Čo všetko ma čaká na prvom gynekologickom vyšetrení?

Zodpovedané
6. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Mám 15 rokov, som panna a nemám žiaden problém. Mám ísť na prvú prehliadku ku gynekológovi.

Čo ma tam čaká?

Ďakujem

Dobrý deň.

Preventívna gynekologická prehliadka je komplexné gynekologické vyšetrenie, ktoré sa zameriava na vyhľadávanie a diagnostiku ochorení ženských pohlavných orgánov.

Každá preventívna prehliadka začína odobratím dôkladnej anamnézy, lekára zaujíma termín poslednej menštruácie, problémy s menštruačným cyklom, ďalej sa palpačne (pohmatom) vyšetria prsníky. Preventívna gynekologická prehliadka sa robí u žien od 18teho roku života alebo od prvého tehotenstva jedenkrát ročne.

Súčasťou takejto prehliadky je následne vyšetrenie pošvy, robí sa ultrasonografia transvaginálna. Pri ženách, ktoré ešte nemali pohlavný styk, sa vyšetrenie robí cez konečník. Ultrasonografia prsníkov sa realizuje raz za 2 roky. Pri transvaginálnom vyšetrení sa odoberá ster z krčka maternice vo veku od 23-64 rokov.

RTG mamografia sa vykonáva u žien vo veku 40 - 69 rokov každé 2 roky.

Gynekologická preventívna prehliadka je teda indikovaná od 18.roku života, ak však sú nejaké gynekologické ťažkosti u mladších dievčat, treba navštíviť detského gynekológa.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková