Ošetrenie kazov na mliečnych zuboch v rámci preventívnej prehliadky

Zodpovedané
25. nov 2018

Dobrý deň,

s deťmi chodíme pravidelne na preventívne prehliadky 2x ročne. Keď majú kaz na mliečnych zuboch, tak to zubárka nerieši a nechá to tak.

Pred pár týždňami sme museli ísť so synom na súkromnú zubnú pohotovosť, lebo ho veľmi bolel jeden kaz na mliečnom zube. Bolo nám povedané, že by nám mala naša zubárka pri preventívnej prehliadke vyvŕtať kaz aj na mliečnom zube, aby sa to nešírilo až do nervu.

Máme nárok na vyvŕtanie mliečneho zuba v rámci preventívnej prehliadky?

Keď zubárku o to požiadam, je povinná mu kazy ošetriť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

mliečne zuby sa odporúča ošetrovať z dôvodu toho, že kaz sa rýchlo šíri, čím sa defekt na zúbku zväčšuje a môže zasiahnuť dreň (nerv), pričom zub odumrie.
Mŕtvy zub je krehký, môže sa lámať, rozpadnúť. Mliečne zuby vytvárajú miesto pre trvalé zuby, aby sa tieto správne zaradili do zubného oblúka. Mliečne stoličky sú obzvlášť dôležité. Ich predčasná strata má nepriaznivý vplyv na postavenie trvalých zubov. Samozrejme, v čase výmeny zubov, ak sa mliečny zub tlakom prerezávajúceho sa trvalého zuba už hýbe, netreba ho opravovať.

Preventívne prehliadky raz za 6 mesiacov slúžia na skoré objavenie kazu. Na samotné ošetrenie pokazeného zubu má zubný lekár dať pacientovi ďalší termín (prihliadajúc na počet kazov a stupeň spolupráce detského pacienta). Ošetrenie teda nie je "zahrnuté" v preventívnej prehliadke. Ak viete, že deti majú momentálne aktívne kazy, zavolajte si do zubnej ambulancie a objednajte ich na ošetrenie. Pri tejto príležitosti sa pozhovárajte so svojou zubnou lekárkou a spoločne hľadajte riešenie pre budúcnosť.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská