Prečo mi puká v hornej čeľusti?

Zodpovedané
12. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Puká mi v hornej čeľusti, a to najmä pri jedení a rozprávaní. Dnes pri jedle, pri žuvaní som pocítila pukanie v ústach naľavo hore za stoličkami. Neskôr už aj pri zívaní a aj rozprávaní. Bolesť nepociťujem, no je to dosť nepríjemné. Čo s tým? K zubárovi sa samozrejme chystám.

Ďakujem

Dobrý deň,

ako ste už iste pochopili a následne sa aj objednali k zubnému lekárovi, problém treba riešiť a neodkladať. Časom sa môže len zhoršovať. Je pravdepodobné, že Vás Váš zubný lekár pošle na konzultáciu k špecialistovi, ktorý sa zaoberá poruchami funkcie čeľustno-sánkového kĺbu.

Zistiť príčinu býva väčšinou komplikované, buďte preto pri vyšetreniach a následnej liečbe trpezlivá. Môže ísť o jednostranné preťaženie kĺbu (žuvačka, zatínanie, škrípanie zubami), nesprávny zhryz (skrátený zubný oblúk, chýbajúce zuby, vystúpené zuby, nevhodné korunky/mostíky/výplne), alebo aj komplikované prerezávanie 8ky. Identifikované možné príčiny váš zubný lekár odstráni a zhotoví vám tiež náhryzovú dlahu, ktorú budete nosiť v noci (možno aj cez deň) na odľahčenie kĺbu.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská