Strava po operácii rakoviny hrubého čreva

nili
5. mar 2013

Poradite ako sa stravovat po operacii hrubeho creva z dovodu rakoviny? Doteraz sme zo stravy vylucili cukor, bielu muku, tuky a mliecne vyrobky. Dakujem.

dai
5. mar 2013

@nili ahoj. my sme prestali vyprazat, vaecsinu maesa pripravovali hlavne dusenim , ak uz to mala byt mnamka tak skor pecenim alebo grilovanim. vaecsina maeska bola na stave robena. okrem toho vela zeleniny a ovocia - vsetko preto aby bolo travenie co najjednoduchsie, takze malo naduvajucich potravin.
preco ste vylucili mliecne vyrobky?

nili
autor
5. mar 2013

@dai Tak sme sa docitali ... lekari povedali este pred operaciou, ze moze jest vsetko. ... ale altern. medicina hovori nieco ine. Z mliecnych sem tam mamina jedla tvaroh a velmi malo masla.

dai
5. mar 2013

@nili hm, ja som tiez vela citala lebo otcovi vlastne tiez ziadnu dietu neodporucili, len ze ma jest lahsiu stravu a vyhnut sa udeninam... ale toto som tam necitala , musim to pozriet.
moj otec si inak z ciech objednaval este ako doplnok stravy ovosan - neviem ci to poznas...

ono tazko zistit co naozaj pomaha☹ moj otec mal nador prvykrat diagnostikovany pred 4mi rokmi - vyoperovali ho, teraz ma metastazy v plucach - podarilo sa ich tiez vybrat... myslim ze sme sa uz o tom bavili v inej teme. ako sa ma maminka?

beethoven
5. mar 2013

ahoj, mala by si si dat pozor na to, aby si nikdy nemala nadvahu alebo sa nepredala ci uz zdravymi alebo nezdravymi potravinami. Okrem setriacej diety by si mala denne prijimat rozne druhy ovocia a zeleniny, strukoviny, obilniny, maso len cerstve dusene alebo varene. Vhodne su tiez kysle mlieko, kvasena kapusta, calamada. Treba sa vyhybat umelym dzusom, radsej si odstavovat cerstve ovocie alebo zeleninu, treba sa tiez vyvarovat smazenym a olejovym jedlam. Dolezite je tiez travit cas na vzduchu prechadzkami alebo sportovanim. Dobre su beh, bicyklovanie, plavanie, ale i ine. Drzim palce.

nili
autor
5. mar 2013

@dai Dakujem, mamina sa ma dobre. Min stvrtok ju operovali, pravdepodobne v piatok uz pride domov. Drzi sa, je pozitivna, vyzera velmi dobre, lepsie ako pred operaciou. Predstav si, ze pred operaciou jej este urobili kolonoskopiu a nador sa zmensil za cca mesiac o 8 mm. Tiez nevieme co jej pomohlo, ale asi tak vsetko dokopy. ... dieta, pozitivne myslenie, 2x chemo do zili, asi 4 tyzdne Xeloda, tazka voda, Kolostrum, CytoFlavin, Vitamin C a denne 1-2 dcl cerstvej stavy z jablka, mrkvy a cvikly. Ovosan nepoznam. Zajtra ide na CT na zistenie mts v peceni a mozno v plucach... ☹ Ta operacia pluc u tvojho ocina prebehlo ako? Myslim tym hlavne zotavovanie, bolesti ... Operovali ho v BA, ci? Drzim palce, nech sa ocino drzi.

nili
autor
5. mar 2013

@beethoven dakujem!!!

dai
5. mar 2013

@nili to je super😉 hlavne to ze je psychicky natom dobre - psychika robi zazraky...
operacia pluc je tazka☹ akoby srdce operovali - treba rozrezat kosti, tie sa potom dlhsie hojja - otca operovali v ba - v ruzinove su vyborny chirurgovia hrudnikovy ktori s tym maju vela skusenosti. Podarilo sa im vybrat oba nadory a nemuseli vyberat cely plucny lalok - takze vlastne ma taky isty dychovy rozsah ako ked na operaciu isiel. Asi 3 dni po op mu bolo velmi zle, ale potom sa to rapidne zlepsovalo... teraz je uz co sa operacie tyka v pohode. Momentalne berie 3ti cyklus chemo ( prvy bol velmi zly, druhy relativne ok, dnes bol akurat na chemo, tak uvidim co bude...)

aj ja drzim velmi palce maminke - verim ze ked sa jej takto dari tak aj dalej to bude dobre😉

nili
autor
5. mar 2013

@dai Dakujem, drzte sa, myslim na vas!!!

samo123
24. okt 2013

Dobrý deň chcem sa spítať mám 16 rokov pomali 17 a mam stále hnačky stolica je vodova.Bojim sa že to môže byť rakovina.Môj obvoďák my bral krv a nič my nezistil tak nevime.... Ale mám s tphp strach.Stále my hrmí v bruchu akoby my tam voda tiekla... alebo také niečo bolí ma bruch..... prosím odpíšte

jaruska12345
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annae.
26. mar 2014

@nili ahoj, pátram ohľadom stravovania sa po operácii hrubého čreva. Chcela by som sa ťa opýtať, ako sa darí maminke? Pre nás je toto aktuálny problém, minulý piatok moju maminku operovali, mala zhubný nádor slepého čreva a zobrali jej pravú stranu (vlastne polovicu) hrubého čreva. Lekár povedal, že všetko, čo bolo zlé vybrali. Našťastie na ct sa neukázali žiadne metastázy a vraj aj vnútorné orgány poprezerali a bolo to všetko čisté. Teraz už budeme čakať na výsledky, potom určite nejaká chemo a dúfam, že nás čaká úspešné vyliečenie. Preto by ma zaujímalo, či maminka brala nejaké "podporné" výživové doplnky, ktoré jej pomohli počas liečby. Ďakujem...

danula72
27. mar 2014
lucinkaboz
27. mar 2014

cvikla ,teda cviklová štava,osštavená,to je všeliek

nili
autor
29. mar 2014

@annae. Ahoj, prepac, ze az teraz. Po operacii mala setrnu dietu na creva. Okrem toho vysadila vsetko z bielej muky, mliecnych vyrobkov a cukrov. V podstate to ako tak drzi dodnes. Od diagnozy uziva Kolostrum, CytoFlavin 7, Flavin 7, vitamin C a pije vodu Preventa. Je velmi pozitivna, silno bojuje. Vdaka Bohu ma sa celkom fajn, je rok po operacii, stale chodi na chemo - podla lekara rekordmanka, dostava 27. chemo. Robieva si stavy z cvikly, jablka a mrkvy. Drzim palce a hlavu hore! Ak nemate mts, zvladnete to.

annae.
29. mar 2014

ďakujem za odpoveď. A prosím ťa, tie lieky sú na predpis, či sa dajú voľne kúpiť? A ešte jedna otázočka, maminka nejedáva ani jogurty (kyslomliečne výrobky)? Aj ja držím palce...našťastie máme hlavu hore a ideme do boja 😉

nili
autor
2. apr 2014

@annae. Su to volnopredajne veci. Mamina nejedava jogurty, iba z casu na cas. Mlieko vobec, iba si zarobi pohankovy napoj.

annae.
15. apr 2014

@nili ahoj nili, opäť sa ozývam a obraciam sa na teba s otázkou, či maminka brala tie podporné lieky aj počas chemoterapie. Mojej maminke povedala lekárka, aby radšej počas chemo nič neužívala, že by sa tým mohla liečba "pretiahnuť". Liečba by mala trvať cca pol roka (samozrejme podľa výsledkov). Dostane jednu dávku do žily a potom na 2 týždne tabletky. Potom týždeň voľno a opäť kontrolné vyšetrenie. Som ti veľmi vďačná za každú radu. Teraz som si všimla, že sa pýtaš na COD čaj, som zvedavá, aké budú ohlasy. A ako sa maminka drží? ďakujem ti krásne

sandy84
20. máj 2014

@nili
@annae. caute zienky, mame ten isty problem v rodine. Mamke nepovedali aku dietu, len ze striedmo jest...mi to prislo ako keby bola po operacii zlcnika a nie carcinomu hrubeho creva. Vyvod nema. Neskusali ste niektora aj befungin? je to rusky liek.

nili
autor
21. máj 2014

@sandy84 Ahoj, my sme neskusali, ani som nikdy nepocula.

nili
autor
21. máj 2014

@annae. Ahoj, ja som si nevsimla tvoj koment, radsej mi pis do IP. Mamina berie neustale Kolostrum, Cyto Flavin a sem tam Flavin 7, pije vodu Preventa. Na chemo chodila tak ako pises, aj s liekmi. Teraz jej zmenili chemo na ine, kazdy tyzden a lieky uz nema. Drzime sa, dakujem. Vy ako?

annae.
21. máj 2014

Ahoj, dakujem, tiez sa drzime. Moja maminka neberie ziadne "podporne" lieky. Lekarka jej povedala, ze nema nic brat, lebo sa tym natiahne dlzka chemoterapie. Vraj by nebola az taka ucinna. Uz ani nevieme, comu mame verit 🙂 Od minuleho tyzdna zacala chodit na sedenia ku liecitelke, ktora jej radi hlavne v strave. Este sice nevieme, co to bude stat, zatial nic nepyta. Len viem, ze ona pripravuje aj MMS koktejl, pocula si o tom? Inak dobrala druhe kolo chemo, len co je horsie, vzdy po infuzke ma reakciu - zacne sa dusit, nesmie sa hned po dokvapkani napit vody, alebo ist na vzduch. Ta chemoska je teda riadne svinstvo. Verime, ze bude dobre. Dnes bola na CT a buduci tyzden bude mat vysledok, verime, ze je vsetko ok. Tak zase niekedy na buduce. Drzte sa
@nili

annae.
21. máj 2014

@sandy84 ahoj, ani my sme neskusali, netusim co to je. Nasej maminke dokonca povedali, ze nema nic brat pocas chemo, ako pisem v prispevku vyssie. No a s tou stravou, u nas to bola radikalna zmena, momentalne ziadne maso, iba zelenina, momentalne ani zemiaky. Obcas ovocie, ale neprehana to s nim. Obcas cestoviny, vyradila bielu múku, biely cukor, iba spaldovu muku a hnedy cukor pouziva. Vela zeleninovych polievok bez zaprazky. Obcas ryby. Zo zeleniny ma na cas zakazane paradajky. Ked bola po operacii a odchadzala z nemocnice, povedali jej, ze sa vobec nemusi obmedzovat a ma jest tak ako doteraz. Divne, nie? No co uz, a potom ver lekarom 😒 Prajem vsetko dobre

sandy84
21. máj 2014

@annae. no my pozname chemo, mamka uz presla podobnou chemiou. Ja tiez som vyhodila biely cukor a dala trstinovy, aspon pre ten lepsi pocit. Jej lekarka povedala, ze vzdy sa musi poriadne prestudovat danu alternativnu liecbu, lebo niektore dokonca urychluju rast nadorovych buniek. Napr. o marhulovych jadierkach - ze nie. MMS som citala par veci, spominam si na Bubenu, ta sa na to tak stazovala, zase som pocula, ze pomahaju a od druhych, ze nebrat, ze toxicke. Tak vyznaj sa v tom. CO som si vsak vsimla dost chvalia tu sodu bicarbonu. Tak toto este studujem.

karolkova
25. jún 2015

Neviem ci som dobre dala prispevok v skupine, tak citujem opat:
Dobry den, mate niekto skusenosti s testom na www.test-rakoviny.cz ?? To su iba cesi? Tu na Slovensku sa daju kupit? Neviete ci su naozaj spoľahlive? Dakujem zienky Karolkova K.

sandy84
25. jún 2015

@karolkova myslim, ze je to indikator na krv v stolici. musis zobrat vzorky zo stolice. z viacerych miest stolice.a potom podla navodu. myslim, ze to vie odhalit krv v stolici.Da sa to kupit v lekarni. Ked nemaju oni objednaju.

kristina_lorincova
28. nov 2015

Ahojte potrebovala by dom radu. Mojej mamine cca pred 3 mesiacmi diagnostikovali rakovinu žalúdka.Žiaľ museli jej vybrať celý žalúdok.Už ma za sebou chemoterapiu a aj radioterapiu ale stále nevie jesť.Tvoria sa jej sliny a viac menej všetko čo zje aj vyvráti. Prosím vás má s týmto niekto skúsenosti a ako to prekonal? Potrebujem radu bo už neviem ako mamine pomoc,je veľmi slabá a nevládze..