Prečo sa mi stále vracia absces?

Zodpovedané
13. mar 2019

Dobrý deň,

pred pol rokom som bola operovaná na absces, ktorý sa nachádzal na zadku pri konečníku. Bol hlboko pod kožou, tak mi to narezali a dali drenáž. Chirurgovi sa to nepáčilo, tak mi to pod celkovou anestézou vyrezali a 4 dni prestrekovali. Od tejto doby sa mi to viackrát vrátilo, ale vždy niekde inde.

Teraz to mám na zadku a aj na genitáliach. Je to väčšie a bolí to. Mám strach, ak mi povedia, že mám ísť zase na operáciu. Hygienu dodržiavam, stravu tiež.

Prečo sa mi to vracia?

Existujú aj iné možnosti okrem operácie?

Ďakujem

Dobrý deň,

v niektorých prípadoch sa abscesy zvyknú opakovať, často ide o tzv. sinus pilonidalis. Ide o cystu vlasového lôžka kože v oblasti kostrče, kedy sa vytvorí abnormálna dutinka v koži a v podkoží, táto dutinka obsahuje chlpy, maz a vlasy.

V akútnom štádiu dochádza v cyste k infekcii, nahromadí sa v nej hnis a vzniká absces, ktorý treba chirurgicky ošetriť. Sinus pilonidalis sa objavuje častejšie u mužov, u ľudí so sedavým zamestnaním alebo u ľudí so zvýšeným ochlpením.

Ak sa absces u Vás opakuje často a objavuje sa na rôznych miestach v oblasti konečníka a genitálii, je vhodné absolvovať gastroenterologické vyšetrenie a vylúčiť tvorbu tzv. fistúl.

Pri zápalových ochoreniach čreva môžu vzniknúť kanáliky vyplnené hnisom, ktoré vyúsťujú v oblasti konečníka. Pri objavení sa abscesu je jediným riešením jeho chirurgické ošetrenie.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková