Kiahne v dospelosti - nákaza od vlastných deti

korytnacka7
27. apr 2016

Hladam maminy, ktore v detstve neprekonali kiahne. Chodila som do jasli, skolky, skoly- 100% som ich nemala. Ako tehotna som bola v kontakte s infekcnou neterou, nastastie nic. Dcerka prekonala kiahne pred 3 tyzdnami. Bola doma so mnou aj malym braskom. Ak je clovek najviac infekcny este den pred vysypom, syn to schytal 17.den. Ma 1.5 roka chuda male, ale bude to mat aspon za sebou. Syn sa vysypal minuly stvrtok, je kojeny, noseny, spavame v jednej posteli. Je nejaka pravdepodobnost, ze tu mega supu virusov prekonam? Buduci vikend mame ist na 2 tyzdne do tatier a ja sa obavam, ze to schytam den pred odchodom- co vychadza 17.den od vysypu maleho. Dakujem za vase skusenosti!

jeennyv
27. apr 2016

@korytnacka7 Ja som mala kiahna a mamca ich tiez nikdy nemala a ani nedostala..zalezi na tvojej imunite a protilatkam v tele 🙂

mummy01
27. apr 2016

@korytnacka7 velka pravdepodobnost ze to chytis. Ja teraz cakam kiahne u dcery a muž ich nemal tak sa bezal dat zaockovat,pre dospeleho su kiahne dost nebezpecne.

rebroza
27. apr 2016

@korytnacka7 ahoj, zial asi istotu mat nebudes. mozno ano, mozno nie. inak, mozno si ich aj prekonala, ale velmi slabe. dcera ich mala tak 20, bez teploty, bez svrbenia. susedin syn ich mal 5 dokopy. drzim palce, nech dovolenka vyjde. 🙂

lumma
27. apr 2016

@korytnacka7
Ja som tiež ešte kiahne nemala a dosť sa toho obávam keďže v dospelosti majú ťažší priebeh ako v detstve. Tak som zvedavá či to dcérka prenesie na mňa ak ich raz bude mať.

lumma
27. apr 2016

@mummy01 Prosím Ťa a kde očkujú? Lebo moja všeobecná neočkuje a ani mi nevedela dať žiadne info. Nemal Tvoj manžel po očkovaní nejakú reakciu?

buckeye
27. apr 2016

je kludne mozne, ze si ich prekonala bez nejakého vyrazneho prejavu uz v detstve, my sme so sestrou tiez neboli vyhadzane, cela skola zavreta, vsetci kiahne, mama nachystany tekuty puder a my nic, sestrine deti to mali a ona zasa nic, ked som sa o tom bavila s nasim profesorom z imunologie, tak mi povedal, ze sme ich mohli prekonat bez vonkajsieho prejavu, mozno len so zvysenou teplotou

mummy01
27. apr 2016

@lumma kazdy vseobecny musi zaockovat. Ockoval sa teraz v pondelok prvu davku a zatial v pohode. Mam info od nasej pediny ze dospelaka radsej zaockovat ako riskovat komplikacie ktore su v dospelosti caste

aries24
27. apr 2016

@korytnacka7 ahoj.Ja som urcite kiahne nemala a ani moj brat.Brat ich dostal od syna v 27 rokoch.Splodil aj dalsieho syna🙂))takze v pohode.Ja mam teraz 37 rokou a u nas v skolke je momentalne epidemia kiahni a dnes ich z 24 deti bolo uz len 8.Takze sa tesim co nas caka a ako to zvladneme 😝 😝 😝 Drzte nam palce 😉

lumma
27. apr 2016

@mummy01 jasné, tiež nad tým dlho uvažujem, mám obavy akoby to prebiehalo keďže som počula, že už to sranda neni.. no moja lekárka neočkuje, už som to s ňou riešila.. a koľko tých dávok mu pichne?

mummy01
27. apr 2016

@lumma este jednu o mesiac lebo po tej prvej je clovek chraneny len na 85% ale aj ta prva zabezpeci ze pripadne kiahne budu mat velmi mierny priebeh.

mummy01
27. apr 2016

@lumma alebo sa dohodni s pediatrom nech ti pichne. Len je to drahy spas ☹

lumma
27. apr 2016

@mummy01 pojdem aj ja do toho len musím zohnať lekárku ktorá ma zaočkuje. Skúsim sa spýtať našej pediatričky.

lumma
27. apr 2016

@mummy01 aha, no vyzistím to ďakujem 🙂

mily7
27. apr 2016

@korytnacka7 svagrina si nechala zistiť protilatky v tele na kiahne pretože tiež ich nemala. skús sa popytat na to doki

hipuska
27. apr 2016

@korytnacka7 nemusis dostat. Moj mm tiez nemal a v kiahanach sme sa tocili asi 1,5 mesiaca a nedostal to

mimimami3
27. apr 2016

Ja som tiez bola v tom, ze som ich nemala, tvrdila mi to mama i teta - zdravotna sestricka, u ktorej sme byvali v case, kedy ich prekonal moj brat i dvaja bratranci (boli sme taka stvorka, v kuse spolu). neskor som opatrovala cudzie deti a dostali kiahne a ja nic, o nejaky cas neskor to iste v inej rodine.
teraz uz mam svoje deti a kedze v nasej skolke sa kiahne vyskytuju uz dobre dva mesiace, kazdym dnom som cakala, kedy ich donesu domov nase detvaky. a uz sme sa dockali 🙂 obidve ich dostali naraz, presne v ten isty den sa vysypali. v kazdom pripade, ja som si medzitym dala vysetrit protilatky (stoji to cca. 20 eur) a nakoniec vysvitlo, ze protilatky mam, cize som ich v detstve prekonala bez toho, aby si to niekto vsimol (pravdepodobne to bolo bez teploty a s par vyrazkami).
takze pre vlastny pokoj Ti odporucam dat si vysetrit protilatky, za tych 10-20 1 eur to stoji a budes vediet na com si, mozno si ich uz tiez mala (10 stalo vysetrenie, ci som ich uz prekonala - ci mam protilatky a dalsich 10, ci mam v tele aktualne aktivny kiahnovy virus v inkubacnej dobe).

uhnakova
27. apr 2016

Nemusis dostat kiahne. Moja mamka nemala v detstve, hoci jej surodenci kiahne mali, a nedostala ich ani v dospelosti, ked sme mali my s bratom. Moj manzel tiez nemal kiahne a to sa vraj jeho mama snazila, aby dostal, davala ho medzi deti s kiahnami a nic. Niekto je prirodzene imunny alebo prekona kiahne bez priznakov.

savia
27. apr 2016

ahojte, dostala som ich v 23 rokoch od krsniat, bolo to dosť husté, pamätám si celú noc vysoké teploty, zimnica, 3 paplóny na mne,na druhý deň som bola vyhádzaná, ale komplet ☹ Lieky, tekutý púder atd. no proste des ... ale som tu 🙂

analfabetka8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ludmilaka
27. apr 2016

@korytnacka7 AHOJ, mala som ich pred pár mesiacmi ako 37 ročná. Ako malú ma dávali ku kiahňovým deťom a nič. A teraz boli kiahne v škôlke. Malá ich nedostala a ja áno😁. Bola som týždeň pred očkovaním. Nuž, ušetrila som aspoň 100 €.Na moje prekvapko, aj keď mám zlú imunitu a veľa zdrav.problémov, prebehlo to fajn. Síce vyrážok asi 300, na tvári ani jedna, horúčky žiadne, len sa mi dlho robili nové. Asi 2 týždne.

8291
27. apr 2016

Mozno si kiahne aj prekonala,priebeh si mohla mať s pár vyrážkami,co by nikto nepripisoval kiahňam.teraz očkovať je uz blbost,pokial si bola s infekčným dieťaťom.Pokial sa rozhodneš pre očkovanie,tak určite si treba predtým dať vyšetriť titer protilátok,naistejšie zistíš ci si ich mala alebo nie a ak protilatky nebudeš mať tak očkovanie je na mieste.Manžel tiež tvrdil ze kiahne nemal,svokra tiež tvrdila ze ich nemal a protilatkami sa zistilo,ze ich prekonať musel,niekedy bežia fakt s pár vyrážkami

korytnacka7
autor
27. apr 2016

Baby vdaka za tip, hned zajtra bezim obvodacke na odber a budem vediet, na com som... uz mi z toho hrabe 🙂 Ak ma to prevalcuje, par dni nude ochromena domacnost, deti, logistika rodiny... a ten prdko moj maly kojeny... :(

8291
27. apr 2016

@lumma pred očkovaním si daj vyšetriť titer protilátok,bez toho by som do ockovania nešla,lebo mozno si ich aj prekonala a nevieš o tom.

katka1981
27. apr 2016

@korytnacka7, inkubacna doba je max. 21 dni. Manzel dostal od dcerky na 14. den kiahne. Nechapal, lebo si myslel, ze ich mal, ale nemal. Ale su aj pripady, kedy ma clovek kiahne aj 2x. Nasa suseda mala 2x a kamaratova zena dokonca 3x. Priebeh mal podobny ako dcerka. Dcerka mala prve dva dni teploty do 37,2 a nechutilo jej dva dni jest. Manzel mal zimnicu, 2 dni tpeloty do 38,2, sice uz je tomu 2 tyzdne co mal kiahne ale stale mu je zima. Bol vyhadzany hrozne, 2 dni mal strasnu tvar, ale do tyzdna vyzeral ako keby na tvari nikdy nic nemal, mam pocit, ze si normalne chrasty oskrabaval a ani naznak ziadnej jazvy. Ale teda dcerka ich na slizniciach nemala, a on mal vsade aj na ociach aj v oku. Davala som mu koloidne stribro na to a hlavne repik, a daval si vysoke davky C-vitaminu. Inak citi sa stale dost choro, ale inak dakujem za taky super priebeh. Ja som tehotna tak uvidim, snad ich nechytim. Inkubacna doba mi vychadza od manzela do 15.5.

mimimami3
27. apr 2016

@katka1981 ak si tehotna, daj si vysetrit z krvi, ci mas protilatky. v pripade ze si kiahne este nemala (= nemas protilatky v krvi), v tehotenstve Ta ockovat nemozu, no mozu Ti pichnut priamo protilatky, ktore ochrania Teba aj babatko v brusku.

katka1981
27. apr 2016

@mimimami3, ja som mala kiahne na 100 perc. ale k comu by mi tie protilatky pomohli, ked som uz v inkubacnej dobe? Mne uz nic nepomoze. Gynekologicka povedala, ze babatko by bolo ohrozene do 12. tyz. inde som citala, ze je nebezpecny tyzden pred porodom, ja verim ze nedostanem. Nemam tomu ako zabranit nijako. Od malej som nechytila, tam uz inkubacna doba skoncila, a teraz je otazne ci od muza, snad nie. O tom pichnuti protilatok som nevedela a nedala by som si to. Skor by som sa bala, ze to mi naopak kiahne naockuje. O tejto moznosti som este ani nepocula. Poznas niekoho kto si to dal?

katka1981
27. apr 2016

@ludmilaka, vraj normalne je mat 200-300 vyrazok, tak si mala super priebeh. 🙂 A ze nic na tvari, tak to si rarita, super. A mala si urcite kiahne? Lebo vysyp trva 3-5 dni. Mozno max.7 dni.

buckeye
27. apr 2016

@mimimami3 neviem ci je tato pasivna vakcina dostupna na slovenksu..

@katka1981 z pasívnej vakcinacie nemas ako ochoriet, su to protilatky, ktorými imunita praveze utoci na nepriatela, je to rovnaky princip ako ked matka prekonala kiahne ma svoje vlastne protilatky a pasivne imunizuje novoredenca cez mlieko..

katka1981
27. apr 2016

@buckeye, tak ja neviem ci ty pises o inej vakciine ako sa standardne ockuje, lebo kamoska sa dala zaockovat proti kiahnam, lebo syna dala do jasli a nestihli ju este ani preockovat a dostala z toho kiahne. A syn od nej. Ale ako tehotna by som si nedala pichnut vobec nic. Ja som odmietla ani protittetanovku a tehotna som nebola. Ja mam poruchu bunkovej imunity, ja si do seba ziadne ockovanie nedam. A ako tehotna za nic na svete.

8291
27. apr 2016

@katka1981 ked si mala kiahne,tak bábätko ohrozene nieje,lebo uz protilatky máš v tele a tým padom ich má aj bábo.Druhýkrát kiahne môžeš dostať,ale nemyslim si ze drobec by bol ohrozený,keďže uz protilarky máš.O instilácii protilatok som nikdy nepočula,