Bolesti krčnej chrbtice a zátylkovej časti hlavy

Zodpovedané
28. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom problému môjho manžela. V poslednej dobe pociťuje bolesti v oblasti krčnej chrbtice spojené s bolesťami v zadnej časti hlavy s pocitom závratu a celkovej slabosti.

Čo môže byť príčinou týchto bolestí hlavy a spomínanej slabosti a závratov ? Aké odborné vyšetrenie je potrebné v tomto prípade absolvovať?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

v dnešnej dobe má asi 20% ľudí problém s krčnou chrbticou. Najčastejšie ide o blokády svalov, preťaženie svalstva, degeneratívne ochorenia, získané deformácie, reumatologické ochorenia. Zriedkavejšie ide o nádorové ochorenia.

Problémy s krčnou chrbticou sa prejavia ako bolesti v danej oblasti zhoršujúce sa pri pohybe. V niektorých prípadoch sa prejavia ako tŕpnutie a mravčenie v končatinách. Bolesť často vyráža z krčnej chrbtice do oblasti záhlavia.

Okrem uvedených príznakov môžu problémy s chrbticou spôsobiť tzv. cervikovestibulárny syndróm - závraty súvisiace s krčnou chrbticou, ktorých vznik je podmienený polohou hlavy. Tieto závraty môže spôsobiť stlačenie tepny, tzv. arteria vertebralis, ktorá v tejto oblasti prechádza. Najčastejšie je tento typ prítomný u starších ľudí, ktorí majú vyšším vekom zmenené cievy. Závraty môže ďalej vyvolať stlačenie miechy poškodenou platničkou, alebo úrazy, pri ktorých dôjde k náhlemu pohybu hlavy.

Pri uvedených ťažkostiach je vhodné neurologické vyšetrenie. Pacient je zvyčajne odoslaný na RTG snímok krčnej chrbtice alebo magnetickú rezonanciu.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková