Aký liek odporúčate na atopický ekzém u 8 mesačného dieťaťa?

Zodpovedané
22. apr 2019

Dobrý deň,

moja 8 mesačná dcérka má už piaty mesiac atopický ekzém. Je kojená, ale papá už aj príkrmy. Z príkrmov papá jablko, zemiak, batát, tekvicu, brokolicu, karfiol, cuketu a občas kukuričné chrumky.

Pije len materské mlieko a feniklový čaj. Boli sme u viacerých kožných lekárov. Naposledy jej nasadili Tanno-Hermal Lotio. Poctivo ju natieram, ale nič jej nemizne. Mám pocit, že ekzém jej vzniká aj tam, kde predtým nebol.

Aký prípravok nám odporúčate?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

liečbu atopického ekzému ponechám v réžii Vašej lekárky, ktorá dieťa pravidelne vidí a pozná jeho kožu. Nepíšete, či máte alebo nemáte antihistaminiká, tie by boli v tejto fáze určite vhodné.

Na trhu je množstvo prípravkov na atopickú kožu. Bohužiaľ nie na prvý pokus daný krém danému dieťatku "sadne". Ak sa Vám zdá, že tento prípravok je bez efektu, resp. ešte s horším efektom, prípravok nepoužívajte a zadovážte si iný.

Dôležitá je aj zásada - čim menej krému a čím častejšie, tým lepšie (aby koža "mohla dýchať", ale zároveň bola dostatočne premasťovaná).

V tejto fáze, ak Vám nič nezaberá bude vhodné chvíľkové premazávanie lokálnym kortikoidom. Avšak to je už všetko v réžii kožného lekára.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas