Ako prekonať dlhotrvajúci kašeľ?

Zodpovedané
15. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Od júla mám kašeľ. Trikrát som bola u lekárky. Počúvala ma, robila CRP a všetko je ok. Potom mi robila krvné testy na chlamýdie, mykoplazmy, čierny kašeľ a všetko je negatívne. Krvný obraz je v poriadku.

Už asi 20 rokov mám zistenú alergiu na trávy, zvieratá, prach, orechy, a to bez vážnejších prejavov a bez liekov. Bola som znova aj u alergologičky. Spirometria bola v poriadku.

Nekašlem stále. Nie je všal deň, kedy by som nekašlala. Občas počujem a cítim pískanie, bublanie, striedavo v nose, v krku a na hrudi.

Lieky na alergiu som brala vyše mesiaca na odporúčanie obvodnej lekárky, ale bez efektu. Vysadila som ich kvôli testom u alergológa.
Poradíte mi ako prekonať dlhotrvajúci kašeľ?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

kašeľ má mnoho príčin, podľa dĺžky trvania sa delí na akútny, ktorý trvá menej ako tri týždne. Ďalej subakútny trvá 3-8 týždňov a chronický kašeľ trvá dlhšie ako 8 týždňov. Podľa produkcie sekrétu delíme kašeľ na suchý a produktívny.

Najčastejšou príčinou kašľa sú infekčné ochorenia dýchacích ciest, takýto kašeľ zvykne ustúpiť do troch týždňov. Pri infekciách ako chlamýdie, mykoplazmy kašeľ môže pretrvávať aj niekoľko mesiacov. Pri chronickom kašli k možnm pľúcnym príčinám patria ochorenia ako kašeľ – ekvivalent astmy, chronický zápal priedušiek, bronchiektázie, nádory pľúc. Pri podozrení na tieto ochorenia sa robí alergologické a pľúcne vyšetrenie, ak sú negatívne treba uvažovať o gastroezofageálnom regluxe, ide o poruchu funkcie tráviaceho traktu, kedy sa potrava zo žalúdka vracia naspäť do pažeráka, najčastejšou príčinou je porucha relaxácie dolného pažerákového zvierača. Takýto reflux sa prejaví kašľom a astmatickými ťažkosťami (pískanie na hrudníku).

U pacientov, ktorí užívajú lieky na tlak, tzv. ACE-inhibítory, sa môže po zahájení liečby objaviť suchý dráždivý kašeľ. K ďalším príčinám kašľa patrí kašeľ pri ochoreniach srdca, objavuje sa najmä v noci a nad ránom.

Pri vylúčení vyššie spomenutých príčin sa v poslednom rade uvažuje o tzv. psychogénnom kašli, kedy nie je zrejmá príčina. Vo Vašom prípade by bolo vhodné pľúcne a gastroenterologické vyšetrenie.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková