Koľko stojí odstránenie znamienka?

Zodpovedané
17. feb 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom odstránení znamienok, ktorých mám veľa na hlave, na chrbte, na tvári a aj na krku. Veľmi sa bojím bolestim ale už je to naozaj škaredé. Sú to tzv šošovice.

Koľko približne stojí odstránenie znamienok?

Ešte sa chcem poradiť ohľadom mojej 12 mesačnej dcérky, ktorá má znamienko od narodenia. Ideo hnedý fliačik na nožičke.

Mám jej to dať odstrániť?

Ďakujem

Dobrý deň,

veľa ľudí na svete vrátane mňa 😉 má podobný problém. Pigmentové škvrny, znamienka fľaky pôsobia na koži často neesteticky. Ale nielen to, môžu byť aj zdravotným rizikom, najmä v rizikových lokalitách, kde si ich môžete ľahko poraniť.

Rozhodnutie, ktoré znamienko by malo ísť "von" by malo vždy byť konzultované s kožným lekárom a na základe jeho odporúčania Vám bude znamienko odstránené chirurgom.

Znamienko ide následne do špecialneho laboratória, kde sa mikkroskopicky a ďalšími vyšetreniami zistí či bolo odstránné kompletne a či nemalo známky bujnenia.

V prípade detí je chirurgické odstraňovanie v tak mladom veku naozaj výnimočné a málokedy sa odporúča z estetických dôvodov pred končením puberty. A to hlavne preto, že jazva v detskom veku po vybratí vie aj nepekne zhrubnúť aj pri "dokonalom" chirurgickom zašití či spálení znamienka laserom.