Otváranie pôrodných ciest

simona1981
23. júl 2013

Ahojte,
rodila som pred vyse pol rokom akutnym cisarskym rezom kvoli tomu, ze som sa asi 24 hodin velmi malo otvarala.
Zaujimalo by ma, ci mate takuto skusenost, resp. ste porodili nakoniec normalne alebo tiez cisarskym rezom a ci sa da nejako pomoct otvaraniu porodnych ciest.
Nerada by som, aby sa to pri druhom porode opakovalo.
Pocula som, ze pocas porodu je mozne pichnut nejaku injekciu alebo podavat infuzie, ktore otvoreniu pomozu.
Mne nic take nedali, iba epidural, a ten na otvaranie nepomohol (pichali mi ho, ked som bola na 3 cm a tak som aj skoncila). Porod bol vyvolavany tabletkou.
Dakujem.

hradnapani
23. júl 2013

@simona1981 nechcem velmi mudrovat,ale prve co ma napadlo, ze proste asi ani dietatko a ani tvoje telo proste neboli na porod este pripravene. Keby boli, otvorila by si sa mozno ako treba.
Kolko si prenasala, ked museli vyvolavat?
Podla mojho nazoru najviac pomaha uvolnena psychika a "odovzdanie" sa do ruk prirody. Cim netvrdim, ze sa treba vyhybat lekarom, ale nesiahat po vyvolavani porodu tak lahko...

xlucia
23. júl 2013

@simona1981 otazkou je, preco ti vyvolavali porod... dieta este asi nebolo pripravene. moznosti na otvorenie ciest je viac, ale su velmi bolestive.
akutny cisarsky je trochu nieco ine ako planovany

maryanna
23. júl 2013

Su cipky ktore pomahaju otvarat taktiez injekcie a je aj tabletka ale tu davaju len semtam

alex02
23. júl 2013

ja som bola otvorena na 4 a pichli mi injekciu aby to slo rychlejsie... a aj slo.

kateklaudia
23. júl 2013

Mne pri prvom pôrode odtiekla časť plodovej vody v popoludňajších hodinách, ale kontrakcie nenastali ani po 5 hodinách, nebola som ani otvorená, podľa službu konajúceho lekára som potrebovala ešte "dozrieť", celú noc ma sledovali, plodová voda ďalej odtekala, nepravidelné kontrakcie sa začali objavovať v noci, ale stále som nebola vôbec otvorená, v skorých ranných hodinách prišiel môj lekár a po vyšetrení ma poslal na sálu, kde mi zaviedli infúziu, kontrakcie sa upravili, začali byť pravidelné a začala som sa postupne otvárať, do 4 hodín som porodila.

simona1981
autor
23. júl 2013

Ja som kontrakcie mala silne, praveze az moc, takze infuziu na kontrakcie som nepotrebovala, len to otvaranie...
Vyvolavali mi porod po tyzdni prenasania (termin bol asi presny, lebo viem, kedy som otehotnela). Uz som mala par dni aj poslickov, dokonca mi odtekala hlienova zatka, takze mozno by sa nieco spustilo za par dni samo.
Uprimne som si myslela, ze vyvolanie sice nebude prijemne (ja sama som nechcela maleho silit a neskusala som teda ni ten koktejl, co som asi mala), ale ze bude porod rychly. A on nepostupoval, myslim, ze psychicky som bola zo zaciatku velmi v pohode, nebala som sa, ale ked som uz cely den mala kontrakcie po minute a take silne, ze ich nezaznamenaval ani monitor, tak sa nedalo byt uvolnena. ☹
Len sa divim, preco mi nic nepichli, ved velmi cakali na to, kym sa otvorim, tak ak mali na to prostriedky, preco ich nepouzili? Pritom mi praskli aj plodovu vodu a davali epidural, aby sa to zrychlilo, ale to skor pomohlo iba k tomu, ze malemu zacali klesat ozvy a museli sme na sal...

hradnapani
23. júl 2013

@simona1981 nechcem znevazovat pracu lekarov, ale urobili ti niekolko ukonov, ktore zvysuju sancu, ze sa babatko dostane tiesne a potom sa uz len leti na salu... Aj epiduralka za istych okolnosti zvysuje riziko cisarskeho, pustenie vody zase dostava babatko do tiesne, je toho viac.
nie kazde babatko je pripravene presne podla nasho kalendara, mozno keby sa den pockalo, mozno by to dopadlo inak... ale to su len take uvahy. Ale do buducna bude asi toto cesta, a nie sa spolehat na to, ci existuje nejaka chemicka tabletka.
Ja skor vidim na skodu to, ze v nasich porodniciach este stale nie je dost respektu voci prirodzenemu postupu, akonahle je den po termine, uz sa zvazuju rizika, rodicky su vystrasene atd... Ak chces precitaj si aj tu nieco o tom, velmi pekny clanok od jednej americkej PA http://www.azrodina.cz/2577-porodni-techniky-co...

som toho nazoru, ze ked je zena pripravena aj trochu teoreticky, tak si vie vybojovat aj par dni odkladu vyvolavania. Uvediem priklad: moja kamaratka porodila presne az dva tyzdne po stanovenom termine. (prvy porod v podstate prebiehal velmi podobne ako u teba, ale dovod vyvolania bola planovana dovolenka zazmluvneneho lekara(!), ale vyvolal to v riadnom termine). Pri druhom dietati to uz nechcela opakovat, nastudovala literaturu, mnozstvo informacii a porod si nedala vyvolat. Lekari z nej uz boli celi zeleni. No a dieta sa napokon narodilo az koncom 42. tyzdna (u nas velmi nevidane), absolutne v poriadku, zdrave, aj plodova voda bola v poriadku. Kamoska to sice zahnala na slovenske pomery do extremu, ale je za to stastna... Tym len chcem povedat, ze vsetko ma svoj cas...

iwesska
23. júl 2013

Tak ja mam velmi podobnu skusenost - ja som zacala rodit v 37tt+0 kedy mi v noci odtiekla voda - naraz a vela. Teda ja som nemala inu moznost ako do 48 hodin porodit. Najprv ma po prijme 12 hod. sledovali a tvrdili, ze sa to urcite spusti - ibaze ani jednu kontrakciu som nezaznamenala. Tak mi dali ATB a nejaky cipok na dozretie ciest...a zase sledovali...otvorena som bola stale len na 1 prst, krcok spotrebovany a kontrakcie ziadne...o par hodin po rovnakom naleze zase dalsi cipok....jedni Dr. tvrdili, ze sa to uz rozbieha, dalsi, ze sa stale nic vyznamne nedeje....bola som uz na nervy z toho, pricom do porodnice som prichadzala uplne kludna a presvedcena, ze porodim normalne. Ale po nejakych 20 hodinach ma uz klud opustil a zacala som bit nervozna, unavena /nespala som celu noc/, nedali mi uz nic jest, takze aj slaba...a stale som len cakala pricom vsetky okolo mna uz davno porodili. Ked sa ani po 38 hodinach nalez nezmenil a ja uz som bola na pokraji vycerpania, rozhnutie padlo pre sekciu. Branila som sa jej zubami, nechtami, ale inak to neslo, lebo ani malemu uz nebolo dobre. Tiez neviem co bolo pricinou, vidis, dali mi aj 2 tabletky na spustenie kontrakcii, na dozretie ciest a moje telo ich odignorovalo. Na porodnici lezala so mnou baba, ktora prisla s takmer pravidelnymi a slabymi kontrakciami, tiez sa neotvarala, tiez dali tabletku a po nej uplne stratila kontrakcie a skoncila ako ja. Ja si myslim, ze doktori vedia kedy a ake metody mozu pouzit a v zaujme kazdeho je sa sekcii vyhnut, pretoze pri nej maju ovela vacsiu zodpovednost a vyssie riziko komplikacii. Poznam v okoli tiez pripad, kedy zena mala rovnaky pripad ako ja ale Dr. ani za nic nechceli spravit sekciu, hoci ona ich prosila - trvali na tom, ze to musi ist prirodzene. A vysledok? Malicky po porode nedychal, dnes ma 11 rokov a nevie si ani udrzat hlavu, nerozprava, nekominikuje, je tazko postihnuty. Mna to tiez dlho hnevalo, ze to takto dopadlo, ale na druhej strane si hovorim, ze mozem byt rada, ze maly je v poriadku, tiez sme mohli este vyckavat, ale potom by som si to do konca zivota vycitala, keby sa nieco stalo.

simona1981
autor
23. júl 2013

@iwesska Mas uplnu pravdu, aj ja som rada, ze maly je zdravy, tiez uz mu islo o zivot. Napriek tomu mi to neda stale rozmyslat nad tym, ci nepochybili aj lekari. Presne ako pise hradnapani, prasknutie vody dostava dieta do tiesne. Keby mi ju nepraskli, mozno by som rodila este dalsich 12 hodin, ale porodila normalne. Lenze uz sa nedalo cakat...
Len ma zaujima, ze niekomu daju injekciu, tabletku alebo cokolvek, co pomoze otvaraniu, a ja som nic nedostala...

simona1981
autor
23. júl 2013

@hradnapani S tym vyvolavanim mas pravdu, ja by som si uz nenechala porod vyvolavat. Hoci po sekcii to tiez hrozi, inak ma budu chciet hned rozrezat ak by som prenasala, takze to bude boj ako u tvojej kamaratky.
Ma moj obdiv, ze si to vydobila.
Vediet to, co viem teraz este pred porodom, tak si nenecham vyvolavat. Lenze mna sa nepytali, rovno mi napisali termin nastupu do nemocnice a islo sa. Moc som to nechcela, prislo mi drasticke nutit babo do toho, aby vyslo von (nakoniec sa ukazalo, ze som mala plodovu vodu cistu aj placentu v poriadku, takze z tejto stranky by problem nebol). Ale doverovala som lekarom, ze vedia co robia. Keby mi napadlo, ze budem mat 24 hodin take strasne bolesti a skonci to cisarskym este s ohrozenim babatka, tak to nedopustim. Ale ako som to mala vediet? 😒
Neviem, preco lekari u nas robia tolko umelych zasahov a potom porody koncia zle.

hradnapani
23. júl 2013

@simona1981 cim viac patram po informaciach v tejto oblasti, tym viac si uvedomujem, ake sme my zeny na slovensku nedovzdelane v tejto oblasti. Nemali sme sa to kde naucit, nase mamy nas uz porodili v tomto systeme, ktory preziva doteraz, takze sme si to prebrali ako normu, a ked sme ju prezili, tak si kladieme mnozstvo nezodpovedanych otazok, vinime sa atd.... Je to velmi tazke 😒 Ale nastastie zijeme v dobe, kedy mame dostupne ovela vacsie mnozstvo informacii, vyslo niekolko uzasnych knih na tuto temu a ja verim, ze raz sa to aj tu zmeni k lepsiemu. Ale aby sa mohlo, museli sme si prejst aj takymito skusenostami, aby sme vedeli, co treba zmenit alebo podporit. Kym to clovek nezazije na vlastnej kozi, tazko to pochopi.
(hoci opakujem, lekarom to nevycitam. Tak ako vystudovali, tak robia, a robia to v tom najlepsom vedomi a svedomi).
viem, ze som ti moc nepomohla, dufam, ze som nepriliala olej do ohna nejakym tvojim vycitkam voci sebe... Myslim, ze si to ty aj tvoje babatko zvladli tak najlepsie ako ste v tej chvili mohli a vedeli 🙂

danjelca
23. júl 2013

@simona1981 ano presne to čo ty som mala neotvorenie nijaké kontrakcie...malý bol KP...a dali mi čípok aj infuzie...nejaké kontrakcie nabehli no po dvoch hodinách žiadne otvorenie...takže to nie je záruka že by si sa otvorila...inak mne povedali že odtok plodovky je ten horší začiatok porodu a velmi často je potom nepostupujuci..

sense
23. júl 2013

@simona1981 mala som porod vyvolany tabletkami a porodila som spontanne po 46 hod. od vyvolavania....len museli dopomoct ku koncu vakuum, lebo stracali odozvy a na cisarsky uz bolo neskoro....

katren
23. júl 2013

@simona1981 ja som mala vyvolavane dva a pri obidvoch od podania tabletky po vykuknutie drobceka preslo max. 5 hodin....pri Dominicka 5 a pri Miskovi 4...a Laura bola rychlovka, o stvrtej poobede prijem a o pol siestejbola uz pri mne 😉

mirka_aa
23. júl 2013

@simona1981 no ja som mala tiez vyvolany porod ..najprv zaviedly tabletku z dola,a ked nepomahalo tak infuzka oxitocin..epidural nepomaha otvaraniu,skor ho spomaluje...tiez som sa pomaly otvarala tak mi dr. robil pravidelne hemiltonov hmat..porodila som po cca 10hodinach od vyvolania..tiez som tyzden prenasala..

ivana149
24. júl 2013

mne tiež vyvolavali, najprv dve injekcie, nezabrali tak nasadili tabletu o polnoci, pýtam sa gynekologa porodim, odpoved "pani do šiestej ste na pôrodnici, rano vizita o deviate a ten lekar čo mi daval tabletu vyvaloval oči a otazka ako sa citite? " ja usmev a odpovedam normalne, nič mi nie je, tak o polnoci dalšia ok, vstavam o polnoci do vyšetrovne, pan doktor porodim? do šiestej pani ste na porodnici, dali sme jeden a pol davky, tu sedem hodin rano ja vysmiata na posteli, ako sa citite a ja že super, nič mi nie je, tak zavolal primara a primar že ked sa za dva dni nerozrodite tak sekcia, lebo nie ste otovrena ani na jeden centimeter, tak mi urobili sekciu a ked pediater prišiel a povedal pani mate zdraveho chlapčeka 4600g a 57cm, bola som vďačna za sekciu. Tak mi povedali, že asi ma tam hore ma niekto rad´. Moja sestrička davala na mna pozor 😢

simona1981
autor
24. júl 2013

Ja som nemala problem s vyvolanim, mne sa praveze uz kratko po podani ta letky/cipku rozbehli velmi silne kontrakcie po dvoch minutach. Akurat napriek tym kontrakciam som sa takmer vobec neotvarala, po 23 hodinach som bola stale na 3 cm

Neviem, ci to nezastavil aj ten epidural, lebo dovtedy to islo, aj ked veeeelmi pomaly, ale po podani epiduralu som uz ostala na tych 3 cm.
Len som pocula, ze sa da pichnut aj nejaka injekcia, ktora pomoze otvaraniu alebo su aj ine metody. Ja som nic take nemala...

simona1981
autor
25. júl 2013

@hradnapani Prave naopak, pomohla si, pacia sa mi tvoje nazory. S vacsinou sa plne stotoznujem. Len skoda, ze toto clovek nevie este pred prvym porodom, teda aspin ja som nevedela. Myslela som, ze porodit je prirodzene, i ked to mozno bude boliet a trvat dlho, ale ani mi nenapadlo, ze to moze skoncit cisarskym, ked tehotenstvo bolo bezproblemove...
Teraz uz by som asi niektore zasahy tiez nedopustila...

1martulka
29. júl 2013

Tak my sme sa rozhodli ist do nemocnice cca. okolo 12:30...kontrakcie som uz mala riadne, co sa potvrdilo aj na monitore, ale podľa mňa sa to ešte v poho dalo vydržať...hned ako sme vosli do nemocky, tak mi sama odisla plodova voda...po vysetreni sa zistilo, ze som stale otvorena iba na 1 cm...a krcok som ako prvorodicka este vobec nemala spotrebovany..a ta plodova voda uz bola taka zelena...tak mi ihned nasadili vsetko mozne vratane oxytocinu...a potom sa to este len zacalo...bolesti obrovitanske, zvracanie, triaska...a stale som sa nejako neotvarala...mala sa nakoniec narodila o 20:10 prirodzene...rodila som otvorena iba na 5 cm...takze bol potrebny aj riadny nastrih...no neprajem to takto veru nikomu...

despina22
1. sep 2013

u mňa trvalo vyvolávanie 2 a pol dňa a až potom o pol noci sa všetko rozbehlo a ráno o desiatej bola malinká na svete,bolesti boli, ale nie tak strašné ako som si prečítačala na nete,naozaj som očakávala niečo príšerné....pre mňa bolo najhoršie to ich pomáhanie rukou zo spodu a počúvanie sestričky ,že nemám tlačiť ,ked tie tlaky išli samé.....ale potom to už bola malina...dva krát zatlačila a malinká bola na svete.....ale nechcem zlahčovať pôrod...zasa slasť to nebola....ale výsledok stojí za to 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre