Čo znamená tento výsledok z MRI?

Zodpovedané
13. okt 2018

Dobrý večer.
Bola som na MRI mozgu v Ružomberku. Mala som diagnostikovanú paresu faciallis. Som teda ochrnutá na polku tváre už od 6.9.2018. Už mám aj výsledky z MRI avšak nerozumiem im.
Chcela som sa spýtať, či by ste mi mohli vysvetliť čo znamená :
"megabulbus jugulare 1.dx. Ojedinelá punktiformná lézia v bielej hmote paraventikulárne vpravo nešpecifikovaného tvaru."
Chcem sa len opýtať, či to mám v poriadku alebo to je niečo vážne.

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď😊

Dobrý deň,
vena jugularis interna je tzv. vnútorná hrdlová žila, je to najdôležitejšia žila hlavy a krku. Táto žila začína slepým rozšírením pod lebečnou bázou, toto rozšírenie sa odborne nazýva bulbus venae jugularis superior, žila ďalej zostupuje spolu s nervovo-krčným zväzkom po krku, na jej konci sa rozširuje a vzniká bulbus venae jugularis inferior, následne sa spája s vena subclavia (podkľúčna žila). Megabulbus jugulare l.dx. znamená, že ústie tejto žily je rozšírené viac ako je fyziologické. Punktiformná lézia v bielej hmote by nemala byť vážnym nálezom v MR popise (nie je uvedený rozmer danej lézie), pri drobných léziách v bielej hmote je dôležitý ich počet. V otázke nie je uvedené, na ktorej strane je paréza tvárového nervu. Zhodnotenie nálezu patrí do rúk neurológa.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková