Synček má na konečníku vystúpenú žilu. Čo nám odporúčate?

Zodpovedané
5. apr 2019

Dobrý deň,

5 ročný syn má po kakaní vždy vystúpenú žilu na konci konečníka tak, že je až akoby vonku. Je až taká do modra. Niekedy to pri kúpaní večer stále vidno, inokedy sa akoby vtiahne dovnútra.

Synček má nauršenú komunikačnú schopnosť, takže sa neviem od neho dopátrať odpovede, či ho to bolí. Ale stolicu má denne. S tým sme mali v minulosti problémy.

Čo nám odporúčate?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý večer,

u synčeka ide o vonkajší hemeroid (hocí u detí nie sú celkom bežné tak, ako v staršej populácii).

U detí vyzerajú ako šedavo modré uzlíky pri konečníku vyklenujúce sa väčšinou pri defekácii - presne ako popisujete. Pokiaľ nie sú symptómy (krvácanie, výrazná bolesť - tú síce vravíte, že nevie povedať ale vy viete určite odsledovať), tak si takéto asymptomatické (=bezpríznakové) perianálne modravé uzlíky nevyžadujú špeciálnu liečbu. Ak sú však symptomatické (svrbenie, pálenie, krvácanie) doporučuje sa konzervatívna liečba masťami a čípkami s anestetickou a adstringentnou zložkou - u detí masť Faktu a prípadné vyšetrenie chirurgom.

Vhodné sú aj režimové opatrenia - pohyb, po stolici sprcha namiesto používania toaletného papiera, zamedziť zbytočnému vysedávaniu na záchode, masáže konečníka.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas