatení a kým konečne došla doktorka, som pomaly aj porodila 🙂. Musím však povedať, že celý pôrod trval aj s prvou dobou 3 hodiny. PEDA bola nápomocná pri šití, ktoré trvalo viac ako 1 hod. Žiadne následky som nemala. Ale je pravda, že som dostala iba 1 dávku.

katren
3. nov 2011

Rodila som obe deti s PEDA:
1, 2009 a 2011 v Topoľčanoch, obidvoch mi vyvolavali, takze tesne pred pustenim plodovky mi pichli PEDA, zabrala pri Dominicke do 15 min., pri Miskovi vobec.....pri Dominicke mi dopichovali podla potreby, pri Miskovi nie, ked nezabrala...obe deti som porodila do 2 hodin od vyvolania porodu.
2, nemala som ziadne komplikacie, pri Dominike mi ju dopichli aj na sitie, pri Miskovi som nemala ani odreniny 😉
a co sa tyka dojcenia, mliecko uplne bez problemov nabehlo cca 2-3 den po porode 😉
A vytahovali mi ju na dalsi den po porode....miesto vpichu ma nebolelo ani raz.

dadda02
autor
5. nov 2011

Babyyy, podelte sa o skusenosti 🙂 nech v tom mame jasnejsie. 😉

czechzuzanaba
5. nov 2011

15.10. 2009 muj prvni porod na Kramaroch, dali mi PEDU, ale me teda vubec nezabrala, ani trochu. Zadna uleva, nic. Komplikace po porodu teda taky zadne. No a ted me ceka druhy porod a fakt nevim, ci si to mam znovu zaplatit..... 😕

angie267
5. nov 2011

ja som prve dieta rodila bez epi a druhe uz som epi mala. A mozem povedat ze je to velmi velky rozdiel. Mne ju pichli hned po prichode do porodnice to uz som bola dostatocne otvorena a necitila som teda ziadnu bolest, dopichovali mi po hodine este jeden krat. Celkovo mne to porod urychlilo a tlacenie bolo v pohode pichli mi oxitocin a islo to ako po masle, sita som nebola takze dopichovat nemuseli. Nasledky neboli ziadne, nic ma nebolelo, len som citila miesto vpichu ale to citit po injekcii vseobecne. A vitiahli mi ju este na por. sale. Rodila som na Kramaroch. Porod od napichnutia epi trval 1,5 hodiny a to mi ju pichli hned ako som prisla. Takze ja to mozem len a len odporucit. Cely porod som si vychutnavala a tesila sa na drobceka 🙂

edie63
5. nov 2011

Ja som rodila v Ruzinove pred rokom, bol to moj prvy porod. Nad epiuralkou som rozmyslala az do poslednej sekundy (strasne som sa bala, viac ako porodu), ale nakoniec mi ju dr vpichla velmi rychlo, sikovne, nic som necitila. Neviem na kolko som bola otvorena, ked mi ju vpichli. Epiduralka u mna nezabrala vobec, dr stale chodila za mnou a pytala sa ci uz citim ulavu, ale bolesti boli stale rovnake/ silnejsie, tak to vysvetlili tak, ze som sa prilis rychlo otvarala a preto epiduralka nezabrala. Na sitie mi vpichla este jednu davku, sitie som necitila vobec. Vybrali mi to este na porodnej sale. Nemala som ziadne komplikacie. Asi 2 dni po porode som vsak mala neskutocne bolesti krize od toho bodu, kde som mala zavedeny kateter az dole a tieto bolesti trvali niekolko dni, inak vsetko OK.

kessy11
5. nov 2011

ahojte, rodila som v oktobri 2009 v PN pôrodnici, epi mi pichli hned ako začali bolesti, vpich bol bezproblémový, bezbolestný, epi zabrala na jednotku, cítila som celý čas len úplne znesiteľné, normálne bolesti, v pohode som si ležala, dopichovali mi asi 3 x po cca hodine, pred samotným pôrodom mi už nedopichovali ale bolesti neboli veľké, úplne som spolupracovala a pôrod prebehol hladko a bez komplikácií, na šitie mi dopichli takže to bola pohoda, vybrali mi to na druhý den (rodila som vo večerných hodinách), po pôrode žiadne komplikácie, žiadne bolesti ani hlavy ani krížov, miesto vpichu som sem tam trošku cítila ale nie dlho, kojiť sa mi nepodarilo (ale či to malo vplyv tak to neviem, počula by som to prvý krát)

natalia777
5. nov 2011

ahojte ja presne tak ako kessy11 😵 vsetko bez najmensich problemov a bez nasledkov 😵

seminkads
5. nov 2011

Ahoj, rodila som s PEDA pred tento rok v BA Ruzinove prve dieta. Pichli mi ju po otvoreni na 4 cm-co bolo hned po mojom prichode do porodnice a po 9 a pol hodinachh kontrakcii,podarilo sa im ju pichnut na 3 krat(cize tri vpichy) - hovorili mi,ze zaberie do 15miinut a ucinok potrva tak 1-1,5hodiny-zabrala po 45minutach ale ucinok trval skoro tri hodiny, celkom som ju dostala 3krat a po tej posldnej mi zabrala len na pol tela-na tu druhu polku som citila vsetko,cize EPI akoby som ani nemala, prvu davku mi pichli okolo 10tej a mala sa narodila o 17:30, dalsiu davku mi dali pred sitim a takmer som ho necitila-len take neprijemne pocity, vybrat mi kateter prisla na izbu aristka asi po 4hodinach od porodu, v mieste vpichu som necitila ziadne pichanie,ani nic ine, jedina bolest po porode bola asi okolo polnoci-hrozne bolesti brucha-stahovanie maternice,cize v suvislosti s EPI ziadne,kojenie sa rozbehlo na druhy den poobede bez problemov, pohyb ok. Nejaku dobu po porode som sa docitala zevraj deti ktore boli porodene s EPI trpia nespavostou-a moja bola teda riadny nespavec,este v porodnici bola hore vkuse 5hodin

lienka6246
5. nov 2011

Rodila som v Ruzinove v marci 2011, prve dieta. Epi mi dali, mala som bolesti ale neotvarala som sa. Pichli mi ju na osmy krat!!! nevedeli napichnut miechu ale lekari sa mi ospravedlnili, ze to sa stava malokedy. zabrala asi po 10 minutach. dopichli mi davku 2 krat asi po 1 hodine a nakoniec sa rozhodol lekar pre cisrak, tak mi cez epi pichli aj nieco na cisarak. po porode to asi 2 tyzdne pobolievalo, ale to skor tie vpichy a po asi 2 mesiacoch som ani nevedela ze ma pichali. Ja a mala sme uplne vpohode.

kopca
5. nov 2011

Rodila som s PEDA v juli 2010 v BA - Ruzinove, bol to moj 1. porod. Pichli mi ju po otvoreni na 4 cm, co bolo po piatich hodinach, ako som prisla do porodnice. Doktorke sa ju podarilo pichnut az na druhy krat, ale v porovnani s kontrakciami ,ktore som uz v tom case mala to bolo nic. Dopichovali mi 3-krat a este 1-krat po porode na sitie. Ulava po pichnuti neskutocna, aj som si pospala oddychla pred tlacenim, kedze som zacala rodit o tretej v noci. Maly sa narodil o 13.45 a kateter mi vybrali pred polnocou. Nic ma nebolelo, chodit som mohla normalne, mliecko nabehlo na treti den, kojila som vyse roka. A maly spinkal vkuse, musela som ho na kojenie budit 🙂.

kikana
5. nov 2011

Rodila som v novembri 2008 BA Kramare, prvy porod, pichli mi ju ked ma vzali asi hodinu po prichode na salu o 11 vecer, neviem kolko som bola otvorena vtedy, lebo ked som prisla tak len 1 cm, ale chytali ma sialene bolesti. Dr pri vpichu trocha frflala ze obly chrbat, no nech si to skusi s krivou chrbticou, ale podarilo sa jej to aj tak na prvy krat. potom som asi do pol hodiny na tom stole zaspala (ved bola noc), matne si spominam ze davali dalsiu davku cca o 01 lebo ma prebrali (to som vraj volala mm a kamoske co mala byt pri porode so mnou, ze este to nebude a spim 🙂 ) a nakoniec ma zobudili po 4 rano ze teda ideme rodit a to uz do toho pustili oxyto a pred 6 bol maly na svete. Kateter mi vybrali este na sale, a mna nebolelo nic, ani ziadne ine problemy neboli doteraz. Maly uplne v pohode, mlieko sa pustilo pomaly hned (mozno aj tym ze mi ho do 5 min prilozili a on zacal cucat ako divy, co mu aj dlho ostalo), kojila som 2 roky, maly nemal so spanim problemy.

alabama0011
5. nov 2011

Porod april 2011, BA/Ruzinov, 1. dieta. pichli mi ju po prichode do nemocky, otvorena som bola na 4,5 cm. Zabrala iba na pravu polovicu tela, dali mi 3 davky, Kateter mi vybrali az na druhy den, netusim preco, aj to az po dozadovani sa.. Citlive miesto vpichu, zrejme tym neskorym vybratim..
Ale rodit S nou urcite budem aj v buducnosti! Uz len kvoli sitiu, trvalo skoro hodinu, ale spravil vyborny job doki 🙂

dreamgirlxxx
5. nov 2011

Rodila som v Ruzinove, prvy porod, prenasala som 14 dni, tak sa Dr. rozhodla pre vyvolanie porodu. EPI mi najprv nemohli pichnut, lebo som mala zvysenu teplotu (den predtym som pravdepodobne nachladla). Po deviatich hodinach kedy porod postupoval velmi pomaly a bolesti boli riadne silne sa im podarilo znizit mi teplotu, aby bolo mozne pichnut epiduralku. Po vpichnuti zabrala okamzite a nastala obrovska ulava, ktora trvala asi hodinu a pol a dalsia davka uz mi nebola podana, aby som vedela tlacit. Asi 24 hodin po porode som zacala pocitovat trpnutie lavej polovici sedacieho svalstva, co postupne preslo do celej lavej nohy. Bola to obrovska bolest pri akomkolvek pohybe lavou nohou, pri akomkolvek napnuti a pri chodzi som nohu takmer tahala za sebou. Ked som sa stazovala lekarom, tak mi povedali, ze to je epiduralom a do par dni to prejde. Trvalo to 5 tyzdnov, kym som sa zacala pohybovat normalne. Pocas tych piatich tyzdnov som ochkala pri kazdom otoceni sa na posteli, bola to neuveritelne bodava bolest, ktora mi velmi zneprijemnila moje prve tyzdne s dietatkom, uz aj tak namahave pre prvorodicku. Mna uz na epidural nepresvedci nikto. Za 90 minutovu ulavu od bolesti som zaplatila piatimi tyzdnami bodavej bolesti sposobenej akymkolvek pohybom lavej casti tela.

zuzana581
5. nov 2011

Rodila som s epidurálkou v roku 2009 v BA na Antolskej. Bol to druhý pôrod. Neviem, nakolko som bola otvorená, ale malý sa narodil asi hodinu od pichnutia. Komplikácie po pôrode žiadne. Ja si ju neviem vynachváliť. Prvý pôrod bol neskutočne bolestivy a hlavne dlhý. Tento pôrod bol rýchly a super. Prišla som do nemocnice otvorená len na dva prsty a za 2,5 hodiny bol malý na svete.

euphoria
5. nov 2011

Rodila som 1.krat s EPI v 2008 v Ruzinove,plodova voda odtiekla 11.30, 15.30 mi pichali EPI (na treti pokus!!, brutalna bolest, kedze ja som necitila ani jedinu kontrakciu), dopichli mi dve davky, po doucinkovani prvej som oddychnuta za 10 minut o 18.15 porodila Proste neskutocna pohoda.Nikdy by som neverila, ze porod moze byt taky nadherny. Tretiu davku mi pichli na sitie. Miesto vpichu ma bolelo nejaky tyzden, taka tupa bolest.Mlieko mi nabehlo az na 5.den, po tazkych zaciatkoch som ale kojila takmer do dvoch rokov.
Pri druhom "expresnom" porode v 2011 na Antolskej cas na EPI nebol.Prva kontrakcia rano o piatej, prijata v porodnici som bola po siedmej, 7.15 mi dr. pichol vodu, 7.30 bol drobec na svete.Kontrakcie a odporne bolesti na umretie mi boli dopriate zrejme aj za prvy porod, aby som vedela, o com to je. Hoci som netrpela dlho,ale velmi velmi intenzivne. Mlieko som mala do 48 hod, absolutne bez problemovy priebeh dojcenia.
Tretie dieta neplanujem, ale keby nahodou, urcite nikdy nie bez EPI a do porodnice pribehnem hned po prvej kontrakcii.

demografka
5. nov 2011

pridam sa aj ja, rodila som s epi minuly rok 2010 v kosiciach saci, bol to moj druhy prod, oba cisarske, pri prvom som mala uplnu narkozu, teraz kombinaciu epi so spinalom...
vpichnutie absolutne v pohode, porod som teda necitila kedze ma rezali, vybrali to hned po porode, maly je ok, na nohach som bola uz na druhy den, neskutocne oproti prvemu porodu...
ale mala som reakciu, v pondelok som rodila rano a vo stvrtok rano som dostala neskutocnu bolest hlavy, zistilo sa, ze je to este vplyv epi, jedine co sa dalo bolo lezat, dostala som infuziu proti bolesti a nejaku tabletku... odznelo to a uz sa to neopakovalo, nastastie... takze v pohode, nemenila by som

dada10101
6. apr 2022

Ako môžete niektoré napísať,, že epiduralka pomohla pri sítí? Ja som ju nemala a šitie som vôbec necítila. Koža je tak natiahnutá a všetko ubolene, že šitie nie je ani cítit. Nedávajte si epiduralku. Neviete kedy mate tlačiť, tak neriskujte ze budu dieťa z vás vyťahovať zvonom. O následkoch písať nebudem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre