Tŕpne mi ruka a bolia ma kríže

Zodpovedané
6. feb 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Veľmi mi tŕpne pravá ruka, mám bolesti v oblasti krížov a hrudnej chrbtice. Pripájam správu z CT a správu od neurochirurga. Fyzioterapeut tvrdí, že to nie je vôbec v poriadku, čo napísal neurochirurg. Mne sa to tiež nepozdáva.

Aký je Váš názor?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

v úvode chcem poznamenať, že ja som praktický lekár pre dospelých a nedovolím si spochybňovať diagnostické závery špecialistu neurochirurga, lekára, ktorý má bohaté skúsenosti s pacientami, ktorí trpia na problémy s chrbticou.

Podľa MR nálezu, ako uviedol neurochirug, sa nejedná o závažne poškodenie chrbtice. V závere popisu z MR je uvedené, že v niektorých úsekoch chrbtice je prítomné mierne vyklenutie medzistavcovej platničky, ale bez myelopatie, čo znamená, že miecha je neporušená, nedochádza teda k dráždeniu okolitých nervov.

Vo Vašom prípade je najdôležitejšia správna rehabilitácia a následne dlhodobé cvičenie doma, tak ako bolo doporučené neurochirurgom.

Čo sa týka tŕpnutia ruky, tak v otázke nie je uvedené, či tŕpne celá končatina alebo iba niektoré prsty. Pri tŕpnutí prstov na ruke môže ísť o poškodenie nervov, ktoré prechádzajú karpálnym tunelom, v tomto prípade je vhodné neurologické vyšetrenie.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková