Bolesti a nepríjemné pocity v hlave po vytrhnutí zubov

Zodpovedané
8. nov 2018

Dobrý deň.

Pred troma týždnami mi separatívne chirurgicky vybrali ľavú dolnú 6tku a 7dmičku. Bol pod nimi zápal a brala som aj antibiotiká.
Po vytrhnutí som asi týždeň pociťovala v hlave obrovský tlak a zvieravú bolesť. Po týždni mi zaľahlo v uchu, bolesti prestali, ale presunuli sa trhavo do ucha.
Predpísali mi kvapky Otobacit každých 8 hodín.

Bolesť v uchu prestala, zaľahnutie ešte mierne pretrváva.
Trápi ma však pociť tlaku v ľavej časti hlavy. Túto polku tváre mám necitlivú. Keď sa predkloním, taktiež sa objaví pocit bolestivého tlaku. Keď si poklopkám na pravú a ľavú časť hlavy súčasne, zdá sa mi zvuk na ľavej strane viac dutý. Skrátka akoby ľavá časť mojej hlavy bola cudzia, taká otupná.

Chcela som sa spýtať, či si myslíte, že tento stav môže byť zapríčinený extrakciou? Alebo myslíte, že by to mohlo mať inú príčinu?

Ďakujem pekne za odpoveď

Dobrý deň,

Príčina Vašich ťažkostí bude najskôr spôsobená miernym podráždením nervu, ktorý sa nachádza v tejto oblasti. Pocit stŕpnutia tváre a ústnej dutiny je spojený s pocitmi mravčenia alebo pálením.

U ľudí sa najčastejšie vyskytuje tŕpnutie v spojitosti s tzv. postinjekčnou parestéziou, po podaní lokálnej anestézy pred drobným stomatologickým zákrokom, pri poškodení púzdra nervu alebo pri infekcii.

Pri poškodení alebo dráždení nervu sa odporúča užívať vitamíny skupiny B.
Na presné zhodnotenie stavu je vhodné navštíviť stomatológa, ktorý prezrie celú ústnu dutinu určí príčinu ťažkostí.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková